In atentia mea

Cum sa-ti transferi site-uri cu adrese .ro la Bluehost

, , 2 comentarii

Acest articol este scris de Ionut Pepenar, caruia ii multumesc pentru contributia sa.

In urma serialului facut de Milionar si tinand cont ca in septembrie imi expira gazduirea ambelor domenii, am ales sa merg pe mana Bluehost. Bine, asta dupa ce am luat in calcul si HostGator, dupa ce am cautat pe net pareri. Insa cu atat de mult patos a vorbit Milionarul, incat am decis sa merg pe mana lui. Iar acum vreau sa va povestesc din experienta mea si sa va invat ce sa (nu) faceti.

Un prim pas l-a facut Luca, prin articolul „Transferul site-urilor cu nume de domeniu .ro pe Bluehost” .
Dar hai sa o luam de la inceput.
Am doua domenii .ro. Pe ambele le gazduiam la un provider, dadeam anual cam 2 milioane pe fiecare si nici nu eram multumit de solutie. Pe ambele aveam subdomenii, mai exact bloguri. Cu baze de date, cu o gramada de fisiere, e-mailuri, etc. Dar, dupa cum spuneam, nu mergeau foarte bine. Imi trebuia o solutie mai rentabila. Care e Bluehost (click pe banerul din dreapta daca vrei sa-ti schimbi gazduirea). Pentru ca ofera in pret (vreo 2.3 milioane pe an) un domeniu gratis, plus hosting pentru 1000 de domenii ad-on.

Atentionare: pasii sunt pentru mutarea domeniilor .ro, nu pentru altele, nu stiu daca se aplica la fel! Ei spun ca nu „suporta” .ro, dar se refera la partea de owner pentru billing. Gandeste-te ca suntem singura tara unde domeniul se cumpara „pe viata”. Deci domeniul e platit si e al tau. La celelalte domenii, cu plata anuala, e domeniul tau dar ownership-ul pe partea de billing poate ajunge la provider (mai concret te poti muta la noul provider care ia ownership-ul si se ocupa el sa-ti emita factura cand trebuie reinnoit domeniul). De aici au aparut discutiile cu cei de la Bluehost si cu „suportat”-ul domeniului. Nu aveau cum sa ia partea de billing, pentru ca domeniul era deja al meu!

1) PRIMUL LUCRU pe care trebuie sa-l faci inainte de a face orice demers este sa faci backup la tot! La tot!
Ca sa fii sigur, fa-o din doua locuri (eu asa am facut, iar backup-ul facut intr-un loc s-a dovedit ca era „busit”, am avut noroc cu al doilea, chiar si acum stau sa ma intreb ce se intampla daca faceam un singur back-up).
Fa backup la:

  • baze de date (toate)
  • domeniu (in cPanel ai optiune la Backups sa faci Full Backup)
  • pentru ca uneori baza de date poate fi prea mare si apar blocari la download, e bine sa downloadezi cu un client FTP tot site-ul (chiar e de folos, eu asa m-am ajutat cel mai mult)

Asigura-te ca fisierele nu sunt corupte, mai gandeste-te odata daca vrei sa faci transferul si treci la treaba.

Recomadare: daca ai blog, incearca sa anunti schimbarea sau, daca nu anunti, nu mai scrie nimic dupa ce ai facut backupul.

2) Te-ai hotarat dar nu stii ce sa faci mai departe.
Te duci la bluehost.com, iti alegi pachetul dorit si iti alegi si numele nou pe care vrei sa ti-l ei (poate fi numele pe care il ai la .ro, numai ca acum ti-l iei cu .com; poate fi orice alt nume, practic e un site gratis). Urmezi pasii pentru plata si in cateva minute ai domeniul. Ai si cPanel. Cand poti intra in cPanel (nu se creaza instantaneu) treci la punctul urmator.

3) Daca tu ti-ai cumparat domeniul .ro sau tu esti titularul, e mai usor.
Daca nu, trebuie sa vezi cum faci sa modifici nameserverele, s-ar putea ca hoster-ul initial sa se prinda ca vrei sa pleci si sa-ti puna bete in roate.
Te duci la rotld.ro, alegi Domenii .ro, apoi Administrare Domenii si in sfarsit On-line. Cu fereastra deschisa, deschizi cPanel-ul de la Bluehost si alegi de la Domains optiunea Addon Domain
Alegi casuta „Use a domain that is not already associated with your account” si pui domeniul tau (in cazul meu era e-altfel.ro) si dai enter. Bluehost incepe verificarea si te anunta sa modifici nameserver-ul la Rotld (daca citesti postul asta nu mai trebuie sa faci chiar toti pasii la inceput, faci cam in 2 ore chestia cu Addon Domain, doar modifici la RNC nameserverele cu cele noi: NS1.BLUEHOST.COM, NS2.BLUEHOST.COM). Daca nu am fost clar sau nu stiti ce e aia cu RNC, ROTLD, intreaba si it raspundem 🙂

Dupa vreo 2 ore dupa ce ai modificat te duci la Addon Domain si scrii iar domeniul si dai enter. O sa treci la pasul urmator, unde alegi Addon Domain si apoi la „Create a new directory” scrii numele directorului pe care il vrei (in cazul meu a fost public_html/ealtfel, pentru ca in public_html, adica in radacina, am ales sa instalez WordPress-ul pentru domeniul cumparat). La fel si la subdomeniu. Si teoretic asta e tot. DAR NU E!

4) Intri pe ftp pe domeniul primar (sa zicem domeniumeu.com daca asta ai achizitionat, pentru ca ai domeniulmeu.ro). User, parola, preferabil configurare de Use Passive Mode (as WWW), eu asa am folosit.
Daca ai un site simplu, doar text, e simplu. Copiezi tot continutul pe care l-ai salvat la punctul 1 in folderul public_html/ealtfel. Te asiguri ca ai index.html, index.htm sau index.php si gata.
O perioada s-ar putea sa accesezi din browser versiunea veche a site-ului.

RECOMANDARE: cand te apuci sa faci acest transfer, asigura-te ca esti acasa o zi ca sa poti repara orice greseala cat mai repede.
PONT: ca sa vezi cand incepe propagarea DNS-ului, cel putin la ISP-ul tau, deschide din cand in cand o fereastra de DOS (start->run->cmd) si scrie ping domeniultau.ro. Vezi ce IP raspunde. Daca e ceva cu 72.x.x.x esti la noul provider.

Daca aveai insa si bloguri… Treci la punctul 5. Altfel site-ul e gata si asta inseamna ca in maxim 72 de ore toata lumea o sa vada site-ul gazduit la noul furnizor (d’aia nu e bine sa te certi cu vechiul furnizor, poate sa-ti stearga site-ul si, cei care te vedeau cu ajutorul vechilor DNS-uri, nu o sa mai acceseze site-ul).

5) Aici e un pic mai lung si trebuie multa atentie. O sa spun pasii pentru un singur domeni (blog), daca ai mai multe faci de mai multe ori aceeasi pasi (da, dureaza mult ? ).
Pornim discutia de la blog.e-altfel.ro
a) Te duci in cPanel la Domains -> Subdomains . Introduci aici numele subdomeniu (ATENTIE: vezi ce alegi din lista derulanta din dreapta! Alege domeniul corect!). Alege apoi si unde o sa fie radacina subdomeniului (eu am ales public_html/blog dar puteam sa aleg si public_html/ealtfel/blog; recomand totusi prima optiune).
b) Te duci in Backups si la „Restore a MySQL Database” cauti baza de date pe care ai salvat-o de la providerul vechi (punctul 1). Dureaza cateva minute (depinde de DB) pana se uploadeaza.

c) cand s-a terminat upload-ul, te duci la MySQL® Databases, iti creezi un user si apoi il adaugi la baza de date cu full access.

Mai e putin, dar aici m-am chinuit cel mai tare pana sa ma prind.
d) Trebuie sa fii atent la punctul a) si la unde ai pus radacina, pentru ca nu trebuie neaparat sa fie la fel ca la vechea gazduire. Pentru ca simt ca e greu de urmarit, uite cum am gresit eu:
– la punctul 3 am zis ca mi-am pus Addon Domain la public_html/ealtfel
– la furnizorul vechi aveam toate fisierele de la bloguri in public_html/ealtfel/nume_blog
– am facut prostia sa pun si la furnizorul nou fisierele sub public_html/ealtfel, uitand ca de fapt blogul l-am setat sa se duca in public_html/blog

PONT: pentru ca o data creat un subdirector nu se vede prin FTP daca esti deja conectat, iti recomad sa te deconectezi si sa te reconectezi, pentru ca nu-l vezi si uiti si pui toate fisierele cum am facut eu.

Ok, deci ti-ai amintit ca la punctul a) ai ales public_html/blog. Copiezi acolo toate fisierele salvate la punctul 1 pentru blog (wp-admin, wp-content, wp-include si restul de fisiere).

ATENTIE! Important! Trebuie sa modifici fisierul wp-config cu noul username, noua parola si noua baza de date (cand dai import se schimba numele bazei de date – daca inainte era domeniuvechi_blog, acum va fi domeniunou_blog)!

La Fel De Imporant!: la 2-3 zile dupa ce ai inceput modificarile de DNS si ai reusit sa muti site-ul la noua gazduire, trebuie sa iei legatura cu vechii furnizori si sa le spui sa stearga orice inregistrare despre domeniul tau din DNS-urile lor.

Si gata?!? Aproape! Teoretic acum ar trebui sa mearga. Sa ne reamintim:
– ai creat subdomeniul si ai ales cu grija root-ul pentru el
– ai creat baza de date (import), user-ul si parola si ai asignat user-ul bazei de date
– ai uploadat prin FTP toate fisierele (inclusiv wp-config modificat)

Ok, vezi prima pagina si vrei sa intri pe un link dar nu merge! Te loghezi in Dashboard si te duci la Settings, Permalinks. Fara sa modifici nimic, ii dai Save Changes.
Asta e tot! Nu e greu, dar trebuie atentie. Si sa citesti cu atentie ce scrie aici. Eu le-am descoperit singur, a durat vreo 2 zile. Recunosc, intrasem un pic in panica, pentru ca erau vreo 10 bloguri. Dar acum sunt linistit. Si bucuros ca pot sa te ajut pentru momentul in care vrei sa faci un astfel de transfer.

Pentru ca e destul de mult scris, iti recomand ca, daca ai intrebari, sa dai un mail. Sa intrebi. Eu iti pot raspunde daca imi scrii pe ealtfel{la} gmail {punct } com.

 Precizare importanta!
Acest articol contine linkuri de promovare si linkuri de afiliat.

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Cum sa-ti transferi site-uri cu adrese .ro la Bluehost

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.