Finante personale

Stress Test la final

, 9 comentarii

Cuprinsul seriei Stress Test: bancile

  1. Stress Test: bancile

Dupa ce am fost atacat in repetate rinduri de catre „opinia publica” cu privire la modul in care am tratat bancile prin seria Stress Test, am analizat cu atentie ce inseamna aceasta serie pentru mine personal si pentru Milionarul Mioritic in special. A fost o introspectie interesanta si o autoanaliza care mi-a relevat o multime de lucruri noi, legate de statutul de persoana publica (pe care, inevitabil, l-am obtinut prin deschiderea blogului) si de felul in care trebuie sa reactionezi la astfel de atacuri.

Inainte de a stabili concluziile, va voi spune ce urmaream cu aceasta serie si la ce s-a ajuns:

Cu Stress Test am vrut:

  • sa imi imbunatatesc, prin experienta directa, modul in care cunosc sistemul bancar, in calitate de client obisnuit
  • sa analizez in paralel oferta bancilor, pentru comparatie
  • sa stimulez interesul publicului pentru subiectul „calitatea serviciior bancare”
  • sa provoc publicul sa-si expuna propria experienta legata de sistemul bancar
  • sa trezesc interesul publicului pentru a face propriile stress teste, in paralel cu cele realizate de mine

Ce am obtinut:

  • o experienta interesanta, care m-a facut sa deschid ochii in legatura cu multe aspecte legate de serviciile din banci
  • un anumit numar de articole, care in ultimul timp au inregistrat un trafic deosebit de intens
  • relativ putine comentarii in care publicul sa expuna propria experienta cu bancile, dar destul de relevante
  • o multime de atacuri directe, la persoana, care nu aveau legatura cu informatia pe care o prezint in articole ci cu „parerea” mea despre bancile respective; majoritatea nu au ajuns publice, fiind oprite la moderare
  • un sondaj in care cei care au votat si-au exprimat parerea ca sa continui testul
  • in ciuda invitatiilor repetate, doar o singura persoana s-a aratat doritoare sa realizeze un stress test la o banca

Cind am tras linia, am obtinut urmatoarele:

  1. obiectivele mele au fost partial atinse
  2. aspectele negative determinate de aceasta serie au intrecut aspectele pozitive

Din acest punct de vedere pot considera seria un esec. Desi cresterea traficului a fost o realizare extraordinara, acest lucru nu e suficient pentru a o mentine. Nu sint adept al traficului de acest gen si nu sint o persoana care incearca sa atraga atentia prin mentinerea pe tapet a unor subiecte care irita oamenii.

Ca atare am decis sa inchid seria de articole, desi aveam realizat inca un stress test la OTP Bank. Voi inchide si comentariile la articolele seriei.

O spun cu mare tristete pentru ca am in lista mea peste saptezeci de bloguri pe care le urmaresc, majoritatea legate de finante  si dezvoltare personala, cele mai multe scrise in limba engleza, dar in nici unul dintre ele nu am vazut sa existe atacuri la persoana (cu exceptia celor scrise in limba romana).

Nu stiu daca acest tip de comportament este specific romanului sau il poti gasi si la altii. Acest lucru conteaza prea putin. In schimb intreaga poveste imi lasa un gust amar si ma face sa reevaluez intreaga activitate pe care o realizez in cadrul Milionarului Mioritic.

Mai este un lucru care m-a deranjat: m-am simtit deosebit de singur in timpul acestor „evenimente”. Reactia cititorilor ca raspuns la atacuri a fost minima, cu exceptia citorva oameni care au lasat comentarii pe blog sau mi-au scris personal. Cu aceasta ocazie tin sa le multumesc public.  Cu parere de rau trebuie sa spun ca majoritatea cititorilor nu s-a deranjat, preferind sa priveasca din securitatea anonimatului la desfasurarea evenimentelor.

Acest lucru imi aduce aminte de faptul ca alergatorul de cursa lunga, in ciuda efortului sustinut pe care il face, zeci de kilometri la rind, este un om singuratic, care isi primeste eventualele ovatii la finalul cursei, pentru ca spectatorii sint prea comozi pentru a se pozitiona de-a lungul traseului pentru a-l incuraja.

Comentarii

comments

Standard

9 gânduri despre „Stress Test la final

  1. Aruncarea aiurea cu critici ESTE specifica romanilor (si a altor popoare indoctrinate puternic) cand vine vorba de principii economice/finante personale si asa mai departe.

    Imi pare rau sa o spun desi nu-mi convine: cand vine vorba de bani romanii sunt inca foarte, foarte indoctrinati, cei mai multi habar nu au finante personale, ce sa mai vorbesc de investitii/bursa/imobiliare.

    Ah, ei zic ca stiu, dar una e sa zica, alta e sa stie si alta e sa faca.

    Cu atat mai mare meritul tau pentru ca educi lumea si o scoti din cutiuta ei. Si ti-am mai zis: ce faci e foarte bine. Bucura-te cand primesti critici si atacuri la persoana pentru ca atunci stii ca intr-adevar ajuti la schimbarea mentalitatilor.

    (Evident, e alegerea ta sa te opresti cand simti ca lucrul asta mai mult iti dauneaza decat te ajuta. Trust me, cand criticile sunt mari si influenta ta e mare.)

  2. Vali zice:

    Draga Luca, eu am citit articolele despre banci cu placere si cu aprobare. Si mie, personal, mi s-au intamplat de curand sau mai demult cam aceleasi lucruri cu functionarii de la banci. Si nu doar in Bucuresti. Sa vezi cum se poarta angajatii bancilor din satele de la tara sau orasele mai mici… ca niste stapani de sclavi pe plantatie. De putine ori am intalnit angajati la banci care sa fie macar politicosi. Cu exceptia Bancii Transilvania, unde TOATE angajatele cu care am intrat in contact au fost dragute si bine pregatite.
    Pentru ca ai primit putine comentarii nu inseamna ca seria este un esec. POate este doar o acceptare tacita. Atacurile la persoana arata nivelul celor care ataca, eu presupun ca sunt angajati ai bancii respective. Si prin asta arata ca ai avut dreptate sa spui despre ei ce ai spus. Daca eu eram una dintre persoanele careia nu i-a onvenit ce ai scris despre banca respectiva as fi spus ”multumesc pentru ca ne-ai atras atentia” si as fi incercat sa imbunatatesc situatia. As fi angajat o persoana misterioasa care sa faca vizitele la fiecare sucursala, as fi identificat problema si as fi luat masuri. Angajatii care au atitudinea corecta raman, ceilalti sunt trimisi la cursuri de orientare catre client, testati din nou si pastrati sau nu. Si as umbla si la politica de companie: sa fiu transparent, sa ofer toate informatiile de care este nevoie pe site, sa am la dispozitie in orice moment informatia pe care mi-o cere clientul.
    Pentru ca tu ai atras atentia in special asupra atitudinii angajatilor, apoi asupra lipsei informatiilor cerute.
    Eu nu m-as opri din seria aceasta pentru ca in acest fel as da satisfactie unor oameni de nivel scazut si nu e cazul. Ba chiar voiam sa iti propun si Banca Transilvania si ING.
    Si nu te simti singur, nu esti.

  3. Adrian zice:

    Personal o sa imi lipseasca aceste stres-teste…din pacate astia sunt oamenii din banci (banuiesc ca ei te-au atacat).
    Cu tot respectul, mi se pare in majoritate niste nulitati. Si asta o pot proba cu fapte. Am descoperit ca nu stiu nici macar sa inchida un cont curent (si pot proba aceste lucru)
    Mult succes pe mai departe….si articole cat mai frumoase.
    Adrian

  4. Claudiu Nutu zice:

    🙁 nu merg diacriticile… nici n-am bagat de seama…

    Sa traduc:

    Salut,

    Ai reusit sa ma faci sa “rup tacerea” 🙂

    Sa-ti spun drept si eu am observat comportarea asta sa-i zic asa, “româneasca”, se pare ca asa e “el”, românul, nu conteaza pe ce plan se manifesta (blog, grup de discutii sau prin vorba), dar nu vreau sa mai dezvolt (cred ca ar provoaca prea multe “reactii”)…

    Facând o retrospectiva la articolele referitoare stress testului, nu prea înteleg care ar fi fost motivul sa “irite oamenii”… mie mi se pare utila “investigatia” facuta de tine si chiar as fi putut sa spun si eu câte ceva despre o banca cu care am avut câteva peripetii (doua mai exact).

    Îmi pare rau ca efortul tau n-a avut rezultatul/reactia scontat(a).

    Stima.

  5. Mihai B. zice:

    Cum spunea „antescriitorul” meu reusesti sa ne faci sa rupem tacerea..
    Intru zilnic pe „Milionarul mioritic”, inca de acum 3-4 luni si citesc cele cateva randuri scrise de tine. O fac pentru ca si eu sunt fan Kiyosaki si am regasit la tine ceva din intelepciunea lui transpusa in peisajul romanesc. In cea mai mare parte a timpului te aprob, exista si momente cand am senzatia ca ai scris doar ca sa iti respecti un angajament fata de tine de a scrie zilnic. Faptul insa ca citesc zilnic ceea ce scrii pentru mine este un semn ca e Ok.

    Stress-testele la banci au fost in regula, cu rezerva ca, dupa parerea mea, ar fi trebuit facute la sucursale de aceeasi categorie (dimensiune, afluenta de public, etc), adica pot exista sucursale unde functionarii sa fie pregatiti si politicosi 🙂 si viceversa, la toate bancile. Pot exista zile bune si zile mai putin bune in viata oricarui functionar…. . In fine, nu cred ca ar trebui sa dai atentie celor care te critica. E un semn ca nu au inteles demersul tau si nu e vina ta.

    As vedea util un topic referitor la experiente bune sau mai putin bune in relatia cu bancile respective, experiete reale ale cititorilor, nu doar teste. Poate ceva sfaturi pt cei care deschid sau inchid un cont, poate o comparatie intre oferte, tips&tricks-uri, ce sa ai in vedere, cum poti sa obtii totusi informatiile care iti trebuie chiar daca dai peste un functionar obtuz, etc.

    Imi cer scuze, nu ofer sfaturi ci „parerea mea” care fiind gratuita e usor de dat :). Apreciez foarte mult informatiile pe care ni le oferi si sunt convins ca este multa munca in spatele lor. Multa bafta in continuare si nu ne mai provoca sa iesim din tacere 🙂

  6. Pingback: Retrospectiva lunii Februarie | Milionarul Mioritic ®

  7. Mihai Mateescu zice:

    Seria de articole este interesanta, insa rezultatele nu foarte relevante. Pentru a ajunge la o parere serioasa, cred ca este mai corect sa „ataci” mai multe agentii (sucursale) ale aceleiasi banci; in acest fel elimini factorul subiectiv (angajatii bancilor sunt, la urma urmei, oameni cu bune si mai putin bune…).
    Astept si teste despre BRD, Transilvania si BCR.

  8. adrian zice:

    As vrea sa revii la aceste teste acum dupa 4 ani si in plina criza economica ca pentru eternitate 🙂 sa ramana opinia unui ” razvratit 🙂
    impotriva sistemului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.