In atentia mea

De ce tinerii de azi sunt asociali si faliti

, , , , , , 2 comentarii

Foto: playboy

Cine a citit cartea mea „Iesi din labirint” sau, cel putin, a downloadat capitolele gratuite oferite publicului, stie povestea mea. Acum aproximativ zece ani am intalnit un adolescent inteligent, care ajunsese sa-si vanda cartile din biblioteca pentru a putea pune ceva de mancare pe masa familiei. Aceasta intamplare m-a marcat profunt si m-a determinat, peste ani, sa pornesc proiectul AVANTAJ LA START.

Din 2008 lucrez cu si pentru tineri, pentru a-i invata notiuni importante de care au nevoie in viata: cum sa faca bani, cum sa interactioneze cu parintii, profesorii, colegii, cu iubitul sau iubita. Alaturi de mine sunt oameni extraordinari, o echipa inimoasa, care cuprinde tineri din cadrul echipei proiectului AS,  specialisti in comunicare (Simona Hupov) si o seama de traineri, coach si speakeri care scriu articole in site-ul Avantaj la start Online si tin webinarii gratuite.

Cu alte cuvinte, am contact aproape zilnic cu tinerii si sunt perfect constient de abilitatile lor. Dupa nenumarate intalniri (virtuale sau in lumea reala), am inceput sa vad un sablon, in care se inscrrie cea mai mare parte a generatiei tinere de astazi:

Tinerii de azi sunt asociali si faliti!

Trebuie sa subliniez de la inceput: a avea un cont pe Facebook, Hi5 sau MySpace, cu sute de prieteni, nu inseamna socializare. Acest lucru este un simulacru, o artificialitate. La fel cum o esentza identic naturala, pe care o intalnesti in inghetata pe care o cumperi de la supermarket, nu va produce in veci gustul pe care il aduce folosirea fructului proaspat in acea inghetata, la fel socializarea online este doar o aparenta de socializare.

Ma uit si vad, la generatia tanara de azi, urmatoarele doua tipuri de comportament:

  • impotenta sociala: daca pui doi tineri care nu se cunosc, fata in fata, in cele mai multe cazuri nu vor sti sa porneasca o discutie, nu vor sti sa stabileasca o conexiune. Mai socant: am fost la o petrecere de Revelion, unde majoritatea era reprezentata de tineri de 13-16 ani, care nu stiau sa danseze pe muzica lenta! Baietii stateau si se uitau dezorientati in jur, la inceputul unui blues, dupa care s-au asezat pe scaune…
  • impotenta financiara: cand un tanar are bani in buzunar, nu stie decat sa-i cheltuiasca, pana la ultimul leu. Nici nu trebuie sa mai spun, fiecare ban din buzunarul unui tanar este primit de la parinti, bunici, etc.

Aceste realitati, evidente la o privire superficiala, te face sa te intrebi: cum am reusit noi, ca societate, aceasta „performanta”, in ciuda faptului ca dispunem de educatie gratuita?

Raspunsul este cat se poate de simplu: nu se pune accent pe lucrurile cu adevarat importante: relatiile sociale, relatiile de cuplu, abilitatile financiare. In sistemul scolar actual, aceste subiecte sunt tratate superficial, sporadic, in marea majoritate a scolilor romanesti ele lipsesc cu desavarsite.

Aceasta stare de lucruri imi da energie sa fac ceea ce fac.

Pentru a dobandi o educatie financiara e bine sa incepi citind cele peste 900 de articole din Milionarul Mioritic , sa citesti lunar Buletinul informativ pe care il editez, sa citesti cele 4 carti electronice gratuite pe care le primesti gratuit cand te abonezi la Buletinul informativ.

Pentru a dobandi o educatie in domeniul socializarii, poti citi articolele de specialitate care apar in Avantaj la start Online, poti urmari webinariile AS.

Pentru a-ti incepe o educatie in domeniul relatiei de cuplu/seductiei, iti recomand sa urmaresti seria de filme gratuite din cadrul proiectului initiat de psihologul Pera Novacovici si echipa sa. Din echipa face parte o psiholoaga specializata in problematica feminina, un traner NLP, un specialist in abordari in socializare, un specialist in limbajul trupului. Sunt tehnici si metode simple, usor de aplicat, care te pot ajuta sa iti imbunatatesti acest segment al vietii tale si care, sper, iti vor deschide apetitul pentru studiul in acest domeniu.

Pentru a viziona cele trei filme din aceasta serie, click aici.

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „De ce tinerii de azi sunt asociali si faliti

  1. ICNIC zice:

    Te felicit,cu intreaga sinceritate de care sunt capabil, pt.articol.!(si nu numai…)Dar:-Care este solutia ?Problema fiind f. cunoscuta.. Raspunsul ar putea fi gasit in EDUCATIE . Dar ce te facii cand educatia,(dupa Daniel Goleman)incepe chiar inainte de a te fi nascut(!) si cand o deprindere deja formata, cu greu mai poate fi corectata.?(nu vreau sa spun imposibil ) Cum il constientizezi pe tinarul de 12-15 ani ,care deja si-a elaborat ” formula castigatoare”a vietii sale ?(acelasi autor).Avind in vedere toate aceste adevaruri, primul pas ar fi constientizarea problemei. Nu te poti vindeca pina nu stii mai intai ca esti bolnav… Problema,se pare ca este mult mai complexa.Numai bine ! „Pentru educarea unui copil este nevoie de un sat intreg.” Hl.Clinton.

  2. Iuliana zice:

    Acest site este plin de informatii utile si gratuite pentru noi tinerii.Am 21 de ani, sunt tanara, sunt falita si asociala cum ai zis tu mai sus, in articol.Stiu ca de mine depinde totul, ca sa ies din aceste probleme cu care ma confrunt acum, de aceea dau tot ce pot pentru a gasi solutiile.Imi pare rau daca se voteaza acea lege SOPA, tocmai acum cand ti-am gasit site-ul ce ma putea educa mai mult decat a facut-o scoala in 12 ani.:(

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.