Finante personale

Blestemul castigatorului la Loto si cine/ce se afla in spatele lui

5 comentarii

Mirajul castigului financiar „picat din cer” este extrem de intalnit in constiinta omului obisnuit. Fie ca e vorba de o ruda bogata sau de un castig la Loto, suntem surescitati de aceasta posibilitate. Majoritatea oamenilor cred ca un asemenea noroc i-ar scoate din problemele financiare in care se afla si i-ar propulsa instantaneu spre viata pe care si-o doresc.

Dincolo de credintele care ne anima, sta realitatea cruda, care ne spune ca banii sunt doar o forma de energie. Atata timp cat nu ai cunostintele necesare pentru a stoca sau a pune la lucru aceasta forma de energie, ea se risipeste, cu o rapiditate extraordinara, indiferent de cantitatea in care este prezenta. Cu alte cuvinte, oricat de multi bani ai castigat la Loto, ii poti pierde, pana la ultimul, daca nu esti pregatit pentru ei. Acest adevar este cunoscut de „popor” sub numele de „blestemul castigului la Loto”.

Blestemul…

Acest blestem se abate asupra multor castigatori de averi colosale, fie ca e vorba de Loto sau alte sisteme asemanatoare. Indiferent de suma castigata, de la  milioane la zeci de milioane de euro/dolari, blestemul aduce asupra castigatorului numai probleme: pierderea banilor, destramarea familiei sau moartea membrilor de familie, impingandu-l spre depresie si tendinte de sinucidere. Statisticile neoficiale vorbesc de faptul ca o treime din castigatori devin falimentari (pierd toti banii) la 5 ani dupa ce castiga „potul cel mare”. Alte studii, ale Loteriei de stat din Virgina arata ca doar 20% dintre castigatorii la loterie intra in probleme financiare, pana la urma (sursa). Iata cateva povesti din aceasta categorie:

  • Michael Caroll, 28 de ani, a vrut sa se sinucida de 2 ori, dupa ce   a cheltuit cei 10 milioane de lire castigati la loto (sursa)
  • Billie Bob Harrell a castigat 31 de milioane de dolari la loterie. A impartit banii la prieteni, rude, a donat la biserica. In 20 de luni dupa ce a castigat banii, s-a sinucis, dupa ce a ramas fara niciun ban. (sursa)
  • William „Bud” Post, dupa ce a avut o viata chinuita (a fost orfan), a castigat 16.2 milioane de dolari, pe care i-a pierdut in cateva luni. A murit sarac. (sursa)
  • Danut Amariei a caastigat 1.3 milioane de euro la Loto. In opt ani de zile a ramas fara un ban, cu familia destramata, fara casa, traind la bunica sa (sursa)
  • Nici Cristian Constantin a castigat peste 10 milioane de euro la Loto, pe care i-a tocat in 2 ani, pe masini scumpe, investitii in firme care au falimentat,  finantari de cluburi de fotbal si de campanii electorale (sursa)

Asemenea povesti adevarate pot fi culese cu zecile, de pe internet. Dincolo de ele sunt povestile care nu ajung in presa, oameni care au patimit departe de lumina reflectoarelor.

Blestemul mai si rateaza

S-au facu studii interesante, care arata ca tragediile nu sunt nici pe departe atat de multe, cum ar trebui sa fie, daca ar exista, cu adevarat, un blestem.  Un studiu care cuprinde 249 de castigatori la Loto din Anglia, care au castigat peste 50.000 de lire (111 au castigat peste un milion de lire) arata ca:

  • 55% sunt mai fericiti ca inainte
  • 67% au declarat ca nu au avut probleme in familie, dupa castigul avut
  • majoritatea dintre ei au donat bani, au dat familiei si prietenilor
  • jumatate din castigatori au vechiul job
  • 52% dintre cei care au castigat peste 2 milioane de lire si au fost angajati, inainte de castig, considera in continuare ca fac parte din „clasa muncitoare” (sursa)

Un studiu similar din SUA , realizat de Dr. H. Roy Kaplan, arata ca in general, castigul la loto are un impact relativ mic obisnuitei de a munci, multi dintre cei care castiga continua sa munceasca (sursa).

Se prefigureaza un scenariu

E clar ca majoritatea celor care castiga la loto nu ajung in pragul disperarii. La fel de clar este ca o mare parte dintre ei (20-30%) ajung mai rau decat au fost inainte. Cauza e simpla: cei care nu sunt afectati de castig, cei care continua sa traiasca „ca inainte”, care continua sa munceasca si sa duca viata cu care erau obisnuiti, vor fi feriti de probleme.

In schimb, cei care cred ca mai multi bani inseamna rezolvarea problemelor lor, care cred ca banii inseamna cheia spre succes, indiferent de domeniu, ajung la faliment.  E vorba de o mantra pe care o auzim in jurul nostru:

„Banii rezolva orice problema.”

„Daca ai bani, poti reusi in orice afacere.”

Plecand de la aceste propozitii din „folclorul social”, marii ratati ai jocului de loto au un comportament surprinzator de asemanator:

  • isi cumpara masini de lux, case scumpe…
  • incep afaceri, desi n-au experienta, pentru a falimenta in cele din urma
  • chefuiesc, pentru a-si arata puterea financiara
  • doneaza bani la biserica, fac daruri la rude, prieteni

Acest mod de a reactiona la bogatia venita peste noapte, se repeta la fiecare dintre cei care isi pierd banii in cativa ani dupa ce i-au castigat. Banii se risipesc cu o viteza ametitoare.

Ce ar trebui sa faca?

Cel  mai simplu lucru, cu care ar trebui sa inceapa un castigator la Loto, este „sa parcheze” banii la o banca solida, o banca mare. Mai ales azi, in incertitudinea financiara in care ne aflam, cu cat e mai mare banca, cu atat e mai protejata de faliment, pentru ca statul e inclinat sa salveze de la problemele financiare bancile mari.

Al doilea lucru: sa se abtina sa cheltuiasca mai mult de 10% din suma, in primul an.  Acest exercitiu de vointa te ajuta sa te obisnuiesti cu ideea ca banii trebuie tratati cu grija. Ei se pot risipi intr-o clipa, pe chetuieli sau investitii prost gandite.

Al treilea lucru, cel mai important: sa invete cum se manuiesc banii, cum sa faci in asa fel incat:

1. sa nu-i pierzi

2.sa-i inmultesti

Pana atunci, e important sa-si continue viata pe care au avut-o inainte, pentru ca experienta celorlalti castigatori la loto arata ca e cea mai potrivita metoda pentru a nu pierde banii.

Concluzie

Intr-adevar, banii castigati rapid, in cantitati mari, pot fi un blestem. Nu trebuie sa uitam ca ei sunt o forma de acumulare a energiei. Din aceasta cauza, o cantitate mare de energie, eliberata rapid, te poate „frige” sau, pur si simplu, poate dispare, pentru ca aceasta este una dintre proprietatile energie: se disipa.

Totul depinde de tine: esti sa nu esti in stare sa controlezi banii. Iar acest lucru e o reflectare a personalitatii tale. Banii se lipesc de tine sau fug de tine, in functie de emotiile pe care le simti in preajma lor si de informatiile pe care le detii, despre cum se fac si cum se pierd banii.  Este o lege dura, care are fata ei intunecata, care poate produce tragedii atunci cand ajungi sa castigi rapid sume mari de bani, tragedii ce pot fi denumite, daca tu vrei, „blestemul castigatorului la loto”.

P.S.1 -acest articol a fost inspirat de un link primit de la Pera Novacovici

P.S.2- o sursa interesanta de studii despre castigatorii la loto: click aici.

Comentarii

comments

Standard

5 gânduri despre „Blestemul castigatorului la Loto si cine/ce se afla in spatele lui

  1. Dann zice:

    Foarte bun articolul; multumim pentru sfaturi. Acum ramane doar sa castigam la loto pt. ca stim ce avem de facut 🙂 .

  2. Luca Dezmir zice:

    Dann,

    nu e vorba (numai) de castiguri la Lotto, ci de orice castig financiar important, care iti vine „din cer”.
    cat despre jucatul la Loto, nu cred ca e solutia pentru a face bani 😉

  3. Pingback: Ce ne trebuie pentru a fi bogati? (I)

  4. Pingback: Ce ne trebuie pentru a fi bogati? | Milionarul Mioritic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.