Finante personale

Stress Test: Millenium Bank

, 6 comentarii

Cuprinsul seriei Stress Test: bancile

  1. Stress Test: bancile

Am intrat in Millenium Bank, intr-o sucursala de cartier, sub impresia unor informatii primite prin „telefonul fara fir” (a se citi „de prin chat-uri si de pe net”). Ma asteptam la ceva si a fost altceva. Ca la Piraeus Bank dar pe invers.

La intrare nu era obisnuitul om de paza ci o sectiune de self banking , ca un fel de antecamera. Din aceasta zona-tampon se trecea in agentia propriu-zisa, unde erau doar doua „unitati de lucru” adica mese la care „serveau” functionarele bancare (cam multe ghilimele, nu crezi?)

Era o singura doamna care vorbea cu o clienta in virsta. M-am facut vizibil, am zimbit si m-am pus pe un scaun, in asteptarea eliberarii biroului.

De voie de nevoie am auzit discutia. Si mi s-a parut de o similitudine socanta cu dialogurile pe care le am eu cu pacientele mele pensionare. Pentru cine nu stie (pentru ca nu lucreaza cu oamenii, cu publicul, cum se zice sau cu pacienti, in cazul meu) batrinii singuri deabia asteapta sa se intilneasca cu cineva pentru a schimba o vorba. Faci psihoterapie cu ei, pe gratis. Poti afla de cit timp nu i-a sunat copilul, cu cit s-a marit pensia, de cite ori pe luna o bate barbatul pe vecina de sus. In cazul meu am fost informat cum e cu centrala termica nou instalata la doamna in cauza, cit economiseste de cind si-a pus-o (nu asa de mult cum spera) si ce mai e pe la piata (pentru ca ea maninca lucrurile cit mai proaspete, e mai sanatos asa…).

Functionara era extrem de amabila. Sint foarte atent la oameni, deh defectiune profesionala. Si nu am simtit, din body language, din raspunsuri si din tonul vocii, nici un fel de plictiseala sau lehamite din parte doamnei/domnisoarei angajate a bancii. Din cind in cind imi arunca o privire tacuta si zimbea, ca sa-mi dea de stire ca stie de mine. Respectul meu a crescut instantaneu.

In fine babutza a plecat, dind din gura pe intreg traseul de la birou la usa, functionara a condus-o amabila apoi m-a preluat. I-am spus poezia mea (as dori sa-mi fac un cont si am nevoie de informatii) si m-a poftit pe scaun.

Mi-a dat un formular general si a inceput sa-mi spuna de imprumuturi. Am observat un pattern: toti  functionarii de banca incep cu oferta de imprumuturi, probabil din reflex de pe vremea cind primeau prime in functie de cite imprumuturi dadeau.

Acum bancile s-au intors 180 de grade, au o publicitate agresiva pentru realizarea de depozite si din surse de inside am aflat ca bonusurile grase in banci se dau mai nou la depozite facute decit la imprumuturi.

Din doua intrebari bine puse domnisoara/doamna a aflat ce vreau de fapt si m-a servit cu formularele pe care le dadea clientilor spre exemplificare. Cind am rugat-o sa-mi faca o copie, mi-a spus ca pot tine foile, ea o sa-si scoata altele la imprimanta. Am fost placut impresionat, de obicei functionarii nu renunta usor la ofertele lor de lucru (de parca ar fi cine stie ce importante, numai de uz intern…).

Mi-a subliniat citeva detalii interesante:

  • exista un pachet exclusiv care include dobinda de 11% la contul curent in RON (mare pentru standardele bancare romanesti), card de debit VISA plus card de debit suplimentar si internet banking (totul cu o taxa de administrare de 3 RON/luna)
  • ai disponibil serviciu de self banking (automate care accepta in plus fata de retrageri, depuneri si plati) la comisioane cu 50% sub cele ale bancii
  • retragerea maxima de numerar la bancomatele bancii poate fi setata la orice nivel (esti servit cu cit bani are bancomatul in cazul in care vrei sa retragi o suma mare, disponibila in contul tau)- n-am mai intilnit acest sistem, poate il au si alte banci

Per ansamblu am avut o experienta pozitiva, desi personal nu ma atrage nimic deosebit din oferta Millenium Bank.

Ambianta: 9

Bunavointa: 9,5

Informatii:9

Avantaje deosebite: cont curent cu dobinda mare la RON, setarea dupa

vointa a plafonului de retragere de cash de la bancomatele proprii

Precizare importanta:
Personal nu am o pregatire formala in domeniul financiar bancar  si nu activez in acest domeniu. Ca atare continutul articolelor din seria Stress Test exprima in totalitate opiniiile mele personale. Aceste pareri nu reprezinta (chiar daca par sa fie) o sugestie, indemn, recomandare privind accesarea sau neaccesarea serviciilor bancilor care sint prezente in aceste articole.
Nu am nici un fel de angajament, financiar sau de alta natura, cu nici o banca, angajament prin care sa ma oblig la promovarea unei institurii bancare sau a ofertei acesteia.
Va recomand ca in cazul in care doriti sa va deschide un cont la o banca, sa cereti parerea unei persoane care are studii de specialitate si, mai ales, sa va faceti propriul stress test, vizitind o agentie a bancii in cauza.

Comentarii

comments

Standard

6 gânduri despre „Stress Test: Millenium Bank

  1. concluziile mele sint date de acea agentie bancara. ca atare trebuie privite cu o anumita doza de rezerva.

    chiar si in firmele cu o politica de personal deficitara pot fi intilniti oameni de calitate (care reusesc, intr-un mod ciudat, sa treaca de filtre). dar de obicei, daca te duci la o banca si vezi aceiasi tipologie psihologica (bunavointa, calm, disponibilitate) inseamna ca e vorba de o politica de human resources (asa ii zice azi la fostul „serviciu personal”) inchegata si constanta.

    deci daca mai mergeti la alta agentie, mai ales din alt oras decit timisoara si intilniti acelasi tip de functionar bancar, probabil ca e vorba de o politica de respect pentru client (pentru ca angajeaza functionari cu calitatile descrise mai sus).

  2. bogdan zice:

    Mesaj pentru Luca Dezmir

    Buna seara.
    Am citit articolele tale in care analizai bancile. Daca vrei sa faci treaba asta mai departe, cu sanse mai mari de reusita, da-mi un mesaj pe mail. Sunt cumparator profesionist (analizez la cererea bancilor sau a altor clienti din alte domenii tot ce faci tu dar la nivel profesional). Am facut evaluari la cateva banci. As putea sa iti dau o idee despre cum se face o evaluare profesionala si ce anume se urmareste.

    Bogdan
    ([email protected])

  3. Luca zice:

    helou Bodgan,

    multumesc pentru oferta!

    in primul rind e important sa intelegi ca eu nu sint o persoana implicata profesional in sectorul bancar, deci nu ma intereseaza sa analizez bancile din acest punct de vedere. stress test-uile mele sint realizate strict din punctul de vedere al consumatorului, la nivel superficial de contact cu aceste institutii. dupa cunostinta mea nu exista un asemenea „studiu” pe netul romanesc. daca stii de ceva similiar, te-as ruga sa impartasesti cu noi aceasta informatie.

    pe de alta parte, sint sigur ca exista anumite elemente de know-how pe care le ai in profesia ta si care pot fi date publicitatii. de aceea te invit sa scrii un articol pe aceasta tema, blogul iti sta la dispozitie!

  4. Cristi zice:

    Ma bucura faptul ca banca pe care o utilizez cel mai des are functionari asa de amabili si in alte colturi ale tarii. Eu sunt din Galati si iti pot spune ca am intanlit exact acelasi tip de comportament, care de altfel a cantarit cel mai mult in faptul ca am continuat colaborarea cu aceasta banca. Poate nu are intotdeauna cele mai bune oferte dar ca si amabilitate si mediu pentru client e excelenta. O pot compara cu BRD-ul care e dezastru pe langa Millenium daca ne gandim la relatia cu clientul, iar Millenium o bate si la ofertele pentru depozite. Credite din fericire nu am incercat! 🙂

    Luca, sincere felicitari pentru aceasta serie de articole. Mi se pare o idee foarte buna. Tine-o tot asa.

  5. florenta zice:

    Curiozitatea m-a impins sa citesc ceea ce ati postat pe acest site. Va rog sa-mi permiteti a preciza urmatoarele: suntet de o falsitate rara; de cele mai multe ori, lucrurile bune dintr-o corporatie vin din interior, fara pigmentari ieftine. Oamenii sunt buni daca sunt motivati. Odata ce i-ai angajat si le-ai creat conditii optime de munca, mi se pare oarecum normal sa fie multumiti, zambareti si sa posteze o fata relaxata si relaxanta.
    Comentariul postat mai sus este o reclama pro millennium, scrisa de cineva din interior. Parerea mea e ca sunt no name si trebuia sa-si faca oarecum auzita vocea. Biata „functionara” (desi nu se numeste asa, aceasta este denumire comunista si se atribuie angajatilor la stat), zambea si ea la inceput de drum, pentru remuneratia considerabila pe care aceasta banca i-o atribuie lunar. Am rugamintea sa cautati pe google interviul cu fosta dr HR, Simona Zinca si veti vedea ce salarii „babane” au „functionarii” de la millennium bank. Mi-e mila de ei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.