Finante personale

Cc: Solutii ingenioase pentru reducerea cheltuielilor

, , 11 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Alternative ingenioase la “taiatul de pe lista”

Intr-un articol anterior faceam o comparatie intre romani si americani cand vine vorba de a reduce din cheltuieli in caz de probleme financiare.

De multe ori, ajustarea de buget prin eliminare (de produse, servicii sau obiceiuri care costa dar nu se incadreaza in cheltuielile de baza: cazare, masa, obligatii financiare – rate, datorii) este o optiune prea dura. Poti gasi solutii elegante, imaginative, ca sa inlocuiesti o cheltuiala cu una mai mica. Si in acest domeniu, solutiile americanilor difera de cele ale romanilor.

Hai sa vedem:

Americanii

  • Renunta la abonamentul de aerobic/sala de forta: pentru a face miscare, opteaza la plata salii cu ora sau cumpararea unui aparat de forta special conceput pentru utilizarea in apartament.
  • In loc sa ia masa in oras, americanul redescopera placerea gatitului in casa. O cina romantica poate fi mai interesanta decat masa la restaurant.
  • Mersul la biblioteca este din nou la voga in SUA. La ei bibliotecile sunt bine garnisite cu carti iar spatiile de lectura sunt civilizate.
  • In loc sa mergi la cinema, a devenit foarte popular sa vizionezi filme in sistem pay-per-view (platesti pentru filmul ce il vezi acasa, prin intermediul serviciilor speciale prin cablu).

Romanii

  • Decat sa plateasca un abonament la sala, pot alerga pe gratis (in parc, pe strazi linistite) sau pot munci in gradina (daca au casa). Tot miscare se numeste. Altii mai disciplinati folosesc exercitii ce nu necesita aparatura. Pentru flotari si abdomene n-ai nevoie de aparat.
  • In loc sa mergi la o bauta cu baietii in oras, luati cateva beri de la alimentara si petreceti o dupa-masa impreuna, pe rand, la fiecare acasa. Daca unul dintre voi are curte, cu atat mai bine!
  • Decat sa cumpere carti, romanul are alte solutii. Mersul la biblioteca nu se pune, pentru ca starea bibliotecilor publice din Romania este deplorabila. Ramane posibilitatea schimbului de carti intre prieteni sau necunoscuti (o initiativa excelenta a BookBlog.ro).
  • Mai ieftin decat sa “dai jos” filme de pe net nu se poate. Dar daca vrei sa fii in legalitate, poti inchiria un DVD si face o seara de vizionare cu prietenii. In grup e mai interesant :) si cheltuiala poate fi impartita.

Dupa cum vedeti, solutii variate la aceleasi probleme. Sunt sigur ca lista poate fi extinsa. Va provoc sa ne spuneti solutiile voastre creative de a reduce cheltuielile fara sa renuntati la micile placeri ale vietii!

Comentarii

comments

Standard

11 gânduri despre „Cc: Solutii ingenioase pentru reducerea cheltuielilor

  1. ALI zice:

    Ar trebui sa ne gandim mai intai pe ce cheltuim mai mult apoi sa vedem cum putem reduce de acolo. De aceea este bine sa ai o evidenta a cheltuielilor. Recunosc ca am incercat dar nu am avut timp sa ma tin de treaba, n-am completat decat pentru 2 luni apoi am renuntat.
    Eu as propune economia la curent electric si apa. Apoi as folosi toate cosmeticele pe care le am pana la epuizare, mi-as cumpara altele dupa. Garderoba poate fi revizuita si multe haine de anul trecut pot fi purtate si anul acesta. La curatenie ma mai descurc si singur pentru cateva luni.

  2. Maria zice:

    Majoritatea oamenilor „urasc” sa taie de „ici de colo”. Sa fim sinceri, in subconstient ni se pare ca suntem saraci. O buna metoda de a economisi este aceea de a face un efort si de a gasi produse similare la pret mai bun. Fiind mama si sotie, gatesc si ca urmare aici e primul loc unde pot face economie Exemplu: ulei obisnuit 8.4 lei – ulei de rapita (mult mai sanatos) 5.9 lei, legumele din piata mai ieftine decat cele de la supermarket, aparatura electrocasnica noua de la Discount Market (de firma, dar modele mai vechi!). Nu mai vorbesc de altele gen haine, pantofi pe care poti sa le iei in sezonul reducerilor cu 80% mai ieftin. Atentie de la 1 august se deschide sezonul la reduceri! Haideti fetelor la shopping!

  3. 9vieti zice:

    hmm. odata am facut un studiu despre costurile noncalitatii la executia caselor din cartierele rezidentiale (poate vorbim putin despre asta cu alta ocazie).
    am folosit principiul Pareto, si cred ca si in viata particulara se pot gasi similaritati.
    ..de exemplu, vom sti ca 80% din cheltuieli au 20% din cauze. si la fel se intampla si cu cheltuielile inutile ..80% din ele au 20% din motive.

    revenind la studiu, rezultatul era ca cel mai ieftin este sa respecti tehnologia.
    tradus in viata particulara e recomandat sa mergi pe marci consacrate, si sa casti ochii la garantie. parerea mea!

  4. Feri zice:

    20% din statistici sunt precise si 35% sunt efectuate pe esantioane nereprezentative.
    Asta conform ultimei statistici.

  5. 9vieti zice:

    Feri>
    afirmatia de mai sus o fi valabila pentru o statistica sociologica. (este credibila sursa informatiei prezentate? )

    statistica industriala are alte instrumente matematice. insasi conceptul este diferit.
    eu inainte de a arunca cu piatra as intreba intai de metoda folosita.

    metodele de analiza ale statistiticii industriale sunt verificate de industria japoneza care a redus incredibil de mult rata defectelor.
    conceptul, acum invechit de TQM ( total quality management) se bazeaze pe concepte aruncate la gunoi de managerii americani. (de ce conceptul functioneaza bine numai in Japonia e deja alta poveste)

    iar pe de alta parte chiar nu as arunca metoda Pareto de analiza la gunoi. daca exista metode de analiza mai simple si mai serioase, le astept cu bucurie.

    exemplu de utilizare a principiului Pareto:
    un examen national nu a fost trucat daca nota medie a fost luata de 80% de participanti ( nota medie este altceva decat nota de trecere)

    sau alta: 80% din sarcinile indeplinite la servici sunt nerelevante.

  6. Pingback: Economisirea vs. managementul cheltuielilor | Milionarul Mioritic ®

  7. Pingback: Despre frugalitate | Milionarul Mioritic ®

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.