Finante personale

Cc: Al doilea job

, 7 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat finantelor personale, empower.ro

Imi amintesc de perioada in care am inceput sa profesez: eram angajat la stat, cu norma intreaga, la un dispensar la 30 de kilometri de Timisoara si in acelasi timp lucram la doua firme private. Practic aveam trei job-uri care imi acopereau toata ziua: plecam de dimineata de acasa si reveneam seara tarziu. Eram tinar, casatorit cu un copil mic si aveam nevoie de bani.

Am reusit sa mentin acest aranjament doar pentru citeva luni. M-au convins sa renunt doua lucruri:

  • oboseala continua de care nu puteam sa scap, datorita programului prelungit
  • lipsa timpului liber pe care sa-l petrec cu familia

Am renuntat la unul dintre job-uri dar am continuat sa am doua. Acest program s-a mentinut pina in momentul in care mi-am deschis cabinetul privat, in parteneriat cu un prieten, fost coleg de facultate.

Pe atunci economia mergea bine. Cu toate acestea, nevoile financiare crescute m-au determinat sa iau decizia de a munci in doua locuri. Deci pot spune din experienta proprie cum este sa ai mai multe job-uri.

Astazi lucrurile stau altfel. Criza economica, reducerile de salarii si de personal ii obliga pe multi sa se gandeasca la un al doilea job, din diferite motive.

  • daca ai doua slujbe, ai o rezerva: e putin probabil sa fii concediat din amandoua, in acelasi timp
  • un venit stabil, din doua surse, iti creste capacitatea de a plati o rata de credit (cum au majoritatea dintre angajati)
  • ai mai multi bani la dispozitie
  • mai multi bani reprezinta, pentru unii, posibilitatea de a lua un credit mai mare
  • faptul ca esti in stare sa ‘duci in spate’ doua job-uri in acelasi timp este un punct pozitiv la CV-ul tau
  • doua job-uri pot insemna doua tipuri de activitati, un lucru care poate combate monotonia (in cazul in care esti o persoana care se plictiseste repede)

Desigur, un al doilea job inseamna si puncte negative:

  • un efort suplimentar
  • mai putin timp pentru tine si pentru familie
  • oboseala crescuta
  • necesita abilitati crescute de adaptare la situatii diferite
  • angajatorul doreste randament maxim de la angajat si nu il intereseaza ca tu incepi lucrul dupa ce ai fost la alt job

Exista diferite variante de a jongla cu doua sau mai multe job-uri:

  • un job cu norma intreaga plus inca unul (sau chiar doua) cu norma redusa
  • un job cu norma intreaga si altul cu jumatate de norma (foarte dificil de mentinut pentru ca durata de lucru este de 12 ore)
  • doua job-uri cu jumatate de norma (probabil varianta recomandabila)

Cand incepi un al doilea job trebuie sa te gandesti la anumite aspecte importante:

  • timpul pierdut cu deplasarea
  • normele de impozitare
  • tipul de colaborare (angajat sau contract de colaborare)
  • gradul de solicitare fizica si intelectuala al joburilor versus durata lor
  • marimea salariului versus efortul depus

Dupa cum vezi, sunt multe elemente de luat in considerare. Am lasat la urma cel mai important caz: al doilea job reprezinta afacerea ta.

Este de departe cea mai buna solutie pe care ai putea s-o alegi pentru al doilea job. Primul job iti permite supravietuirea fizica iar afacerea reprezinta pasaportul tau pentru independenta financiara. Am spus-o si voi continua sa o spun: niciodata nu vei deveni independent financiar daca esti angajat, iar un al doilea job ca angajat nu te va aduce mai aproape de acest deziderat. Doar o afacere personala sau venituri provenite din investitii iti pot asigura acea capacitate de a produce bani, in cantitatile dorite, in asa fel incit sa poti sa incetezi sa muncesti, daca asta este dorinta ta.

Ca atare, iti recomand sa cauti in interiorul sufletului tau si sa gasesti acel lucru la care tii cel mai mult. Unii ii spun visul, altii idealul, altii telul vietii. Gaseste acel lucru si porneste in realizarea lui. Orice activitate are capacitatea de a produce castig financiar daca ea are o valoare pentru altii. Daca tu vezi o valoare in ceea ce faci, mai mult, o valoare enorma pentru ca reprezinta telul tau, inseamna ca exista si alte persoane care au o perceptie similara.

Urmareste-ti telul, gaseste metode de a-l monetiza si banii vor veni de la sine. Foloseste criza economica drept motiv suplimentar pentru a face acest pas, pe care te-ai codit sa-l faci pina acum. Chiar daca familia sau prietenii pina mai ieri s-au impotrivit dorintei tale de a-ti urma pasiunea, acum ai un motiv suplimentar: vrei sa pornesti o noua sursa de venit. Treci peste obstacole, concentreaza-te pe teluri si porneste la drum.

Uita de titlul acestui articol. Nu te gandi la ‘al doilea job‘ ci la ‘pasaportul meu spre independenta financiara‘.

Comentarii

comments

Standard

7 gânduri despre „Cc: Al doilea job

  1. AndreiMareniuc zice:

    Afacerile de network marketing sau marketing in retea sunt un punct bun de unde se poate incepe deoarece necesita o investie foarte mica de timp (cel putin la inceput) si bani: intre 50 si cateva sute de dolari si cateva ore pe saptamana si ofera o educatie foarte buna pentru cineva aflat la inceput de drum in afaceri. Va recomand cartea Scoala de afaceri scrisa de Robert Kiyosaki care prezinta foarte bine acest tip de afaceri cu avantajele si dezavantajele sale.

  2. Stefan Murgeanu zice:

    as mai completa ideea

    `al doilea job reprezinta afacerea ta`

    cu

    `in loc de al doilea job, investeste timp in educatia ta financiara si, in paralel, cauta oportunitati de afaceri care sa te aduca mai aproape de independenta financiara`

    succes 🙂

  3. Stefan Murgeanu zice:

    investitia in bani intr-un MLM este intr-adevar destul de mica (100-2000 eur), mult mai mica decat investitia in aproape orice alt tip de afacere

    insa in ceea ce priveste timpul investit, pot sa te asigur ca nu vei ajunge niciodata la un nivel rezonabil de venituri cu doar cateva ore / saptamana alocate activitatii de tip network marketing

    asta este una din marile pacaleli ale MLM-istilor: `cu cateva ore pe saptamana poti genera venituri`; total FALS!!! daca vrei sa ai cat de cat succes trebuie sa aloci minim 2-3 ore / zi acestei indeletniciri

    dar evident ca este mult mai rentabil decat sa iti iei un al doilea job, deoarece in timp, daca lucrezi corect, genereaza cu adevarat venituri pasive

    succes 🙂

  4. AndreiMareniuc zice:

    Da ai dreptate, dar daca te uiti atent am specificat ”cel putin la inceput”:), oricum multumesc pentru interventie.

  5. Dann zice:

    Da, un articol plin de sfaturi utile. Sunt de acord cu ideea de a avea doua joburi insa ma ingrozeste ideea ca in Romania economia e la pamant si oricat de multi bani a-m strange muncind, tot nu ne ajunge sa punem ceva deoparte, traim doar pt supravietuire. Eu peste cateva zile va trebui sa ma mut intr-un oras mai mare si am de gand sa imi iau atestatul de taximetrist si sa lucrez pe taxi pt ca imi place foarte mult sa conduc si am si ceva experienta, dar o sa incerc sa imi caut si ceva part-time in vanzari (am experienta si in acest domeniu). Insa nu stiu sigur daca asta ma va ajuta sa imi platesc chiria si celelalte cheltuieli care sunt destul de mari intrun oras mare. Daca mi-ati putea sa imi dati cateva sfaturi, as fi recunoscator. Numai bine!

  6. Luca Dezmir zice:

    daca vrei sa lucrezi in vanzari si sa ai succes, este esential sa citesti si sa inveti continuu, sa te specializezi in acest domeniu…

  7. As mai adauga ca daca alegi sa lucrezi pentru afacerea ta, trebuie sa fii foarte rabdator. E posibil sa nu ai castiguri imediate , ai putea chiar sa pierzi niste bani , iar asta ii demoralizeaza pe multi si ii face sa renunte inainte ca afacerea sa dea roade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.