Investitii la bursa

Cc: BVB: mai e loc de scadere?

, , Lasa un comentariu

Articolul de mai jos a aparut ca si guest-post in blogul lui Adrian Soare, Succes dublu

foto:samlustgarten

Economia romaneasca este in crestere de citiva ani.

In ciuda acestui adevar de necontestat asistam la un fenomen foarte interesant. Incepind din vara anului trecut, bursa romaneasca este intr-o continua scadere.
Acest lucru nu poate fi explicat printr-o analiza fundamentala. Orice piata de valori mobiliare intr-o economie in expansiune ar trebui sa inregistreze noi virfuri. La noi de ce e altfel?


Sa analizam indicele BET® (BUCHAREST EXCHANGE TRADING)
BET este, conform definitiei:

  • …un indice de pret ponderat cu capitalizarea free floatului celor mai lichide 10 companii listate pe piata reglementata BVB. Metodologia sa permite acestuia sa constituie drept activ suport pentru instrumente financiare derivate si produse structurate.

In traducere, se iau primele cele mai lichide zece firme din BVB si se obtine un indice care ne arata cum variaza pretul actiunilor la aceste firme. El ne va indica sentimentul care domina piata.

Anul trecut in iulie, indicele BET atingea un maxim istoric de aproximativ 11.000.
Astazi (5 februarie 2008) are valoarea la inchidere de 7.353,2, avind o scadere de -3,44% fata de ziua de ieri.

In luna ianuarie a acestui an, indicele a scazut de la aproximativ 9000 la cit este acum. O cadere dramatica, despre care a scris presa. Prabusirea a coincis cu o o situatiei turbulenta, prezenta la nivelul economiei mondiale, determinata de criza subprime din sistemul bancar american.

E adevarat, facem parte dintr-o piata mondiala interconectata, dar la noi indicii economici au fost in crestere. Inexplicabil.

La aceasta drama teatrala in care a fost prins investitorul roman la BVB, cu pierderi serioase, se cinta in fundal o melodie aparent fara legatura, ce se aude suav: lansarea pilonului doi de pensii obligatorii private. Au intrat in scena marii asiguratori mondiali: ING, AIG, Aviva, Aliantz-Tiriac…

M-a enervat la culme asaltul reclamelor mass media pe acest subiect. Ce nu stie lumea este ca aceste firme vor primi bani de la populatie si ii vor investi. In ce? In titluri de stat si … la BVB.

Lucrurile incep sa se clarifice. Daca eu as fi in locul conducerii acestor fonduri, m-as asigura ca miscarea mea de intrare la BVB se realizeaza pe o piata in scadere.

Cea mai simpla strategie ar fi sa ma folosesc de firmele pe care le am in subordine, firme care ar fi putut acumula de-a lungul timpului actiuni la BVB, ca apoi sa le foloseasca pentru a produce o scadere a bursei. Aceste firme vor vinde masiv, in scurt timp, o parte din portofoliul lor, atit cit e necesar sa produca scaderi ale pretului. Voi realiza aceasta actiune in timpul unei caderi a burselor mondiale, in asa fel incit nervozitatea generala sa stimuleze caderea bursei romanesti. Intimplator, o asemenea cadere la bursele americane, urmata de caderea burselor asiatice, s-a realizat in ianuarie 2007.

Mai e loc de scadere la BVB? Probabil, daca cei care au provocat-o cred ca mai au nevoie de asa ceva. Dar urmatoarea faza va fi intrarea pe bursa a companiilor de asigurari. Aceasta intrare se va face, probabil, cu mare scandal, pentru a auzi investitorul roman. Acesta va sesiza momentul si bursa va creste. Companiile de asigurari vor cumpara cind piata e jos si vor profita de cresterea pietei.

Nu sint Nostradamus si nici nu ma intereseaza BVB, cum am scris intr-un alt articol. Dar daca as fi manager la un fond de pensii care activeaza in Romania, eu asa as face. Pentru ca ma bintuie cuvintele unui mare manager de fonduri de investitii:

I’ve found that when the market’s going down and you buy funds wisely, at some point in the future you will be happy. You won’t get there by reading ‘Now is the time to buy.”
Peter Lynch

Good trading to you!

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.