In atentia mea

Cea mai buna slujba pentru un viitor milionar (partea a II-a)

, , , , , , , Un comentariu

Vrei sa devii independent financiar. Asta necesita timp. Zi de zi, trebuie sa-ti faci loc in program pentru a te informa despre subiect (inclusiv citind acest blog!), pentru a discuta cu prietenii pe aceasta tema (chiar daca e vorba de un email) si pentru a actiona.

In plus iti trebuie timp si pentru familie, pentru tine. O slujba care are program prelungit nu te ajuta deloc. Chiar daca e bine platita, chiar daca iti aduce satisfactii.

Incercind sa impac aceste calitati contradictorii pe care le are serviciul potrivit pentru un viitor milionar, am clasificat ocupatiile in patru mari categorii:

a. profesiuni liberale
b. liber profesionisti
c. angajati cu slujbe bine platite
d.
micii intreprinzatori

a. profesiuni liberale

In acesta categorie se inscriu medicii, avocatii, notarii, arhitectii.
Avantaje:
cistig substantial, posibilitatea de a-ti stabili numarul de ore lucrate si dispozitia lor in timpul zilei, posibilitatea de a-ti lua concedii si timp liber la nevoie, evidenta contabila simpla, posibilitatea de a angaja colaboratori.
Dezavantaje:
cind iti iei concediu, salariul tau ia o pauza, nu ai un venit garantat, nu ai un venit constant, daca esti un profesionist de succes vei simti presiunea clientilor de a-ti mari durata programului in dauna timpului tau liber

b.liber profesionisti

Aici se gasesc atit meserii ce necesita studii superioare (topografi, consultantii in toate domeniile…) cit si cei cu studii medii (micii meseriasi).
Avantajele si dezavantajele sint similare cu cele ale profesiunilor liberale.

Voi dezvolta segmentul care mie mi se pare cel mai interesant: micii meseriasi.
Românul obisnuit (caruia ii dedic acest blog), care nu are decit zece sau doisprezece clase, beneficiaza cel mai mult de aceasta categorie. Poate face un curs de calificare, atestat pe plan national, intr-o meserie banoasa, apoi sa devina mic meserias. E o solutie extraordinara pentru cei care momentan sint angajati „la patron” pe un salariu mic.
Iti trebuie doar indeminare, dorinta de a invata, corectitudine si harnicie. Poti cistiga la un nivel similar cu unii dintre cei care au profesiuni liberale sau cu liber profesionistii cu studii superioare.

Exemple:
toate meseriile din domeniul constructiilor, atit de cautate astazi: instalator, specialist in instalatii de incalzire, electrice, specialist in decoratiuni interioare (zugrav, faiantar, etc), timplar, specialist in geamuri termopan si rulouri, etc.

c. angajati cu slujbe bine platite

Din aceasta categorie fac parte programatorii (softistii), reprezentantii de vinzari, sefii de proiect, manageri, contabilii, toti de mai sus angajati in firme mari sau firme multinationale cu filiale in Romania

Avantaje:
salar generos, prime, venit constant.
Dezavantaje:
presiuni enorme din partea companiei pentru a lucra program prelungit, meserie solicitanta intelectual si emotional, citeodata necesitatea de a face lungi deplasari in interes de serviciu, concedii numai cu programare si cu termene fixe.

d. micii intreprinzatori

Cea mai defavorizata categorie.
Avantaje: posibilitatea unor cistiguri substantiale, posibilitatea de a delega sarcinile
Dezavantaje: evidenta contabila greoaie, obligatii multiple catre stat, legate de firma si angajati, necesitatea unei supravegheri continue a angajatilor, necesitatea unor cunostinte vaste din domeniul de activitate al firmei si despre lucrul cu clientii si angajatii, consum psihic si emotional foarte mare.

Ce trebuie evitat:

  • slujbele cu salarii mici
  • meseriile de liber profesionist in domenii care nu au cautare, exista concurenta mare sau se cistiga insuficient (reparatii incaltaminte, croitorie, coafura si frizerie…)
  • domeniile de activitate ale firmelor unde este concurenta mare sau au intrat pe piata „marii jucatori” (comert, publicitate, vinzari de tehnica de calcul…)

In functie de posibilitati si preferinte puteti opta pentru una din meseriile de mai sus. Poate nu vi se potriveste nici una dar aveti succes in alt domeniu. Fiecare trebuie sa-si gaseasca locul in lume. Cautati ca locul vostru sa fie intr-o pozitie cit mai avantajoasa.

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Cea mai buna slujba pentru un viitor milionar (partea a II-a)

  1. Pingback: Cea mai buna slujba pentru un viitor milionar (partea I) « Milionarul Mioritic ®

Comentariile sunt închise.