Carti, filme si evenimente, Investitii la bursa

Metoda de investitie

, , 6 comentarii

Dupa cum aminteam intr-un alt articol al seriei, metoda de trading este supraevaluata ca importanta in cadrul ecuatiei succesului in trading. Ea reprezinta in jur de 20% din rezultatul final, la urma fata de latura psihologica a activitatii in trading sau fata de money management. O metoda, chiar dintre cele mai bune, este inutila si produce pierderi in mina unui trader indisciplinat, minat de instincte sau in lipsa unui management al banilor (money management).

Cu toate acestea, toti traderii, aproape fara exceptie, insista mult prea mult pe metoda. Ei cauta asa numitul „Holy Grail”, metoda perfecta care da numai rezultate pozitive, indiferent de piata sau de tipul trendului (ascendent, descendent sau lateral). Asa ceva nu exista iar acest lucru ti-l poate spune orice trader serios.

Totusi, din nou si din nou internetul este inundat de nascocitori de metode de trading care pretind ca au descoperit modul in care 95% sau mai mult din operatiile pe care le faci folosind tehnica lor de investitie aduc profituri. Iar traderii, ametiti de betia banilor, se reped sa le cumpere.

Ca trader incepator, cel mai bine este sa incerci sa pornesti in investitii cu o metoda imaginata de un profesionist. Dar aici e paradoxul: cum stii ca o metoda este buna, din moment ce esti incepator? Deoarece majoritatea celora care cumpara metode sint incepatori, ei cad in aceasta capcana si vor iesi din ea numai dupa ce vor plati mii de dolari si vor incerca multe metode.

O solutie este sa bati forumurile de specialitate si sa intrebi in stinga si in dreapta pe cei care au incercat metode. Asta iti ia mult timp si rabdare dar este una dintre cele mai bune solutii. O alta solutie ar fi sa citesti recenzii ale metodelor, realizate de catre traderi care le-au incercat. In viitor voi face si eu asemenea recenzii care pot sa te orienteze in decizia de a cumpara sau nu o metoda. Eu iti recomand sa folosesti amindoua recomandarile inainte de a cumpara.

Ca incepator, e bine sa alegi o metoda care se foloseste pe pietele mai „blinde” (piata de actiuni) inainte de a trece pe cele agresive (optiuni sau contracte futures). De asemenea, e bine sa incepi cu un time frame (unitate de exprimare temporala a datelor de bursa: datele sint livrate in 1,5,15,30 minute; in 1,4,6 ore, in zile sau saptamini… sau alte fractiuni de timp) cit mai ridicat: cotatii in zile sau saptamini. Fiecare metoda functioneaza bine intr-un anumit time frame si pe o anumita piata, deci trebuie sa alegi in consecinta.

Daca esti angajat sau ai timpul ocupat, te avantajeaza o metoda ce foloseste cotatiile zilnice sau saptaminale, care necesita analize la sfirsitul zilei de trading sau o data pe saptamina si care nu necesita urmarirea in timpul sedintei de tranzactionare, cu ordine de iesire din investitie care se executa automat (gen „fire and forget” , intr-o traducere adaptata „investeste si uita”). Cu alte cuvinte trebuie sa alegi metoda care se potriveste nivelului tau de cunostinte si timpului de care dispui.

Sa presupunem ca ai cumparat metoda si esti nerabdatori sa o folosesti. Iata citeva dintre greselile cele mai frecvente pe care le fac incepatorii:

  • nu citesti cu atentie metoda, pina o intelegi. O metoda buna da rezultate daca e aplicata intocmai. Daca nu ai inteles cum functioneaza sau cum se aplica, e preferabil sa ceri informatii suplimentare celui care a imaginat-o
  • ai inteles metoda dar nu o exersezi. Orice metoda noua trebuie exersata pe date istorice apoi in parareal pina cind procesul de investitie devine aproape automat. Iti recomand sa citesti acest articol pentru mai multe detalii.
  • ai inteles metoda dar nu o aplici intocmai. E o greseala mult mai frecventa decit crezi. Poate apare mai ales dupa citeva rezultate pozitive. Atunci crezi ca esti suficient de bun si poti modifica parametrii tehnicii de investitie pentru a obtine rezultate si mai bune. Dar metodele cu adevarat bune sint testate pe ani sau zeci de ani de date istorice iar parametri lor sint ajustati pentru a obtine cea mai ridicata rata de reusita. Nu faci decit sa schilodesti o metoda care functioneaza si care ti-a dovedit-o prin rezultate pozitive

In concluzie, invata metoda, exerseaz-o si aplic-o intocmai. Acest parcurs te asigura ca banii pe care i-ai dat au fost cheltuiti cu folos. Nu degeaba unul dintre cei mai mari traderi de azi, Alan S. Farley, spunea intr-una din cartile sale:

„Combine the discipline of a saint and the tenacity of a bulldog through every trading opportunity.”
(Intr-o oportunitate de trading trebuie sa combini disciplina unui sfint cu tenacitatea unui bulldog.)

Comentarii

comments

Standard

6 gânduri despre „Metoda de investitie

  1. Daniela zice:

    Foarte interesant articolul, vroiam sa va adresez o intrebare. Credeti ca un trader incepator nu poate incepe sa-si faca singur o metoda apoi sa faca paper trading si daca reuseste sa faca bani sa aplice aceasta metoda si la bursa cu bani reali?
    Ce cunostinte sunt necesare pentru a realiza aceasta metoda de investitie in afara de experienta?
    Domnul Luca dumneavoastra cum ati inceput? Ati cumparat o metoda sau ati folosit o metoda folosita de dumneavoastra?
    Va multumesc 🙂

  2. Luca zice:

    Daniela,

    ca sa aduci lucruri noi intr-un domeniul, trebuie in primul rind sa cunosti foarte bine acel domeniu (desigur exista si exceptii…).

    eu am urmat un curs de trading cu un investitor din Italia si am inceput sa folosesc metodele sale. apoi am studiat intens tot ce am putut gasi resursa gratuita pe net, apoi am citit carti din domeniu.

    in timp vei alege metoda care ti se potriveste sau, daca ai inspiratie si iti place, poti dezvolta metode pornind de la cele pe care le cunosti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.