Finante personale

Cc: Monetizeaza si construieste surse de venit pasiv

, 3 comentarii

Cuprinsul seriei Cum sa faci bani inca din adolescenta

  1. Cc: Cum sa faci bani inca din adolescenta: Introducere

Acest articol a aparut in site-ul dedicat dezvoltarii personale pentru adolescenti, Avantaj la start Online.

Urmarirea pasiunii, a visului personal este, in sine, o recompensa. Ea iti aduce bucurii in fiecare moment, iti da un sentiment de implinire si de valoare personala. Dar aceste lucruri nu sunt de ajuns. Trebuie sa traiesti iar pentru a trai ai nevoie de bani.

In momentul in care au trecut cativa ani de la demararea calatoriei tale in urmarirea visului personal, vei deveni suficient de cunoscut. Cititorii blogului tau se vor inmulti, lista de marketing va creste. Acestea sunt conditiile esentiale pentru a putea incepe monetizarea pasiunii tale, pentru ca nu exista vanzare fara cumparatori.

Monetizare?

Vine de la moneta, un cuvant latin care de-a lungul timpului si-a modificat semnificatia, ajungand sa insemne moneda, bani. A monetiza inseamna a scoate bani din ceva. Orice. Chiar si din pasiunea ta.

Monetizarea este pasul urmator, necesar, care inseamna maturizarea preocuparilor tale. Dar banii nu trebuie sa devina un scop in sine, pentru ca pasiunea pentru bani te va face sa te abati de la visul tau. Nu trebuie sa cazi in aceasta capcana!

Banii in sine nu sunt un lucru rau, dar dragostea de bani poate deveni o obsesie care te duce spre distrugere. In momentul in care vrei sa faci mai multi bani, incepi sa te gandesti la ei mai mult decat la ceea ce faci. Iti vei modifica planul si felul in care iti urmaresti visul doar pentru a produce mai multi bani. Acest lucru inseamna ca visul nu mai este prioritar, ca el nu mai este in centrul atentiei tale. Curand iti vei da seama ca nu mai obtii rezultetele bune pe care le-ai avut inainte, ca a disparut pasiunea, ca faci ceea ce faci doar din inertie, nu din cauza focului interior. Banii ti-au consumat pasiunea. Acesta este inceputul sfarsitului.

Antidotul este simplu: cresterea naturala.

Orice proces care se desfasoara in acest univers are un ritm interior, determinat de legile care guverneaza realitatea. Daca vrei sa fortezi rezultatele, sa le obtii mai repede, vei putea. Exista tot felul de metode. Dar va urma o crestere artificiala, care nu poate fi sustinuta in timp. De aceea la un moment dat, dupa cresterea spectaculoasa va urma caderea. Lucrurile au tendinta sa revina la starea de echilibru.

In schimb, daca optezi pentru o crestere naturala, dai lucrurilor posibilitatea sa isi creeze o baza stabila. Iti dau un exemplu.

Sa zicem ca vrei sa scoti o carte si ai nevoie de cititori. Un pas foarte important este realizarea unei liste de persoane care ar fi interesate de cartea ta, lista care trebuie construita inainte de scrierea cartii. Din dorinta de a avea o lista mare, vei lucra frenetic pentru promovarea cartii tale. Acest lucru va reduce din timpul dedicat scrisului, ceea ce va intarzia termenele limita stabilite pentru publicare.  Degeaba ai reusit sa strangi un numar mare de persoane, ele isi vor pierde interesul in momentul in care vor vedea ca promisiunea ta (cartea pe care o scrii) nu se materializeaza. Ai fortat cresterea naturala si ai ajuns intr-un impas.

Un secret al obtinerii cresterii naturale este urmatorul: nu trebuie sa te bazezi pe banii care ii obtii din monetizarea visului tau, pentru traiul zilnic. Daca necesitatile tale de supravietuire sunt obtinute din alte surse financiare, atunci nu exista nici o presiune asupra obtinerii de bani. Ca atare nu vei fi tentat sa incerci o crestere artificiala.

Acest lucru se poate face:

  • daca ramai la parinti pana in momentul in care pasiunea ta produce suficienti bani pentru a putea sa te intretina
  • daca ai o alta slujba care iti produce venit pentru supravietuire

Indiferent care este alegerea ta, ea trebuie sa iti asigure independenta.

Monetizarea pasiunii tale se poate face din mai multe surse.

Blogul, prin:

  • spatii de reclama vandute de tine
  • spatii de reclama vandute prin agentii sau firme specializate (de exemplu Google AdWords)
  • sisteme de afiliere (recomandare de produse sau servicii de la care primesti un procent din fiecare vanzare realizata prin intermediul blogului tau)
  • articole platite

Din producerea de continut, prin realizarea de:

  • carti electronice (ebooks)
  • carti audio (audiobooks)
  • carti publicate
  • cursuri scrise
  • cursuri audiovizuale
  • webinarii

Contributie personala:

  • consultanta
  • training
  • productie (daca e cazul)

Fiecare din aceste modalitati poate deveni o afacere si o sursa de bani. Fiecare dintre ele reprezinta o lume in sine, a caror reguli trebuie sa le inveti si unde succesele apar numai prin munca sustinuta si seriozitate. Dar daca vei reusi in unul sau (recomandabil) mai multe din aceste domenii, nu vei mai avea probleme cu banii. De ce? Pentru ca se poate ca unul sau altul din domenii sa nu mai fie la moda si sa nu mai produca bani dar e imposibil ca toate domeniile sa intre ‘in faliment’. Iar marele avantaj este ca o parte din aceste modalitati de a face bani pot fi transformate in surse de venit pasive.

Veniturile pasive

In momentul in care banii care vin din pasiunea ta se vor inmulti, vei fi tentat sa cheltui tot mai mult. La inceput vei dori sa pleci de la parinti (daca nu ai facut acest lucru deja), apoi sa-ti cumperi tot felul de lucruri, mai mult sau mai putin necesare. Acesta este un alt punct critic, pentru ca scopul tau este de a obtine independenta financiara, nu o viata caldutza.

Independenta financiara se obtine numai prin gasirea unor surse de venit pasiv. In esenta, sursele de venit pasiv aduc bani fara sa fie nevoie sa muncesti. Evident, pentru a avea o sursa de venit pasiv trebuie ca aceasta sa fie creeata, dar dupa ce ti-ai construitt-o, nu mai trebuie sa te agiti, ci doar sa o supraveghezi.

Sursele de venit pasiv poti fi  legate de pasiunea ta, prin:

  • vanzare de spatiu publicitar in blogul tau
  • vanzarea unei carti in format electronic, scrisa de tine
  • vanzarea unei carti scrise de tine

Veniturile din vanzari sunt realizare de altii (firma de publicitate pentru blogul tau, programele automatizate de vanzare pentru cartea electronica, distribuitorul cartii tale pentru cartea publicata…) dar banii intra in contul tau.

O alta sursa de venituri sunt investitiile. Cele mai simple si sigure sunt investitiile imobiliare. Poti cumpara o cladire pe care sa o inchiriezi. Valoarea cladirii va creste in timp iar tu vei primi luna de luna bani din chirii.

Investitiile pe pietele financiare sunt alte surse de venit pasiv. Ele necesita cunostinte de specialitate sau angajarea unui consultant financiar. Personal iti recomand sa nu lasi banii obtinuti de tine, prin efort, pe mana consultantilor. Daca ai reusit sa-ti monetizezi visul inseamna ca esti perfect capabil sa investesti pe pietele financiare. Trebuie doar sa inveti cum.

Veniturile pasive sunt cheia independentei financiare. Obtinerea lor trebuie sa fie principala ta preocupare in domeniul finantelor. Cu cat vei avea mai multe surse de veni pasiv, cu atat vei fi mai prosper. Cu cat vei avea mai multi bani fara sa muncesti, cu atat vei fi mai liber sa-ti urmaresti visul personal, vei avea mai mult timp pentru tine si pentru familia ta.

Tine minte: cei mai multi oameni urmaresc doar banii. Este o greseala majora. Degeaba ai bani daca nu ai timp ca sa te bucuri de ei. Secretul este de a avea bani si timp, iar acest lucru nu il poti obtine decat daca iti construiesti surse de venit pasiv.

Standard
Investitii imobiliare

GRATUIT: podscast cu titlul Cum sa-ti cumperi o casa in piata imobiliara de azi

, , 2 comentarii

Va propun sa audiati un podcast gratuit, cu durata de 24 de minute :

Buying and Owning a Home in Today’s Market

Iata cuprinsul acestui podcast, care mi se pare interesant:

[00:00] Introduction from Flexo and a reminder about Money Quantum
[00:44] Interview with David Crook
– [01:24] Collapse of the real estate bubble and its effect on home buying
– [01:41] Borrowing money to finance a house in the current market
– [05:59] The emotional aspect of purchasing a house
– [08:15] Buying vs. renting
– [11:35] Tips for first time home buyers
– [14:40] Owning and managing a home in a troubled market
– [15:40] — for first time home buyers
– [16:20] — for those who have purchased a home in the “early cycle”
– [16:42] — for those who have owned a home during the “mid and late cycles”
– [19:48] Government assistance for “early cycle” buyers affected by the market
[24:01] End

Desi acest podcast se refera la piata americana, care este diferita de cea romaneasca, sunt multe aspecte generale legate de subiect, aspecte pe care e bine sa le luati in considerare.

Auditie placuta!

(daca nu se incarca playerul multimedia, puteti audia inregistrarea pe site dind click aici)

Standard
In atentia mea

AVANTAJ LA START, intre editia 2008 si editia 2009

Lasa un comentariu

Cu ceva timp in urma am scris doua articole in blogul proiectului AVANTAJ LA START:

AS

  • primul (click aici) este o retrospectiva a editiei din 2008, o experienta extraordinara care m-a facut sa-mi reevaluez anumite perceptii despre sistemul de invatamant
  • al doilea (click aici) este programul de lucru al editie 2009, articol de interes pentru cei care vor sa stie ce se afla in spatele cortinei, ce activitati sunt necesare pentru a pune pe roate un asemenea proiect

Va invit sa cititi aceste articole si sa-mi spuneti parerea voastra.

Standard
Finante personale

Despre cicluri economice, moneda fiduciara si aur (partea I-a)

, , , , 4 comentarii

Cuprinsul seriei Goana dupa aur

  1. Goana dupa aur – introducere

Realitatea pe care o traim se desfasoara intr-un ritm propriu. Peste tot in natura transformarile se realizeaza in cicluri. Poate cel mai important pentru tine este ciclul de viata. Te-ai nascut, ai fost copil pentru a ajunge adolescent si a trece mai departe prin maturitate, batranete spre moarte.

La fel ca tine, fiecare parte a ceea ce te inconjoara traieste pe parcursul unui ciclu si se afla intr-un anumit stadiul al unui ciclu, de la anotimpuri la galaxia in care ne aflam.

De unele cicluri suntem constienti, altele trec pe langa noi fara sa le bagam in seama si, in consecinta, fara sa ne ferim de pericolele pe care le aduc sau  de oportunitatile care apar odata cu ele.

Imagineaza-ti ca traiesti intr-o mica familie, in timpul comunei primitive. Te afli in mijlocul unei naturi virgine, coplesitoare, unde supravietuirea este o prioritate zilnica. Daca nu esti constient de ciclurile care te inconjoara nu vei putea sa traiesti prea mult.

Din fericire stramosii tai s-au adaptat iar parintii tai au primit aceste cunostinte de la parintii lor. Respecta ciclurile anotimpurilor, stiu cat e de important sa se foloseasca de ele. In primul randisi iau precautii enorme pentru a supravietui in timpul iernii, cea mai periculoasa perioada a ciclului anual.

De aceea, in timpul anotimpurilor prielnice, cum e primavara si toamna, vor avea grija sa  repare adapostul firav in care traieste familie, sa stranga lemne pentru a se putea incalzi in sezonul rece. Toamna vor culege cat mai multe fructe pe care le vor usca si depozita pentru a fi folosite in lunile de ghiata. Tot atunci vor vana pentru sezonul rece, preparand carnea prin afumare pentru a rezista mai bine.

Toate aceste pregatiri, care se desfasoara pe parcursul a trei patrimi din an sunt destinate a produce protectia necesara in cea mai periculoasa patrime a anului, iarna.

Desigur, nu traiesti in comunia primitiva. Azi stai intr-un apartament sau intr-o casa, in siguranta, adapostiti de vicisitudinile naturii. Crezi ca esti la adapost pentru ca te afli ‘in civilizatie’. Dar civilizatia pe care o pretuiesti atat de mult are ciclurile ei, la fel de importante si uneori la fel de periculoase ca si ciclul anotimpurilor. Sunt ciclurile economice, care lovesc omenirea cu o precizie mai mult sau mai putin constanta, de-a lungul istoriei.

Daca te uiti la activitatea economica si financiara a omenirii in ultimele sute de ani, vei crede ca evenimentele se desfasoara intr-un aparent haos. Dar mintea umana nu apreciaza haosul si incearca sa aduca ordine in aparenta dezordine. Aceasta dorinta a fost omniprezenta in mintea economistilor, care au studiat informatii si date si au incercat sa vada un model in spatele desfasurarii evenimentelor. De-a lungul timpului au aparut mai multe teorii ale ciclurilor economice, care doreau sa explice de ce evenimentele se desfasoara intr-un fel sau altul:

Sunt sigur ca aceasta insiruire e plictisitoare pentru tine, mai ales daca esti un fan al economiei. De aceea iti voi starni curiozitatea vorbind un pic despre valurile Kondratiev.

Acestea au fost propuse de Nikolai Kondratiev in anul 1925 si au patru perioade importante:

  • prosperitate (P in imaginea de mai jos)
  • recesie (R in imaginea de mai jos)
  • depresie (D in imaginea de mai jos)
  • revenire (E in imaginea de mai jos)
  • Kondratieff_Wave.svg

    Sursa: Wikipedia

Ca o completare a teoriei lui Kondratiev, avem paradigma Schumpeter-Freeman-Perez care ne spune ca omenirea evolueaza in salturi tehnologice determinate de o anumita inventie sau dezvoltare tehnologica. Pana acum salturile au fost determinate de:

  • revolutia industriala (declansata in 1771)
  • etapa aburului si a cailor ferate (declansata in 1829)
  • etapa otelului, electricitatii si a industriei grele (declansata in 1875)
  • etapa petrolului, automobilului si a productiei de masa (declansata in 1908)
  • etapa informatiei si telecomunicatiilor (declansata in 1971)

Dupa cum vezi, cicluri de 40-60 de ani, ca in teoria valurilor Kondratiev.

Fiecare perioada are un asa numit punct de saturatie, dupa care lucrurile o iau razna. Aici devine interesant, pentru ca punctele de saturatie corespunzatoare etapelor listate mai inainte sunt:

  • 1810, sfarsitul razboaielor naponeoliene
  • 1879
  • criza economica din 1920-1930
  • 1973 (socul petrolier si criza petrolului)
  • decada care incepe in 2010…

Daca ar fi sa ii luam in considerare pe Kodratiev si pe trio-ul Schumpeter-Freeman-Pere, variantele ar fi:

  • criza a inceput mai devreme
  • adevarata criza nu a inceput inca

Indiferent de varianta, cu totii stim ca suntem in criza. Cred ca din acest moment v-am captat atentia, pentru ca patru tipi, acum zeci de ani au calculat ca aproximativ in perioada pe care o traim va fi criza, iar pentru asta nu s-au folosit de un glob de cristal.

Lucrurile devin tot mai interesante pe masura ce ne uitam la alte cicluri: ciclul valorii proprietatilor imobiliare si ciclul valorii metalelor pretioase.

Ciclul proprietatilor imobiliare

Nici aici nu trebuie sa va conving prea tare. Desi majoritatea dintre cei in viata astazi in Romania nu au trait pe pielea lor un ciclu al valorii imobiliarelor pana inainte de 2007, astazi toata lumea stie de boom-ul imobiliar de dupa Revolutie si de caderea pietei imobiliare care a aparut odata cu criza economica mondiala in 2008. Inca nu se vede finalul caderii imobiliare iar specialisti pe care eu ii stimez spun ca nu se vede deocamdata o oprire a caderii.

Pentru a vedea ca aceste cicluri nu sunt de ieri sau de azi in economie,  voi reproduce un tabel cu ciclurile din imobiliare  in SUA, descris de Fred Foldvary, economist de la Universitatea Santa Clara din California (sursa):


Varf     Interval        Varf    Interval       Varf     Interval
           (ani)                  (ani)                   (ani)
1818        --           --         --          1819     --

1836        18          1836        __          1837     18

1854        18          1856        20          1857     20

1872        18          1871        15          1873     16

1890        18          1892        21          1893     20

1907        17          1909        17          1918     25

1925        18          1925        16          1929     11

1973        48          1972        47          1973     44

1979         6          1978         6          1980      7

1989        10          1986         8          1990     10

2006        17          2006        20          2008!    18

Din studierea ciclitatii intervalelor, Foldvary a calculat ca urmatorul ciclu  (declansat in 2008) va aveao durata de 18 ani. Ca atare, se pare ca ne asteapta ceva ani de scadere, pentru ca la ora actuala exista o corelare stransa intre piete la nivel mondial.

In partea a doua a acestui articol ma voi referi la ciclul aurului si la ciclul mai mare, de pendul, intre moneda si aur.

Standard
Carti, filme si evenimente

Raluca… nu se joaca!

, , , Lasa un comentariu

Sa te joci, chiar si cand esti adult e un lucru minunat, dar… nu la fel de bine este sa fii prins intr-un „joc pshihologic”.

Multi dintre noi am fost in situatia de a nu sti cum sa reactionam intr-o anumita situatie sau cum sa mentinem o relatie pe care o consideram excelenta.

Voi aveti sansa sa aflati cum puteti face fata „jocurilor psihologice”. Raluca si pasii ei catre schimbare va vor ajuta in acest sens. Un nou seminar al Ralucai va avea loc in data de 29 septembrie incepand cu ora 18.30, „Cu jocurile nu-i de joaca”.

Iata 3 beneficii cheie ale acestui curs deschis:

– dezvolti relatii autentice in care exista apropiere reala
– eviti “jocurile psihologice” si folosesti energia lor in scop creativ
– iti dezvolti intuitia, simti din timp “invitatia la joc” si inveti raspunsul

Mai multe detalii despre seminar, locatie si inscrieri puteti afla pe site-ul Ralucai steps4changes.ro

Succes!

Standard