Carti, filme si evenimente, Finante personale

Nik Halik in Romania, 2008 – concluzii

, , 2 comentarii

Nik Halik a fost si a plecat. S-a intors in Rusia, in Orasul Stelelor (unde se antreaneaza cosmonautii rusi), pentru a-si continua programul de pregatire pentru zborul sau in cosmos. Ce a ramas in urma seminariilor tinute de el?

O seama de impresii. Unii au fost entuziasmati, altii s-au simtit inspirati, citiva s-au declarati dezamagiti (cineva s-a exprimat chiar public intr-un articol  online). E normal, fiecare vede realitatea prin prisma propriilor conceptii si convingeri despre viata.

Dupa cum stiu cititorii care urmaresc acest blog, am decis sa promovez intens seminariile lui Halik, tinute in doua locatii diferite (Bucuresti si Constanta) la interval de o zi. A fost o decizie riscanta, pentru ca nu participasem la nici unul din seminariile sale. Am actionat bazindu-ma pe cercetarile pe care le-am facut on-line si pe flerul meu.

Vazute din punctul de vedere al organizarii, aceste evenimente au avut unele scapari majore:

  • perioada a fost deosebit de nefericita: la sfirsitul vacantei scolare, cind lumea este inca in concediu- in plus era weekend si timp frumos, ocazie pentru a smulge ultimele zile de relaxare din acest sezon de vara (de fapt inceput de toamna)
  • s-a insistat aproape exclusiv pe promovarea on-line, care nu se potriveste prea bine pentru Romania. Sint foarte multi oameni care nu au  participat pentru ca mesajul nu a ajuns la ei
  • nu s-a prevazut traducere in limba romana pentru speaker
  • s-a propus doar o singura modalitate de plata, prin PayPal, care necesita detinerea unei carti de credit sau debit care sa poata executa plati online

Poate cea mai mare problema, cea a plasarii in timp a seminariilor, nu putea fi rezolvata in nici un fel. Oameni de genul lui Nik au programe deosebit de incarcate, puse la punct cu luni inainte sau chiar cu un an in avans, care greu pot fi schimbate si numai sub presiunea unui eveniment important (nu este cazul).

Parte din restul problemelor au fost remediate pe parcurs prin efortul organizatoarei, Doamna Alina Chis:

  • s-a asigurat traducerea simultana in romaneste
  • s-a dat posibilitatea de a plati prin ordin de plata, in final s-a putut plati la intrarea in sala
  • s-au pus afise in zilele premergatoare evenimentelor

A ramas deficitara modalitatea de promovare: nu s-a scris in ziare, nu au fost anunturi la radiourile si televiziunile locale, nu s-au folosit canale din mass media in general.

In acest fel, participarea a fost destul de scazuta (in jur de 50 de persoane la Bucuresti si 15 persoane la Constanta) desi la evenimente de acest fel de obicei participa in jur de 100 de persoane si mai mult, cum se poate vedea din fotografiile evenimentelor similare ce au loc in alte parti ale lumii, tinute de Nik.

Pentru comparatie, la seminarul de educatie financiara tinut de dr. Cristian Carstoiu din primavara acestui an au participat 13 persoane.

Sint la curent cu continutul seminarului deoarece am putut consulta notitele unui cursant (sper sa nu se supere D-na Alina Chis) si am avut discutii cu inca doi participanti. Mi-ar fi placut sa fiu in sala dar chiar in acea perioada am fost plecat in concediu.

Desigur, multe din temele abordate nu au fost noi pentru mine. Au fost referiri la sistemul bancar mondial si la hegemonia lui asupra finantelor internationale (problema abordata de mine in seria DINCOLO DE BANI), despre generarea veniturilor din surse multiple, active sau pasive , despre modul in care reusita ta financiara si in viata, in general, se datoreaza atitudinii mentale mai mult decit conditiilor exterioare (motiv adesea intilnit in articolele mele sau in alte parti pe net, cum este portalul empower.ro). Aceste lucruri poate nu sint noi pentru multi dintre cei care citesc blogul meu si urmaresc surse similare de informatii.

Desi studiez problema finantelor personale si a dezvoltarii personale din 1990 (Doamne, au trecut 18 ani de atunci!) pot sa spun ca am avut momente de revelatie (momente AHA cum le spun americanii) citind notele de seminar sau ascultind relatarile celor care au participat. Nu voi fi zgircit si veti auzi de ele in articolele mele viitoare.

Dupa mine, cel mai important cistig pe care l-au avut participantii a fost posibilitatea de a vedea „in actiune” un om care indubitabil are succes financiar si in viata. Pentru mine ar fi fost interesant sa-i vad expresia fetei cind vorbeste, limbajul trupului atunci cind ii pui intrebari incomode, modul in care interactioneaza cu sala. Pentru ca acesta este principalul beneficiu al posibilitatii de a intilni un asemenea om: sa-l vezi si sa-i pui intrebari in direct. Desi nu se ridica la nivelul altor giganti din lumea financiara, este un privilegiu sa-l urmaresti  platind o taxa de intrare derizorie. Daca vrei sa iei un prinz  cu Warren Buffet trebuie sa decartezi 2,1 milioane de dolari. Un discurs a lui Trump la diverse evenimente este platit cu 16.000 US$ / minut!. Iar acest om vine pe gratis in Romania. De ce?

O intrebare interesanta… Raspunsul la ea este si un raspuns adresat criticilor evenimentului: de ce un om ca Nik Halik vine in Romania si conferentiaza „pe gratis” (evenimentul a avut o taxa maxima de participare de 97 de RON; nici daca toti cursantii ar fi platit acest tarif nu s-ar fi acoperit costul inchirierii salilor care este de 80-100 euro/ora, ce sa mai vorbim de transportul si cazarea vorbitorului, etc)

Organizatoarea evenimentului, dupa cum am mai spus, este Doamna Alina Chis; ea promoveaza activitatea unei universitati on-line dedicate dezvoltarii personale. Daca vei cauta atent in site-ul acelei firme, vei vedea ca Nik Halik este „ambasadorul” lor. Aceasta functie este foarte interesanta pentru ca ofera, probabil, cheia de interpretare a prezentei sale in Romania.

Desigur, la seminar s-a amintit de universitate, s-a detaliat activitatea sa si s-a subliniat faptul ca „studentii” pot participa (daca vor) la sistemul de promovare al firmei, care este un sistem MLM. Acest fapt a determinat reactia celor care au scris parerile negative on-line.

Cind D-na Chis m-a abordat pentru a face reclama la eveniment nu stiam aceste informatii.

Din datele prezentate mai sus trag concluzia ca Nik Halik are legaturi (probabil si financiare) cu aceasta universitate on-line, dar nu detin informatii certe care sa sustina acest lucru.

Cititorii constanti ai Milionarului Mioritic stiu parerea mea despre MLM. Nu am activat intr-o asemenea organizatie si nu sint suporterul acestei modalitati de a face bani. Dar nici nu am fobia MLM.

„Sa stam strimb si sa judecam drept” spune o vorba populara. Adica Vanguard are voie sa organizeze seminarii de forex sponsorizate (in treacat fie spus, mult mai scumpe decit cel al lui Nik Halik) si sa-si faca reclama la aceste evenimente iar Nik Halik nu are voie? Nu vad nici o diferenta.

Trag linia si spun:

  • prezenta lui Nik Halik in Romania a fost o oportunitate foarte buna de a intilni fata-in-fata si de a putea pune intrebari unui om care are incontestabile reusite financiare
  • seminarul sau, desi introductiv (nici nu a fost prezentat altfel!) a reusit sa prezinte informatii interesante, noi chiar si pentru cei care sint la curent cu problematica finantelor personale
  • participantii la eveniment au primit bonusuri substantiale sub forma electronica (cursuri, audio-book-uri), in plus Nik Halik le-a dat acces la citeva resurse personale de trading din cadrul companiei sale care se ocupa cu educatia si consultanta in domeniul tradingului.

Daca unii dintre participanti au fost nemultumiti, e optiunea lor. Daca altii au fost entuziasmati, foarte bine pentru ei. Ce pot sa va spun este ca daca Nik Halik mai vine in Romania o sa incerc sa particip la seminarul lui.

sursa foto: nikinspace.com

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Nik Halik in Romania, 2008 – concluzii

  1. Pingback: GRATUIT: 7 Secrets for Seven Figures | Milionarul Mioritic ®

  2. Pingback: “Investeste in tine” (Matt Morris) « ~Lumea este reprezentarea propriului nostru vis~

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.