In atentia mea

Cit de repede poti deveni milionar?

, , Un comentariu

Tot românul e milionar. Judecind in ROL.
Daca vrei sa fii milionar in dolari SUA sau Euro, atunci lucrurile stau altfel.

Raspunsul corect la intrebarea din titlu este: depinde.

Inainte de a deschide discutia, voi sublinia elementul esential: acest blog este destinat românului obisnuit. Voi considera ca nu aveti pusa la saltea (sub podea, in frigider, etc.) o suma mare de bani, nu ati mostenit-o pe bunica, matusa, chiar Tamara, etc. Sinteti un salariat/mic meserias (prefer termenul self employed, greu de tradus in româneste)/liber profesionist/mic intreprinzator, deci cum sint cei mai multi romani care isi asigura traiul muncind cinstit. Deoarece vreau sa lupt contra acestui mit urban, voi continua sa sustin ca poti deveni milionar prin mijloace cinstite.

Sa ne intoarcem la variantele noastre.

1.depinde de capacitatea de a economisi.

Va rog sa mergeti la pagina Cum? si sa studiati cu atentie diagrama cu titlul PRIMA ETAPA. In cazul in care nu aveti o suma mare de bani cu care sa incepeti, veti porni de aici.

Un lucru important: nu am spus „depinde de cit cistigati”. Cunosc o multime de oameni care cistiga, din salar si nu numai, sume astronomice comparativ cu românul de rind, dar la sfirsitul lunii au balanta financiara negativa (vezi articolul despre balanta financiara – hm, nu l-am scris inca…)

Daca reusiti sa economisiti constant o suma importanta, s-o adaugati luna de luna la fondul vostru de investitii (alt articol; imi dau seama cit de greu e sa vorbesc folosind termeni pe care nu i-am definit, asa cum ii inteleg eu) atunci veti progresa cu o viteza mare.

2. depinde de vehicolul de investitie

Eu utilizez mai multe vehicole, dar cele mai importante sint investitiile imobiliare si cele bursiere.
Fiecare dintre ele are avantaje si dezavantaje. Una din caracteristicile lor este viteza de inmultire a banilor.

Afacerile imobiliare sint, de regula, mai incete dar mult mai sigure (de aceea le iubesc!).
O rata de profit de 30% pe an poate fi considerata buna. Se poate ajunge la mult mai mult, totul depinde de piata si timing (alt articol….).

Investitiile la bursa sint foarte riscante, dar pot fi extraordinar de eficiente (de aceea le iubesc!).
O rata de profit de 60% este considerata buna.
Eu prefer ceva mai mult, intre 100-200% pe an. Nu rideti, e perfect fezabil.

Ca sa va demonstrez, va povestesc despre Larry Williams, unul dintre cel mai mari traderi in viata. La un concurs de trading, Robbins World Cup Trading Championship, unde este campion absolut, a reusit sa inmulteasca 10.000 US$ in 1.200.000US$ in 12 luni. Bani reali, pe o piata reala.Acesta este primul raspuns concret. Daca ai calitatile lui Larry, poti s-o faci intr-un an!

E foarte greu . Ca sa va convingeti, faceti o vizita la Robbins World Cup Trading Championship, ca sa vedeti care sint procentele pe care le fac traderii din ziua de azi, apoi dati scoll in josul paginii pentru a vedea clasamentul pe ani, unde Larry a facut 11376% (da, peste unsprezece mii la suta!) in 1987.
No comment!

3.depinde de timing

Timing-ul este o notiune foarte importanta. Greu de tradus in romaneste, ar putea insemna momentul in care incepi sa faci un anumit lucru.

Timing-ul de intrare intr-o investitie imobiliara este crucial. Daca intri pe o piata la faza finala de creste, ti-ai blocat banii. Dupa caderea initiala, daca nu ai panicat, vinzind in pierdere, trebuie sa astepti revenirea pietei, care poate dura cinci ani sau mai mult. Atentie la piata imobiliara romaneasca!

Daca prinzi sfirsitul depresiei si cumperi cind preturile sint la subsol, in cinci-zece ani ai rate de crestere extraordinare. Sau daca prinzi o piata emergenta, cum a fost cea romaneasca. Vestea proasta este ca piata romaneasca (din punctul meu de vedere) nu mai este emergenta. Dar cei care au cumparat proprietati imobiliare dupa revolutie, cu scopul de investitie, au fost foarte inspirati. Vezi fenomenul (nu comentez deocamdata daca bun sau rau) Gigi Becali.

Daca intrii pe o piata bursiera care nu permite vinzarea short (stiti ce, ia cautati voi pe internet, daca vreti sa stiti ce-i aia, pina scriu eu articolul…) cind piata e aproape de finalul expansiunii, esti terminat. Dar daca folosesti investitia short pe o piata in cadere libera (o piata poate cadea de 7 ori mai repede decit cistigul prin urcare) si folosesti un leverage curajos (alt termen de specialitate, scuze), poti cistiga obscen de multi bani in saptamini sau luni de zile. Astept cu nerabdare caderea pietei bursiere americane!

4.depinde de disciplina

Cel de pe urma dar cel mai important factor.

Daca nu esti disciplinat si nu faci ce trebuie, oricit de inspirat esti in investitiile imobiliare, oricit de norocos esti in cele bursiere, nu vei reusi sa te imbogatesti. Trebuie sa ai disciplina unui calugar si incapatinarea unui buldog englezesc, cum spune Alan Farley in geniala lui carte, The Master Swing Trader .

Cea mai frecventa greseala este sa te atingi de banii din investitie cind este inca prea devereme.

Capitalul de investitie este singele afacerii tale. Sint banii care produc bani. Daca, dupa ce ai vindut o casa cu 20000 Euro profit, iti cumperi un automobil, iti tai craca de sub tine. Cu cel mai eficient fierastrau. Trebuie sa stii sa amini recompensa (articol), sa reinvestesti profitul pentru a beneficia de puterea investitiei exponentiale (articol).
Acesta e doar unul din multele exemple despre cum poti s-o dai in bara.

Concluzie

Un termen normal de a atinge primul milion de dolari este 10-15 ani. Cei norocosi, isteti, curajosi, disciplinati o pot face mai repede. Cei care nu au calitatile enumerate si nici nu sint norocosi, mai tirziu sau de loc.

Cea mai mare problema a atingerii libertatii financiare, in Romania sau oriunde altundeva in lume, este lipsa de rabdare. Curba de crestere in primii ani este foarte mica. Din cauza lipsei de experienta, din cauza capitalului scazut, ce permite doar un numar limitat de oportunitati. Atunci se inregistreaza cele mai multe abandonuri.

Dar despre asta intr-un alt articol.

Nota: incepind cu acest post, termenii de specialitate prezenti in articol pot fi gasiti in sectiunea Dictionar.

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Cit de repede poti deveni milionar?

  1. Pingback: Cea mai buna slujba pentru un viitor milionar (partea I) | Milionarul Mioritic ®

Comentariile sunt închise.