Finante personale

Cc: Directivele “tovarasului” la moda in America

, , 7 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Intr-un articol anterior despre pretul petrolului si al alimentelor semnalam o problema tot mai stringenta pentru populatia lumii: cresterea alarmanta a pretului alimentelor.

Inclusiv economia americana este lovita de aceasta tendinta. O cifra medie a cheltuielilor pentru mancare pentru o familie de patru persoane in SUA se ridica la 700 US$, conform unui studiu al Departamentului Muncii. In aceste conditii, stimulate si de preturile tot mai mari ale combustibilului, apare o noua tendinta: cultivarea de legume si fructe in front yard (curtea din fata a americanilor).

Nu am putut sa imi abtin un zambet. Pe vremea impuscatului tovaras, politrucii au sugerat ca cetateanul comunist sa foloseasca la maxim pamantul disponibil dintre blocuri. Oamenii au fost “stimulati” sa planteze rosii, ardei si ceapa in fiecare zona de teren disponibila. Unii s-au conformat, altii s-au fofilat.

Revenind la oile… americane si prezentand fenomenul din perspectiva “istorica”, trebuie amintit curentul de sustainable living promovat de ecologisti. Acestia recomanda, intre altele, producerea de resurse alimentare la nivel local pentru a reduce poluarea cauzata de transporturi si de a “reda agriculturii” parte din terenurile din zonele urbane (curtile proprietatilor individuale).

Permacultura

S-a mers mai departe. S-a vehiculat ideea de permacultura, ce vorbeste de asigurarea nevoilor alimentare pentru o familie prin cultivarea unei suprafete de teren.

Americanii sunt sensibili la constrangerile economice. Ca fiecare dintre noi. S-au apucat voios sa-si transforme gazoanele si sa-si cultive legume si pomi fructiferi.

Nu este lucratura de ecologisti. Anul acesta, vanzatorii de rasaduri de legume au inregistrat o crestere fara precedent, de 43%, a vanzarilor in zona Portland. Este un trend tot mai puternic. Mai ales in California, unde climatul permite doua-trei recolte pe an, acest hobby prinde teren.

Avantaje:

  1. faci miscare in aer liber;
  2. este relaxant sa muncesti in gradina, dar pentru asta trebuie sa-ti gasesti un ritm propriu de lucru;
  3. iti reduci cheltuielile cu mancarea.

Dezavantaje:

  1. iti consuma timp (cam o ora pe zi – nu toata lumea are timp pentru asa ceva);
  2. nu toata lumea poate sa faca acest gen de efort fizic.

Ma indoiesc sa vedem (prea curand) acest gen de activitate in Romania (familii sa transforme gazonul in gradina de zarzavaturi).

Noi suntem prea atenti la ce spun vecinii (uite la aia, in loc sa puna gazon si flori, s-au apucat de gradinarit… zgarcitii!). Daca stau bine si ma gandesc, traditional, romanul creste legume in loc de gazon. As zice ca americanii ne ajung din urma! :)

Comentarii

comments

Standard

7 gânduri despre „Cc: Directivele “tovarasului” la moda in America

  1. ALI zice:

    Mi se pare o idee interesanta. Avantajele mentionate sunt intr-adevar de luat in seama. Ce fac insa cei care nu au gazon? In ghiveci e mai greu de cultivat dar si aici se pot cultiva condimente: menta, busuioc…

  2. Razvan Daba zice:

    Buna

    E un curent raspandit. Oamenii cultiva pe bloc, in curtea din fata, intre blocuri. Sunt convins ca mancarea cultivata de tine are cel mai bun gust.

    Cred ca e o idee foarte buna sa iei un spatiu mic, un ha sau doua si sa incepi sa cresti mancare pe el. Anul asta doresc sa pun plante medicinale pe cateva ha, in sistem ecologic. Cautand informatii pe net am gasit doua surse bune:
    Resurse despre urban agriculture: http://journeytoforever.org/cityfarm_link.html
    Site despre urban agriculture http://www.cityfarmer.info/about/
    Spor la cultivat

  3. 9vieti zice:

    nu mi-am dat seama ca io chiar asa fac!
    stii ce fain este sa ai niste menta intr-un ghiveci? este incredibla aroma frunzelor!

  4. george48 zice:

    Ar trebui sa vina marile televiziuni din SUA sa faca reportaje la noi pe tema asta ca avem experienta in domeniu.E posibil sa fim incurajati din nou sa consumam salamu cu soia ca e mai sanatos.In Tokio o parte insemnata a populatiei active au trecut la biciclete,necazu e ca au imprumutat unele obiceiuri de pe la noi si se confrunta si ei cu fenomenul furturilor.In Amsterdam obiceiul de a fura biciclete e mai vechi si acolo municipalitatea recupereaza o parte din ele cand sunt obligati sa curete canalele.

  5. 9vieti zice:

    @george48

    daca ai stii ce minunatii se fac din soia, cu putina stiinta si respect pentru consumator ….

  6. george48 zice:

    Si din sare sau petrol se fac multe minunatii inclusiv hrana.
    La Supercoop gaseai o data pe saptamana si aia la ratie acelasi salam cu soia.
    Bineinteles ca tovarasu nu avea nici o vina.
    Se stie ca alimentele si petrolu se vor scumpii asa ca e posibil ca unele din vechile obiceiuri sa reapara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.