In atentia mea

10 lucruri din masina care ne pot salva viata

, 4 comentarii

Am privit cutremurata in aceasta seara, o stire despre mai multi romani blocati in trafic prin nordul tarii, in plin camp. Deoarece se pornise o furtuna de zapada, traficul a fost blocat si oamenii au asteptat in masini cu caldura pornita, sa vina cineva sa-i salveze. A durat 4 ore pana au ajuns pompierii pentru a-i putea salva.   Benzina s-a terminat pentru cei mai multi dintre ei, fiind astfel nevoiti sa indure un frig aprig, traindu-si neputinta de a nu putea face nimic. Imaginile erau socante prin neputinta si frica pe care cei salvati o afisau, probabil cu gandul la faptul ca  daca se mai intarzia o noapte in acea stare, lucruri aparent imposibile in sec XXI se puteau intampla pe un drum national.

In articolul de azi voi enumara cateva lucruri pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le avem in masina, pentru a evita orice situatie de criza ce ar putea aparea, salvandu-ne chiar viata:

1. Paturi – cele mai importante articole pe care le putem avea pe timp de iarna. E bine sa avem in masina cate o patura pentru fiecare persoana din masina.

2. Incarcator universal de masina – din cauza frigului bateriile telefoanelor se descarca mult mai rapid. E bine sa avem cate unul pentru a pastra un mijloc de comunicare cu exteriorul.

3. Trusa de prim ajutor – ranile usoare pot fi tratate, astfel indepartandu-se astfel panica ce s-ar putea instala.

4. Un sac de nisip – extrem de folositor pentru momentele cand masina derapeaza si nu apare nici o mana de ajutor.

5. Mancare uscata – in categoria aceasta intra fructe uscate, seminte (nuci, migdale, seminte de floarea soarelui), conservele de carne, legume deshidratate si in general orice fel de mancare ne gandim ca o putem depozita pe termen lung, fara sa se altereze. 

6. Kit de masina – de obicei acestea contin lopata, perie de zapada care ajuta la „salvarea” masinii in caz de ninsori abundente.

7. Lanterne – pentru a avea o imagine clara a locului in care ne aflam si pentru a putea semnaliza prezenta noastra in caz de izolare.

8. Baterii extra – necesare pentru buna functionare a celor de mai sus. Ca si bateriile de telefoane mobile, cele pentru lanterne se descarca usor la frig, putand chiar ingheta. E mai bine sa pastram mai multe seturi in locuri diferite, cat mai apropiate de o sursa de caldura.

9. Cabluri de tractare – stim cu toti la ce folosesc si cat de utile devin, mai ales la -10 grade. Nu ezitati si luati-va pentru situatii de criza.

10. Punga cu medicamente: daca suntem pe tratament medicamentos, e important sa luam cateva pilule in plus la noi. Daca nu depindem de vreun tratament, ar trebui sa avem in masina cateva pastile pentru situatii de urgenta, o raceala sau stari de panica ce ar putea aparea.

Stiu ca poate parea obositor sa pornim de fiecare data la drum cu gandul ca am putea sa fim prinsi intr-o „avalansa” dar pentru distantele lungi eu cred ca nimic nu e prea mult pentru a ne proteja.

O iarna usoara si fie sa simtim doar efectele ei placute!

Comentarii

comments

Standard

4 gânduri despre „10 lucruri din masina care ne pot salva viata

  1. Stefan Murgeanu zice:

    primul lucru pe care trebuie sa il faci cand pornesti iarna la drum este sa iti faci plinul la masina

    eu calatoresc deseori pe ruta Bucuresti-Brasov (chiar si pe varianta Cheia sau Targoviste) si intotdeauna ma asigur ca am plinul facut (iarna) inainte de a porni

    iar cei care pun combustibil in masina cat sa le ajunga pana la destinatie… sa stea acasa mai bine [nu are cum sa ti se termine benzina in 4 ore decat daca abea mai ai ceva pe fundul rezervorului!]

    iar la lista de mai sus as adauga un cablu de alimentare sau/si un startbooster (robot de pornire a masinii) si, eventual, niste pungi cu sare (apropo de sacul cu nisip)

    dar cele mai importante cand pornesti la drum lung iarna sunt rezervorul plin, bateria la telefon incarcata, anvelope de iarna si lanturi

    succes si drum bun 🙂

  2. Luca Dezmir zice:

    adevarat, si in plus ocupa mai putin loc iar sacii de dormic tip „sarcofag” te acopera de tot, iti ramane doar fata libera.
    e o solutie mai buna…

  3. Pingback: deplasarile hibernale cu autoturismul- ce trebuie sa ai la tine « …doar ni?te p?reri, texte, pretexte, proteste…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.