Finante personale

Goana dupa aur – introducere

, 6 comentarii

Cuprinsul seriei Goana dupa aur

  1. Goana dupa aur – introducere

In momentul in care scriu acesta serie de articole, se pare ca asistam la primele episoade ale unei goane mondiale dupa aur, care e posibil sa duca la o isterie de masa, cum se intampla de fiecare data cand porneste sa creasca o bula speculativa in istoria economica a omenirii. Nimic nu e sigur (inca) dar daca acest lucru se va intampla, va fi un spectacol pe cinste. Vor apare o serie de evenimente care, intr-o perioada scurta de timp, vor produce un transfer eform de bogatie, de la marea majoritate a populatiei, condusa de ignoranta si luand decizii emotionale catre un mic numar de oameni, care au asteptat cu rabdare acest eveniment, studiindu-i precedentele istorice si pregatindu-se pentru el. Acest lucru se va produce mai devreme sau mai tarziu dar, ca de fiecare data, o parte din transferul de bogatie se va face prin intermediul aurului.

De ce tocmai aurul?

Lant de aur

Este o intrebare la care, pentru a raspunde, trebuie sa aruncam o privire sintetica asupra istoriei omenirii. Cu patru mii de ani in urma se inregistreaza primele semne ale unei culturi de influenta tracica, situata in actuala zona e Estului Europei, care incepe sa manufactureze obiecte de podoaba din aur. Aurul se pare ca era extras din muntii Transilvaniei.

De la aceasta prima aparitie istorica, aurul incepe sa devina, de-a lungul sutelor si miilor de ani care au urmat, element favorit pentru bijuterii si mai apoi mijloc de schimb, metal utilizat pentru folosuri monetare. Acest lucru se petrece in zona continentelor european, asiatic si african. Zona celor doua americi are o total alta valorizare a aurului, acesta avand valente mai mult religioase, metalul fiind considerat lacrimi ale Zeului Soare, iar argintul fiind transpiratia Lunii, ambele metale pretioase neavand o folosire economica, fiind utilizate doar pentru a realiza obiecte de cult sau a decora cladirile importante (palate regale, temple).

Incet dar sigur, in restul lumii, aurul isi va defini statutul de bani in sensul de continator al valorii, spre deosebire de mijloacele de plata (cum sunt bancnotele si monedele actuale, care nu contin aur).

Inainte de a trece mai departe, trebuie sa abordez subiectul bani versul mijloace de plata. In limba engleza exista doua cuvinte separate pentru cele doua concepte si anume money pentru bani si currency pentru mijloacele de plata. In romaneste folosim cuvantul bani in ambele cazuri, deoarece si mijloacele de plata (monedele si bancnotele) sunt denumite tot bani.

Cele doua concepte sunt total diferite. Iata ce zice Noul Dictional Explicativ:

BAN1 ~i m. 1) Marfa îndeplinind functia sociala de echivalent general al tuturor marfurilor în procesul de schimb.

BAN1 ~i m. 2)Moneda sau bancnota, îndeplinind functia sociala de mijloc de schimb si de plata(a marfurilor).

Banii (money) sunt o marfa (in cazul nostru aurul si argintul) care inglobeaza in structura ei valoarea si poate avea functie sociala de mijloc de schimb.

Banii (currency) sub forma de monede sau bancnote sunt un mijloc de schimb, adica un intermediar pentru a usura schimbul de produse sau servicii. In sine nu au nici o valoare, fiind doar o reprezentare a valorii. Ca sa intelegi mai bine, valoare intrinseca a bancnotei este valoarea hartiei sau a plasticului din care e facuta (aproape zero!) iar valoarea unei monede este data de valoarea metalului sau aliajului din care e facuta (cupru, aluminiu, etc.).

In schimb, banii-currency au o valoare perceputa, determinata de increderea oamenilor in ei.  Deoarece ii folosim zilnic, avem incredere ca platind in bani (bancnote si monede) vom putea obtine produse si servicii sau obtinand bani (din salariu, de exemplu), ii vom putea folosi la obtinerea de alte produse sau servicii. Aceasta incredere se poate pierde in cazuri speciale (de exemplu inflatie galopanta).

Initial, banii-currency aveau ca si contrapondere in cadrul bancii emitente, o cantitate de aur. Ulterior, odata cu aparitia banilor (biletelor de banca) fiduciari (cu valoare fictiva, denumiti in engleza fiat money), banii nu mai sunt ‘dublati’ de existenta unei cantitati de aur (detalii intr-un capitol viitor).

Aceste concepte sunt rar cunoscute de marele public. Acest lucru produce una dintre cele mai mari confuzii care domneste in randul populatiei, confuzie care va duce negresit la evenimentele pe care le descriam la inceputul Introducerii.

Voi trece mai departe, spunand ca istoria fascinanta a aurului si a banilor in general este un lucru pe care toata lumea trebuie sa-l cunoasca, fiind o sursa importanta de informatii care ne permit sa intelegem ce se afla, de fapt, in spatele conceputului de bani (money) si de bani (currency).   Am abordat pe larg acest subiect in ebook-ul Dincolo de bani, pe care va recomand sa-l cititi cu atentie, ebook disponibil pentru download gratuit in Milionarul Mioritic (click aici).

Revenind la momentul istoric actual, trebuie sa subliniez ca o multime de specialisti si autori care se preocupa de fenomenul economic subliniaza ca suntem intr-o perioada din istoria omenirii in care se pregateste unul dintre cele mai mari transferuri de avere pe care le-au cunoscut ultimele sute de ani. Acest proces va apare datorita coincidentei anumitor cicluri economice (voi vorbi despre ele mai tarziu) a caror elemente de maxim si minim se vor suprapune, creand aparitia unor ferestre de oportunitate extraordinare, care exploatate corect vor putea sa produca acele transferuri de bogatie de care vorbeam.

Daca aceste prezumtii se vor realiza, ramane de vazut. Pe de alta parte este pacat sa nu ne pregatim pentru o asemenea eventualitate. Pregatirile pot fi de doua feluri:

  • necesare pentru a nu pierde, in cadrul acestor evenimente, agoniseala pe care am acumulat-o pana acum
  • necesare pentru a profita de aceste evenimente pentru a ne creste de cateva ori valoarea monetara pe care o avem

In functie de personalitate si apetitul la risc, vom aborda una dintre cele doua variante. Cei care nu o vor face risca sa ajunga o marioneta in mana papusarului nemilos, o barca la mila furtunii care se apropie.

Va puteti imagina cu usurinta cele trei scenarii. Depinde de voi care dintre ele le veti alege:

  1. lipsa de actiune si riscul unei pierderi financiare semnificative
  2. informare si actiune pentru a conserva avutul personal
  3. informare si actiune pentru a face parte dintre cei putini care vor beneficia generos de pe urma acestor schimbari

Comentarii

comments

Standard

6 gânduri despre „Goana dupa aur – introducere

  1. m1ha1 zice:

    la ce se mai merita acum sa cumperi aur cand a depasit pragul de 1000 dolari / uncie ?

    chiar nu mai are rost sa investesti in el.
    e la pretul de sus, cine-l mai cumpara acum mai ales ca toti spun ca momentul dificil al crizei a trecut

  2. Luca zice:

    m1ha1,

    voi raspunde in sens invers intrebarilor tale:
    1.vom vedea daca momentul crizei a trecut (depinde ce tip de presa citesti 🙂 )
    2.specialistii in metale pretioase spun ca actualmente aurul e subevaluat, valoarea lui corectata in functie de inflatie ar fi in jurul cifrei de 6300 US$ (detalii in articolele viitoare)

  3. Andrei zice:

    Salut, Luca!

    Presupunand ca un individ din aceasta tara ar vrea sa investeasca in aur, cum ar trebui sa procedeze (in afara de faptul de a cumpara fizic aurul si de a-l depozita intr-o banca), care ar fi modalitatile practice dintre care ar avea de ales?
    Iti multumesc pentru tot ceea ce faci in materie de educatie…
    Cu bine!

  4. Luca zice:

    Andrei,

    seria de articole va contine o lista de modalitati practice de a investi in aur. in plus, pregateam o surpriza pe care o deconspir, daca tot ai intrebat: o sa aleg un tip de investitie care mi se pare rentabil si o sa cumpar niste aur, dupa care o sa fac o recenzie, adica o sa va spun cum a decurs procesul de investitie 🙂

  5. Pingback: Despre aur in septembrie 2010 – o parere personala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.