Carti, filme si evenimente, Filme documentare

Zeitgeist

, , 17 comentarii

Zeitgeist, film documentar Sursa:imdb.com

Titlul original:Zeitgeist

Titlu: Zeitgeist

Producator, Scenarist si Regizor: Peter Joseph

Data lansarii: Iunie 2007

Detalii in limba engleza: IMDB

Disponibil gratuit la: zeitgeismovie.com; subtitrare in limba romana disponibila la aceiasi adresa

Nota importanta: partea I din acest film poate fi considerata de catre unii dintre spectatorii de religie crestina drept un act de sacrilegiu. Va rog sa luati in considerare aceasta situatie.

Dupa aminari repetate am decis sa reiau propunerile din seria de articole dedicate documentarelor. Incep cu un film controversat dar, indubitabil, un film deosebit, daca ar fi sa luam in considerare premiul la categoria Best feature Artivist’s Spirit la festivalul de film Artivist, Los Angeles 2007.

Filmul are trei parti, fiecare dintre ele dezbate un subiect aparent fara legatura cu celelalte.

Partea I

Este dedicata religiei in general si religiei crestine in special. Sint luate in considerare informatiile cercetatorilor in domeniul religiei comparate, referitoare la radacinile religiei crestine, semnificatia simbolurilor intilnite in aceasta si se realizeaza o paralela intre Isus Cristos si personaje similare din alte religii.

Este fara indoiala cea mai controversata parte din film, pentru ca pune sub semnul intrebarii insasi doctrina marilor biserici crestine (indiferent daca e vorba de catolici, ortodocsi, protestanti sau neoprotestanti). Spectatorul este atacat sistematic cu date si citate ale cercetatorilor, care sugereaza o multime de implicatii ce sint incomode pentru crestinii practicanti.

In acest fel o dezbatere care este prezenta de mult in  lumea cercetatorilor de specialitate este adusa in atentia publicului larg, punind in lumina aspecte de care acesta nu are cunostinta. Ramine la latitudinea voastra sa luati sau nu in considerare informatiile prezentate.

Partea a II-a

Se ocupa de subiectul 9-11 (pentru cei care nu cunosc prescurtarea este vorba de atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 avind ca tinta obiective emblematice din SUA). Sint prezentate secvente filmate in timpul atentatelor, simulari ale atacurilor, insotite de interviuri si pareri ale specialistilor legate de interpretarile oficiale date de guvernul american cu privire la atentate.

Nu este un subiect nou. Un alt film american se ocupa in detaliu de el (9-11, Loose Change), film pe care il voi recomanda in alt articol. Cu toate acestea, exista elemente inedite, pe care nu le-am vazut in alte documentare.

Partea a III-a

Este dedicata istoriei financiare a SUA si rolului FED (Rezerva Federala Americana) in cadrul societatii americane. Acest subiect este de asemenea tratat in detaliu in alte documentare (America: Freedom to Fascism, The Money Masters…). Si aici gasesti informatii inedite, care nu sint prezente altundeva.

Marele plus al acestui documentar este faptul ca pe site-ul oficial exista o sectiune in care este disponibila transcrierea scenariului cu indicarea detaliata a surselor bibliografice in care gasesti informatii detaliate despre subiect. In acest fel ai posibilitatea sa studiezi subiectul daca te intereseaza. Din pacate acest mod de prezentare este disponibil (pentru moment) numai pentru prima parte a documentarului.

Daca esti interesat de problematica din partea a doua si a treia si nu stii nimic despre subiecte, iti recomand sa incepi cu Zeitgeist si sa continui cu documentarele ce prezinta subiectele in detaliu. Daca ai vazut aceste documentare dar nu ai vizionat Zeitgeist, merita sa-l vezi pentru ca aduce elemente inedite.

Inainte de toate, filmul doreste sa te prinda de umeri si sa te scuture, propunind scenarii alternative la varianta „oficiala” a unor subiecte si intimplari istorice. Iti spune ca nu trebuie sa accepti de-a gata „adevarurile” pe care statul, societatea si religia ti le ofera si faptul ca esti dator sa investighezi, sa gasesti ce sta dincolo de aparente.

Am ales sa redeschid seria de articole cu acest documentar pentru ca pe 3 octombrie va avea loc vizionarea in premiera mondiala a continuarii acestui documentar, Zeitgeist – Addendum, in cadrul Festivalului de film Artivism. Curind dupa aceasta va fi disponibil gratuit pe site-ul oficial zeitgeistmovie.com

Comentarii

comments

Standard

17 gânduri despre „Zeitgeist

  1. godefroy zice:

    multumesc pentru sugestie si pentru link
    acum ma apuc sa-l vad
    din pacate, subtitrarea in limba romana lipseste, ori a fost scoasa.

    good job!

  2. este un film foarte misto.

    desi la sfarsit mi se pare ca exagereaza aruncand totul in carca unui om.. acum nu stiu ce sa zic.. dar e bun… iti releva lantul sclaviei prin bani.

  3. Hrisant zice:

    Bine argumentat filmul!
    Iata de ce e o adevarata criza in sistemele de educatie din toate tarile asa-zis inaintate ale lumii- deoarece interesul Interbational Bankers e sa fim cat mai usor manipulabili forever.

  4. Pingback: Money as Debt (Banii ca datorie) | Milionarul Mioritic ®

  5. Pingback: Subtitrare Zeitgeist Addendum | Milionarul Mioritic ®

  6. Pingback: Zeitgeist: Addendum | Milionarul Mioritic ®

  7. andreea zice:

    partea cu religiile e foarte prost documentata.

    filosofiile de acolo provin din doctrina New Age care sustine ca toate religiile de fapt sunt una si aceeasi si ca toti au dreptate

    dar nu poti sa spui ca si satanistii si crestinii au dreptate ..e o aberatie … in plus majoritatea asa-ziselor coincidente cu zeii si datele respective sunt false

    ca sa zic doar una crestinii niciodata nu au sustinut ca Iisus s-ar fi nascut pe 25 decembrie … aceasta data a fost aleasa pt. ca se suprapunea cu un zeu pagan cu intentia de a-i increstina pe pagani

    nu mai credeti ca tot ce zboara se mananca si verificati sursele din care s-a inspirat acest documentar (adica nule!) … printre ele e si cartea unei sataniste numita „The Christ Conspiracy” (Acharya S – cauta pe wikipedia) care crede ca noi ne tragem din reptile, ca extratestrii ne-au clonat etc. etc.

    poate deschideti ochii bine si sa nu mai credeti chiar orice … celelalte 2 parti sunt ok

  8. Camelia V. zice:

    OAMENI BUNI, NU CREDETI FARA SA CERCETATI ! Cautati si cititi pe net sau in cartile de mitologie si comparati ! Horus, Attis, Krishna, Dionysos, Mithra, Manu, Minos , Mises, etc, NU au mai nimic comun cu Iisus Hristos, NU au fost nascuti doar din fecioare, NU au avut 12 discipoli, NU au murit pe cruce si NU au inviat dupa 3 zile. Partea religioasa a filmului Zeitgeist este un atac mincinos si impertinent impotriva crestinismului ! Din pacate, multe persoane au preluat si propagat rapid aceste informatii false, fara sa le verifice…

    Horus = zeu protector in Egipt, al cerului, cu cap de vultur, a avut 4 fii ;
    Attis (Atys)= iubitul zeitei Cybel, in mitologia romana ;
    Krishna = zeu hindus ;
    Dionysos = zeul vinului si al orgiilor ;
    Mithra = zeu iranian al luminii, al zilei ;
    Manu = conducator care a creat codul de legi in India ;
    Minos = rege in Creta, pedepsit de Poseidon

  9. Luca zice:

    un fel de drept la replica

    pentru ca cititorii sa aiba posibilitatea sa analizeze informatiile din mai multe unghiuri (puncte de vedere), ii invit sa citeasca acest articol, aparut pe subtire.com ca raspuns la mesajul Cameliei, care se pare ca a fost pus pe mai multe bloguri

  10. Pingback: Cine este Peter Joseph? | Milionarul Mioritic

  11. Carina zice:

    Prima parte a filmului consider ca pare ”rupta” fata de ideile dezvoltate in celelalte doua parti. Daca intradevar Isus este o inventie (dupa parerea lor) consider ca nu are nici o relevanta. Consider ca la baza realitatii noastre se afla o SURSA inteligenta pe care unii o numesc Dumnezeu, altii Alah, altii Budha si asa mai departe. In locul acelor dovezi mai bine se punea accentul pe ideea din Zeitgeist Addendum – cu totii suntem o unitate (oameni si natura) iar separarea pe care o cultivam prin educatie nu aduce nimic bun.
    Felicit insa celelalte idei care au fost adunate si explicate pentru a reda o imagine de ansamblu a lumii in care traim…

  12. Pingback: Zeitgeist: Moving Forward (inclusiv subtitrare in limba romana) | Milionarul Mioritic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.