In atentia mea

Cc: Blogul ca unealta de dezvoltare personala

, 5 comentarii

Cuprinsul seriei Blogul ca unealta de dezvoltare personala

  1. Cc: Blogul ca unealta de dezvoltare personala

Acest articol a aparatu ca si guest post in blogul lui Adrian Soare, Succes Dublu.
Viteza si amploarea fenomenala cu care s-a raspindit aceasta activitate online la nivel mondial nu inceteaza sa ne uimeasca. Nu ma voi ocupa de latura de business a blogului (promotion, PR, chiar vinzare…) ci de latura personala a acestui fenomen.

Dincolo de faptul ca a avea blog este o chestie la moda, este o metoda de a-ti „ajusta” imaginea, de a te socializa, blogul poate avea aspecte pozitive la care nici nu se gindesc cei care il folosesc.

Familiarizarea cu mediul web si multimedia

Platformele de blogging cele mai populare la ora actuala, WordPress si Blogger sint notorii pentru usurinta cu care pot fi folosite. Sint intuitive, ergonomice si sufera un proces continuu de adaptare la utilizator, mai ales WordPress.

Pe masura ce se obisnuieste cu ele, bloggerul are tendinta de a exploata cit mai multe din functionalitati. Incepe sa se joace cu aspectele multimedia. Introduce imagini, face albume de fotografii, e tentat sa foloseasca si continut video. Cind abordeaza aceste modalitati de expresie, se loveste de probleme pe care nu le-a intilnit pina atunci: selectia subiectului, filtrarea pe categorii de calitate, editare de imagine, paginatie. Desi nu le percepe ca atare, le face. Este nevoit sa caute solutii pentru ca imaginile si secventele audio sau video sa aibe o prezentare cit mai buna. Asa ajunge sa utilizeze Photoshop, Gimp, Windows Movie Maker, ca sa dau doar citeva exemple de programe uzuale.

Dezvoltarea abilitatilor de comunicare

Ca blogger esti expus public. Multi dintre cei care incep un blog nici nu-si dau seama de asta. Dorit initial pentru a furniza o platforma de comunicare pentru prieteni, blogul ajunge sa atraga oameni cu preocupari si pasiuni similare, care simt nevoia naturala de a se angrena in discutii. Bloggerul incepe sa fie abordat, laudat sau criticat. Incearca o gama larga de interactiuni cu cititorii, la care este nevoit sa raspunda nuantat.

Cele mai stresante sint mesajele critice sau cele care ataca direct. Reactiile sint variate, de la a tine lucrurile in friu prin moderarea comentariilor (in acest caz pur si simplu se sterg comentariilor ofensatoare) pina la a lasa blogul deschis la orice reactie si de a gasi modalitatea de a raspunde la atacuri. Oricare ar fi abordarea bloggerului, el trebuie sa faca fata unei situatii noi: cea in care agresiunea verbala se face mult mai usor decit in viata reala, fiind favorizat de falsa anonimitate a netului.

Imbunatatirea capacitatilor de exprimare literara

A scrie un blog este o activitate repetitiva. Si ca orice astfel de activitate, ea se moduleaza permanent printr-un proces de feed-back, ce duce la imbunatatirea calitatii actului propriu-zis.

Rezultatele se materializeraza direct proportional cu frecventa cu care postezi. Daca ai un minim de dorinta de a progresa, vei experimenta, pe nesimtite, o imbunatatire a scrisului. Netul este plin de unelte ajutatoare, de la dictionare online la articole de blog despre cum sa scrii ( Dragos Manac ,motivational.ro) Daca ai putin talent, lucrurile pot evolua. Sint multe cazuri de bloggeri care au fost abordati pentru a colabora cu alte bloguri sau chiar pentru a scrie carti!

Valoarea terapeutica a scrisului

Chiar daca nu ai talent deosebit, scrii numai pentru prieteni sau… pentru tine, blogul te ajuta sa scapi de stres. Este o unealta fenomenala pentru a-ti descarcare emotiile, pozitive sau negative. Majoritatea bloggerilor scriu reactiv, vis-a-vis de o intimplare fericita sau de o experienta care i-a marcat. In loc sa se duca la preot sau sa discute cu un psiholog, ei isi organizeaza propria sedinta de psihanaliza. La momentul oportun, exact cind au nevoie de ea. Dupa ce au terminat de scris, experimenteaza o senzatie pozitiva de satisfactie, de calm si bine, prin eliberarea tensiunilor psihologice, pentru ca tensiune este si cea determinata de un noroc subit care te loveste si cea legata de un ghinion persistent .

Respectul de sine

Un cistig colateral dar deosebit de important este cel al notorietatii. Un blogger va gasi negresit pe net persoane cu care sa aibe afinitati. Acestea au tendinta de a-si exprima compatibilitatile si de a initia legaturi de prietenie. Apare un feed-back pozitiv care intareste respectul si increderea in sine, mai mult decit ar putea sa o faca orice sedinta de psihoterapie.

Deci?

Cred ca aceste aspecte sint suficiente pentru a fi o invitatie. Daca pina acum nu ai un blog, n-ar fi rau sa pornesti unul. Nu conteaza despre ce scrii, nu conteaza cit de bine scrii (la inceput), atita timp cit vei incerca sa progresezi, cit vei avea dorinta de a continua, blogul o sa te ajute sa-ti dezvolti calitati si aptitudini care te vor ajuta in viata.

foto: Laughing Squid

Standard
Finante personale

Cc: Virsta – sub 18 ani. Pentru a face bani ai nevoie de…

, 10 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in blogul Simonei, TUALEGI.NET

Majoritatea tinerilor sub 18 ani se bazeaza pe familie (parinti, bunici…) pentru a face rost de bani. Este o mare greseala. Sint numeroase exemple de tineri care au ajuns milionari prin forte proprii inainte de 18 ani. Iata numai unul dintre ele.

Chiar daca nu te vei numara printre acestia, este ESENTIAL sa incepi sa faci bani cit mai devreme, prin forte proprii. Legal. Iata de ce ai nevoie:

DORINTA

Este ingredientul fara de care nu vei reusi. Daca vrei cu adevarat, poti muta munti din loc. Ca sa faci bani este mai usor decit atit.

Motivatia este singurul lucru cu adevarat necesar. Ea iti va permite sa gasesti caile prin care vei face bani, cit iti doresti sau chiar mai mult. Trebuie doar sa cauti metodele si sa alegi dintre ele pe cea care se potriveste cu adevarat personalitatii tale.

Alte lucruri care ajuta

Necesare dar nu esentiale:

  • *16 ani. Daca ai implinit aceasta virsta poti legal sa te angajezi.
  • *un computer; este o unealta senzationala, pe care tinerii o folosesc doar pentru a se juca sau pentru a comunica. Ea poate sa te ajute in miliarde de feluri in drumul tau spre bogatie
  • *o conexiune la internet; net-ul e mai mult decit mess si Hi5. In primul rind este cea mai importanta sursa de cunoastere din lume. Te costa doar abonamentul lunar, pe care, daca esti norocos, il platesc parintii :)
  • *limba engleza; este limba internetului, limba in care vei gasi articolele si cartile disponibile pe internet, resurse gratuite care te vor invata cum sa faci bani. Din acest punct de vedere este un mare avantaj daca stii engleza si te incurajez sa o inveti!

Voi scrie un articol despre fiecare din punctele de mai sus. Vei vedea ca e mult mai simplu decit crezi!

Standard
Finante personale, In atentia mea

De ce am nevoie de voi?

11 comentarii

MIlionarul Mioritic s-a vrut de la inceput a fi o sursa gratuita de informatii de educatie financiara personala. Dupa un timp mi-am dat seama ca proiectul merita mai mult si trebuie dus la un alt nivel. Aceasta informatie este destinata a fi diseminata prin mijloace cit mai variate,  sa fie accesibila la cit mai multa lume si sa constituie un punct de plecare pentru alte materiale. Am vrut ca Milionarul sa constituie o baza pe care altii sa inceapa sa creeze continut si sa-l distribuie, pentru a ajunge la cit mai multi oameni. De aceea toate articolele din acest blog pot fi accesate gratuite si sint reglementate de standardul Creative Commons.

Zilele trecute am gasit pe site-ul TED un material video care prezinta viziunea unui om. Multe din ideile lui sint similare cu ale mele, citeva din proiectele lui seamana cu ce vreau eu sa fac in Romania.

Va rog sa urmariti prelegerea in limba engleza lui Richard Baraniuk despre Open Source learning .

[display_podcast]

Multi dintre voi stiu despre proiectul meu de educatie financiara a tinerilor din licee. Vreau sa produc si sa distribui gratuit in liceele din Romania un CD cu carti electronice si filme despre educatia financiara sau pe subiecte conexe . Reactia voastra la aceasta initiativa a fost pozitiva, am primit propuneri de voluntariat pentru distribuirea acestor materiale. E fantastic dar am nevoie de mai mult.

Pentru ca proiectul sa fie cu adevarat reusit, trebuie sa va implicati si in creatie. Urmati exemplul oamenilor din intreaga lume care contribuie la proiectul Connextions si creati continut, inspirindu-va si folosind continutul din Milionaru Mioritic. Preluati idei, intoarceti-le pe dos, asamblati-le, lipiti-le.  Use and abuze them, cum zice americanul.

Am nevoie de colaboratori. In primul rind de oameni care sa traduca filmele educative, de oameni pentru a subtitra aceste filme, de oameni capabili sa scrie ebook-uri de educatie financiara pentru CD-ul ce va fi distribuit in scoli.

Milionarul Mioritic va sta la dispozitie. Scrieti guest-post-uri si folositi-va de traficul meu pentru a fi cunoscuti. Deschideti-va bloguri si republicati articolele voastre aparute in Milionar si scrieti altele noi. Am nevoie de parteneri si de concurenti in educatie financiara.

Parteneri pentru proiecte de educatie financiara gratuita. Concurenti care sa scrie mai bine decit mine si sa ma determine, in acest fel, sa-mi ridic nivelul de calitate al continutului.

Sint atitia oameni care au reusit in investitii si care isi pot impartasi experienta. E pacat ca aceasta sa se piarda. Ii invit sa iasa din anonimat, sa scrie si sa publice pe internet. Chiar daca mai scriu si alte carti pe care sa le vinda in librarii, chiar daca vor scrie si vor preda cursuri si seminarii pe bani.  Cele doua laturi pot sa coexiste, sprijinindu-se una pe cealalta.

Puteti fi mai generosi decit credeti. Trebuie doar sa incercati.

Standard
Finante personale

Cc: Bloggerii despre imobiliare

, Lasa un comentariu

Despre situatia pietei imobiliare in general si despre eterna batalie “inchiriez sau cumpar o casa?” care se da in mintea tuturor celor care … nu au o casa a lor.

Piata imobiliara din Romania a crescut aberant. E de neinchipuit cum metrul patrat de constructie in Bucuresti e peste nivelul preturilor din Dubai sau din multe orase din Europa Occidentala. Dar asta e piata: o oglinda a bataliei dintre cerere si oferta. Pretul nu e mare sau mic, e doar cel la care se intilneste vinzatorul si cumparatorul. Nu are nimic de-a face cu valoarea obiectului tranzactionat. Acest lucru il stie putina lume.

Pe acest fond au aparut o multime de manevre media, de la articole in ziare la declaratii ale unor persoane cu influenta, cum este Dinu Patriciu sau Mugur Isarescu. Altele vin din partea unor intermediari de piata (magazinuldecase.ro) care a tinut o conferinta de presa ce a facut furori in ziare.

Toate aceste prezente in media au motivele lor. Cele ale lui Patriciu sint clare (in urma cu putin timp a anuntat demararea unui proiect imobiliar de 300 de milioane de euro), ale lui Isarescu sint necunoscute (si cu atit mai interesante…) iar cele ale magazinuluidecase.ro sint determinate de promotion (din acest punct de vedere, aceasta firma are un talent deosebit de a se mentine in ochii publicului – asta trebuie sa faca orice business…).

In rest, marea majoritate a articolelor de presa sint reluari si comentarii.

Cum au scris bloggerii

In afara de unele exceptii, bloggerii au facut ceea ce stiu mai bine: au reactionat. Dar sa detaliez tipul de articole prezente pe bloguri :

  1. cei care stiu ce vorbesc pentru ca lucreaza in domeniul sau il urmaresc zi de zi; acest sector este minuscul. In blogosfera romaneasca sint putine exemple de profesionisti sau cunoscatori care se ocupa de imobiliare. Este loc pentru specialisti.
  2. cei care sint obisnuiti sa analizeze si o fac bine; nu conteaza ca vin din presa, sint intreprinzatori sau au cunostinte de business si economie, aceste persoane au capacitatea de a face o analiza pertinenta chiar daca nu sint specialisti in domeniu
  3. cei care vind sau cumpara; bloggeri care tocmai vind un imobil sau care contempleaza ideea de a cumpara isi deapana experientele, temerile si sperantele in legatura cu subiectul in cauza
  4. “reactivii” care scriu pentru ca e la moda (au scris “greii” deci trebuie sa abordeze subiectul pentru a fi “in trend”)

Cine a scris

Ma voi limita la a prezenta lista celor care au scris si link-urile spre articolele lor, lasindu-va placerea sa ii incadrati in categoriile de mai sus sau in altele, daca nu va plac propunerile mele…

Intr-o ordine aleatoare:

  • Zoso are doua articole, unul cu completari la articole scrise de alti bloggeri iar celalalt cu reflectii determinate de faptul ca trebuie sa-si vinda apartamentul
  • Dragos Manac se lanseaza intr-o analiza care a atras o multime de comentarii, pro si contra, deteminind inclusiv o continuare cu explicatii suplimentare
  • Fluture e unul dintre primii care analizeaza antagonismul cumpar-inchiriez
  • Manole, care trebuie sa recunosc ca stie ce spune
  • PoliTichii care face o analiza a pietei si a situatiei generale din punct de vedere al chiriasilor/proprietarilor (articol in doua parti)
  • pareri personale si semnale de la antisocial , George Olteanu, CrazyLittleThings
  • alta analiza despre cumparam/stam cu chirie a lui eCostin

Probabil mai sint si altele dar undeva trebuie sa te opresti…

Concluzii

Facind un pas inapoi, iti dai seama ca acest subiect a fost, este si va fi popular pentru ca ne preocupa pe toti. Vrem-nu-vrem trebuie sa avem un acoperis deasupra capului. Va recomand sa priviti cu atentie ce cititi, sa incercati sa gasiti sursa initiala a informatiei si sa trageti propriile concluzii. Nu acceptati a priori ce vi se ofera, indiferent ca e vorba de presa, specialisti sau bloggeri.

Standard
In atentia mea

Despre bani

, 2 comentarii

De fiecare data cind voi gasi un citat care merita reprodus o sa-l impartasesc cu voi.

Daca vreti sa citit si alte perle de intelepciune, va invit sa vizitati pagina de citate, pe care am reorganizat-o.

Citatul de azi:

“Banii nu sint telul – sint rezultatul. Telul este fericirea, calea este libertatea iar banii sint doar o unealta”

Chris Joosse

Standard