Carti, filme si evenimente

Recenzie: Dezvoltare personala pentru oameni inteligenti

, , , 9 comentarii

  • Titlu: Dezvoltare personala pentru oameni inteligenti
  • Titlu original: Personal Development For Smart People
  • Autor: Steve Pavlina
  • ISBN:978-1401922757
  • Gen: dezvoltare personala
  • Se adreseaza: publicului larg

Recomandare

Detalii despre sistemul de notare al cartilor aici.
Prezentare generala

Pot sa spun cu mina pe inima: de mult nu am citit o carte in doua zile. As fi citit-o intr-una daca as fi avut timp!

Cartea lui Pavlina vine, pentru mine, pe un teren fertil. Am citit o multime de carti de dezvoltare personala. In plus, ii urmaresc blogul de mai bine de un an. Nu sint strain cu modul lui de a scrie, nici cu ideile si conceptele pe care le vehiculeaza. Cu toate acestea, trebuie sa recunosc: am fost placut surprins de noutatea si profunzimea conceptelor pe care Pavlina ni le propune in cartea sa.

Voi incepe cu titlul. Intr-adeva, cartea este pentru oameni inteligenti. Este extraordinar de densa, o multime de material condensat, ai nevoie de toata atentia pentru a inregistra mesajul. Daca nu esti focusat, textul poate trece pe linga tine fara sa-si destainuie continutul.

Asta nu inseamna ca limbajul e greu sau colocvial. Nici vorba! Scriitura este directa (sotia mea spune ca Pavlina scrie prea direct…), nu se ascunde dupa fraze mestesugite. Mai ales nu te iarta, ti-o spune la obiect (daca esti lenes, duplicitar, smiorcait sau doar superficial). Atit de direct incit unul dintre textele lui Pavlina care au intrat pe DVD-ul de la avantajlastart.net (10 motive pentru care nu trebuie sa te angajezi) s-ar putea sa deranjeze multa lume. Asta e!

Revenind la carte, Pavlina face un lucru pe care putin l-au reusit: propune o viziune clara, aproape matematica pentru un domeniu neintrecut in nuante de gri: comportamentul uman. Pune ordine in dezordine (mai bine spus in haos). Reuseste acest lucru pentru ca autorul este, prin formatie, softist, deci are tendinta de a gasi esenta si de a simplifica (fara a intra in derizoriu).

Pe scurt, Pavlina propune abordarea tuturor aspectelor dezvoltarii personale (o zona enorma ca intindere, de la relatiile interumane pina la finantele personale) cu ajutorul a trei principii: adevar, iubire si putere.

Cel putin in domeniul relatiilor cu semenii nostri (fie ca e vorba de prieteni, iubiti, soti, in relatiile parinti-copii sau sefi-subalterni), eu nu am mai intilnit o abordare atit de puternica. As indrazni sa spun ca e vorba de o atingere de geniu.

E foarte simplu. Cauta sa-ti analizezi actiunile tale fata de cei cu care interactionezi: se supun ele celor trei principii?

  • Actionezi in cunostinta de cauza, dupa o analiza la rece (principiul adevarului)?
  • Te gindesti cu iubire sau cel putin cu compasiune la celalalt (principiul iubirii) in momentul deciziei tale?
  • Actionezi eficient in directia hotarita sau esti ezitant? Poate chiar las (principiul puterii)?

Ce pot spune, personal, este ca acest scurt check list mi-a schimbat radical modul in care constientizez actiunile si relatia mea cu cei din jur. Nu voi intra in detalii, va las placerea lecturii.

Cit priveste celelalte domenii ale dezvoltarii personale (munca si serviciu, forma fizica si sanatatea, finantele personale, etc.) ele sint abordate, ingenios, folosind principiile derivate din cele trei (care sint primordiale). Ele se obtin prin combinatii de cite doua (de exemplu iubire si putere produce curaj).

Acest sistem simplu de valorizare va avea, in final, trei principii de baza si patru principii derivate.

Este atit de simplu si de elegant incit nu incetez sa ma minunez in fata lui. Pavlina recunoaste ca lucra la carte de mai bine de un an cind si-a dat seama ca reia temele din blogul sau. Atunci s-a hotarit sa treaca la esente. Asa a aparut teoria de fata. Intr-adevar, numai esente!

Va invit cu caldura sa cumparati cartea. Este disponibila pe Amazon.com la un pret comparabil cu o carte din librariile noastre (16.47 dolari SUA). Sau puteti astepta pina apare traducerea in romaneste, pentru ca sigur va apare, este o carte care va ajunge best seller.

Zona alba

Reuseste sa traseze citeva principii simple cu ajutorul carora se pot aborda cu succes orice transformari din domeniul dezvoltarii personale.

Pentru a cumpara Dezvoltare personala pentru oameni inteligenti aici

Comentarii

comments

Standard

9 gânduri despre „Recenzie: Dezvoltare personala pentru oameni inteligenti

  1. Radu zice:

    Am citit din curiozitate articolul „10 reasons you should never get a job” la care ai facut referire.

    Sunt de acord cu critica lipsei de initziativa de care dau dovada majoritatea oamenilor care nu iau in considerare variante alternative de venit.

    In schimb, mare parte a articolului este de prost gust:

    1) Descrie mediul corporatist intr-o maniera cliseu, in care oamnii sunt tratatzi precum animalele, in care seful iti face viatza un calvar s.a.m.d. Sunt convins ca exista astfel de situatzii la multe companii si in multe domenii de activitate, dar generalizarile facute de el sunt exagerate si incorecte.

    2) Propunerea lui ca toata lumea sa renuntze definitiv si irevocabil la a lucra pentru afacerile altora in favoarea investitziilor si afacerilor personale nu este aplicabila pe scara larga din motive evidente. Afacerile si investitziile necesita persoane care sa lucreze, nu doar investitori care sa „get paid while eating, sleeping, and playing with the kids”.

    Dar, de vreme ce tu incluzi acest text intr-un DVD dedicat elevilor din scoli intzeleg ca il consideri un sfat general aplicabil pe care ar trebui sa-l urmeze totzi?

    3) Exprimarea si modul de prezentare sunt pline de patetism si imbibate cu o atitudine de condescendentza si dispretz fatza de „unconscious animals” care cand vor o marire de salariu „sit up and beg their master for money”, si o atitudine de revolta impotriva acelor „evil bovine masters” care isi exploateaza turma de angajatzi. 🙂
    Cam asta e tonul de la un cap la altul.

    Si eu sunt de parere ca marea majoritate a oamenilor ar trebui sa aiba surse de venit alternative si ca nu ar trebui sa existe un cult al jobului ca singura cale in viatza.

    Dar, in acelasi timp, cred ca cel mai bun mod de a distruge o cauza este sa o aperi cu argumente slabe, si articolul lui Steve Pavlina tocmai asta face.

    Modul de prezentare este foarte slab mergand pana la autodiscreditare prin tonul belicos si intransigent, iar descrierea angajatului ca un sclav este incorecta.

    Avand in vedere ca marea majoritate a afacerilor nu produc profit si ca marea majoritate a investitorilor pierd mai mult decat castiga, afirmatzia ca numai boii lucreaza ca angajatzi provine mai mult din experientze sau frustrari personale decat dintr-o observare obiectiva a realitatzii.

    O zi buna.

  2. Luca zice:

    helou Radu,

    multumesc pentru parerile tale. am vrut sa scriu un comment dar s-a prelungit mult prea mult, asa ca miine va apare un mic articol ca raspuns la commentul tau.

  3. Si mie imi place Steve Pavlina foarte mult, ptr ca si eu, la fel ca el sunt un pic cam geeky si imi place sa sap pana dau de esenta lucrurilor si nu ma multumesc doar cu rezolvari superficiale si de suprafata.

    Astept sa apara si pe la noi cartea sa o citesc.

  4. Pingback: Un raspuns pentru Radu | Milionarul Mioritic ®

  5. Pingback: More Book Reviews

  6. Cristian Vasile zice:

    „Avand in vedere ca marea majoritate a afacerilor nu produc profit si ca marea majoritate a investitorilor pierd mai mult decat castiga, afirmatzia ca numai boii lucreaza ca angajatzi provine mai mult din experientze sau frustrari personale decat dintr-o observare obiectiva a realitatzii.”

    O afacere care nu produce profit nu se mai numeste afacere… Cam acelasi lucru este valabil si pentru investitori. Adica, pot avea o marja de cateva investitii care sa nu-si scoata banii, dar daca ponderea de investitii neporfitabila creste, in scurt timp va ramane fara bani… lucru care iti este esential daca vrei sa te numesti investitor.

    Afirmatia ta este cam ilogica…

    Iar in ceea ce priveste afirmatia ca „boii lucreaza ca angajati” mi se pare pe cat de directa, pe atat de corecta in majoritatea cazurilor.
    Sunt o gramada de oameni care ar putea sa faca ce fac la serviciu, in cont personal si sa castige mai mult si sa aiba mai mult timp liber, dar nu o fac din cauza fricii de esec.
    Frica de esec care a fost plantata in subconstientul fiecarui om de cand se afla pe bancile scolii…

  7. Pingback: Dezvoltare personal? pentru oameni inteligen?i | Personal Development For Smart People

  8. Pingback: More Book Reviews | Steve Pavlina Personal Development Audio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.