In atentia mea

De ce imi place Steve Pavlina…

, , , , , , 2 comentarii

Am dat de blogul lui Steve Pavlina pe net, la recomandarea unui alt blogger, care avea un site cu nume colosal, „I will teach you to be rich”, din pacate prea putin onorat prin continutul acestuia. Se amintea de un fisier audio, un audio-post despre cum sa faci bani fara sa fii angajat, pe care ti-l propun si eu spre ascultare, il gasesti aici.

Pavlina mi-a placut de la inceput. Stia despre ce vorbeste, avea curajul de a fi sincer, pina la a da publice esecurile din viata sa, avea un stil direct, nu facea risipa de cuvinte. Eficient in exprimare si transmiterea mesajului.

Dupa ce am ascultat fisierul, am devenit curios. I-am vizitat blogul, am rasfoit prin continut, am citit in viteza citeva articole. Era un blog despre dezvoltarea personala, cu resurse si articole ce depaseau cu mult nivelul unor carti celebre pe care le citisem, pe subiecte asemanatoare. Articole dense, pline de informatii. Omul nu bate cimpul.

Blogul fusese lansat in urma cu trei ani si are cam un milion de vizitatori lunar. Toti bloggerii din Romania, adunati si pusi intr-o galeata mare, nu fac traficul lui Pavlina. Un fenomen as zice normal, tinind cont ca Steve scrie in limba internetului, nu se adrezeaza numai publicului american si pe deasupra are o calitate exceptionala a continutului.

Tie s-ar putea sa nu-ti placa, dar eu am dat pe spate. Am lovit imediat link-ul de RSS si am asteptat post-uri proaspete. Nu ca n-as fi avut ce citi din arhive: blogul are sute de posturi, pe cele mai variate teme, de la educatia financiara la cum sa te lasi de fumat.

Au inceput sa vina articolele pe feed, am mai citi eu din arhive. Entuziasmul initial a palit. Ca orice om, Pavlina avea articole exceptionale, bune, mai putin bune. Altele erau cu un continut pe care eu l-am gasit greu de digerat, despre realitatile paralele, visarea cu ochii deschisi (cum s-ar traduce lucid dreaming?), entitati esoterice care ne influenteaza viata… Am sapat un pic, am intrat pe sectiunea about me si am vazut ca Steve suferise in tinerete de cleptomanie, facuse tratament (hm, un fost cleptoman ma invata cum sa economisesc…), avea o sotie medium, care oferea sedinte de spiritism, inclusiv la distanta, prin telefon. De la extaz la indoiala.
Ce sa zic, omul o iubeste, o accepta, sigur il face fericit.

Pe masura ce citeam tot mai mult din blog, mi se confirma parerea ca Pavlina este o persoana care tinde spre echilibru, un experimentator care vrea sa descopere pe propria piele adevarurile vietii.

Parerea mea finala despre Steve s-a cristaliza in momentul in care am citi seria de articole despre cum a devenit vegan (adica strict vegetarian, nu maninca nimic legat in vreun fel de animale). Are o teorie foarte interesanta despre obtinerea succesului in 30 de zile. De curiozitate incercase cum e cind maninci fara carne (in prima faza). Apoi cum e sa fii vegan. In urma acestor experimente, i s-a parut ca avantajele pe care le are aceasta dieta depasesc cu mult dezavantajele de a nu minca la fel ca restul lumii si de a fi privit in societate ca un ciudat.

Mi-a placut. Omul nu este un habotnic, un activist ingust. A incercat, s-a decis.

Dintr-o data, toate aparentele ciudatenii pe care le expira Steve Pavlina mi-au aparut intr-o lumina noua. Era un om ca noi toti, cu obiceiuri si chestii speciale. Cind cunosti un om, contabilizezi si accepti chiar ce ti se pare altfel.

Cineva spunea: Urasti ce nu intelegi. Cu cit l-am cunoscut mai bine pe Pavlina, cu atit am inceput sa-l inteleg, sa-i accept talentele si sa invat de la el cu detasare. Sa invat ce credeam ca se potriveste personalitatii mele si drumului pe care mi l-am ales.

Ce trebuie sa inveti tu din aceasta poveste este ca drumul tau, spre a deveni independent, mai apoi liber din punct de vedere financiar, este o alegere pe care putin o fac. Esti parte dintr-o minoritate pe care marea masa a oamenilor o privesc cu retinere (in cel mai bun caz) si nu fac efortul sa o inteleaga. Vei fi un ciudat. Poti sa te protejezi de acesasta respingere. Asta am facut eu, cind am optat pentru anonimitate. Foarte putine din cunostintele mele stiu ca sint pe drumul spre libertatea financiara, si mai putin stiu citi bani am strins impreuna cu sotia, nici unul nu stie cu exactitate. Ca sa fiu sincer, nici eu nu stiu decit daca imi iau o hirtie si un creion si calculez valoarea de piata a activelor imobiliare si adun sumele pe care le am la brokerii mei. Am decis sa fiu invizibil.

Al doilea lucru pe care trebuie sa-l inveti este ca trebuie sa fii un burete, dar unul special. Care absoarbe filtrat, doar ce are nevoie. Iti place Pavlina dar nu esti de acord cu el ca e ateist? Ce conteaza, are niste resurse de dezvoltare personale de o valoare cu totul deosebita. Iei ce-ti trebuie, accepti restul preocuparilor sale. Iti vezi de treaba ta, de drumul tau. Se spune ca poti invata chiar si de la un prost.

Iar Steve Pavlina nu e prost. Eu am invatat multe de la el. De aceea imi place Steve Pavlina.

Daca vizitati pentru prima data Milionarul Mioritic, poate doriti sa stiti mai multe despre acest blog.
In cazul in care va place, va recomand sa va abonati prin RSS sau prin email.
Parerile voastre sint importante. Lasati un comentariu sau trimiteti un email.
Va multumesc pentru vizita!

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „De ce imi place Steve Pavlina…

  1. Eu pot sa-ti spun din proprie experienta: am trecut din a fi angajat si liber profesionist apoi doar liber profesionist, apoi liber profesionist si investitor.Inca mai lucrez la cabinet si am aminat decezia (daca o sa ma opresc si cind). Medicina imi furnizeaza satisfactii.
    Dar trecerile de la angajat-self employed-investitor, cu etapele lor intermediare, mi-au adus tot mai multi bani si tot mai multa independenta.
    Importanta e libertatea de a alege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.