In atentia mea

Cc: Vaccinarea, intre DA si NU

, , 2 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

syringe

Intr-un articol anterior ridicam problema acordului parintilor legat de procedura de vaccinare a copiilor. Articolul a fost scris ca urmare a unei declaratii interpretabile a unui oficial din Ministerul Sanatatii, legat de lipsa obligativitatii acordului parintilor in cazul unei campanii de vaccinare.

Faptul ca au fost foarte multe comentarii la acel articol spune clar ca acest subiect este important pentru multa lume. Intreaga problematica este legata de controversatul vaccin anti HPV (Human Papilloma Virus) care este recunoscut a avea un rol in producerea cancerului de col uterin, in sensul in care prezenta lui este asociata cu prezenta cancerului de col uterin. Este o situatie similara cu fumatul: nu toti fumatorii fac cancer pulmonar dar cancerul pulmonar este prezent mai des la persoanele fumatoare decat la nefumatori.

Revin cu acest articol pentru a aborda problema vaccinarii in general. Exista doua elemente importante legate de subiect:

  1. dreptul parintelui de a decide daca copilul sau va fi vaccinat sau nu, indiferent daca vaccinul face parte dintr-o campanie obligatorie de vaccinare sau nu
  2. necesitatea ca parintele sa ia o decizie informata

Nu ma voi referi la punctul 1, pentru ca in articolul anterior am explicat pe larg care este baza legala ce permite refuzul realizarii oricarui tratament, conform Legii pacientului. Subliniez inca o data, un parinte poate refuza vaccinarea copilului sau chiar daca este vorba de un vaccin ce este inclus intr-o campanie de vaccinare obligatorie. Pentru aceasta este nevoie de o declaratie scrisa care trebuie inmanata autoritatilor medicale. Spre finalul articolului voi atasa o asemenea declaratie tip.

Pe de alta parte, revin cu recomandarea ca parintii sa ia o decizie informata. Pentru a face acest lucru, este necesar ca sa studieze cu atentie atat teoriile pro vaccinare cat si teoriile contra vaccinare.

Am spus „teorii” tocmai pentru ca in cadrul comunitatii medicale este o dezbatere aprinsa intre doua tabere: tabara PRO si tabara CONTRA vaccinare. Trebuie sa intelegeti ca in ambele tabere se afla medici, specialisti in imunologie, boli infectioase etc. si fiecare vine cu argumente care sa pledeze pentru decizia lor.

Argumente PRO

Mare parte din comunitatea medicala este PRO vaccinare, fiind sustinuta acerb de BIG PHARMA, care este un termen generic din jargonul american si desemneaza marile concerne care activeaza in domeniul farmaceuric, concerne care au cifre de afaceri de multe miliarde de dolari. Este important sa subliniez acest lucru, pentru ca atunci cand sunt implicate asemenea sume, exista si putintza financiara pentru a duce o propaganda eficienta, care evident este PRO vaccinare.

Ca dovada ca marile companii farmaceutice sunt gata sa dedice bani pentru a-si promova (a se citi „vinde”) produsele, este interesantul caz al campaniei de vaccinare anti HPV din Romania. Anul trecut s-a realizat un sondaj de opinie in randul parintilor referitor la acest vaccin. Parintii au respins in proportie de 90% propunerea Ministerului Sanatatii.

Acest an lucrurile au stat total altfel: atat Ministerul Sanatatii cat si firmele producatoare de vaccinuri au dus o campanie intensa de „informare”, in care, bineinteles,  si-au sustinut punctul de vedere, PRO vaccinare. Interesant de subliniat este faptul ca Ministerul Sanatatii s-a trezit sa intensifice campania numai dupa esecul de anul trecut. Daca era atat de bine intentionat sa informeze populatia despre riscurile HPV de a produce cancer de col uterin, de ce nu a facut-o de prima data, de anul trecut? Atunci ca si acum existau disponibile aceleasi statistici pe care astazi le flutura cu atata inversunare Ministerul Sanatatii.

Ca urmare, s-a realizat un sondaj de opinie (sursa), in care 52% din parinti s-au pronuntat pentru realizarea campaniei de vaccinare. Un alt fapt interesant este ca marja de eroare este de 3%. (sursa) Cel putin teoretic exista posibilitate ca doar 49% din populatie sa fie PRO vaccinare. Nu are rost sa intru in dezbateri in legatura cu modul in care a fost realizat acest sondaj si cu rezultatele sale.

Revenind la informare, este important sa luati in considerare elementele PRO, iar in cazul campaniei anti HPV exista pe site-ul Ministerului Sanatatii materiale detaliate, pe care le puteti accesa aici. De asemenea, exista un site realizat de Centrul National de Informare. Interesant de amintit ca in aceasta campanie a Centrului National de Informare este partener un ONG (Fundatia Renasterea pentru Educatie, Sanatate si Cultura) care este condus de D-na Mihaela Geoana, sotia D-lui Mircea Geoana. De asemenea nu voi comenta asupra acestui subiect, de care se ocupa jurnalistii de la Curentul (sursa).

Argumente CONTRA

De asemenea ma simt dator sa subliniez ca desi trebuie luate in considerate orice surse de informatii credibile, trebuie pus accentul pe sursele de specialitate, si anume pe surse medicale.

In primul rand va recomand spre lectura cartea „Vaccinarea: eroarea medicala a secolului”, scoasa de editura  Excalibur, care poate fi cumparata de aici (mentionez: nu am nici un acord cu aceasta editura si nu primesc nici un ban sau alte foloase materiale din promovarea acestei carti).

Autorul cartii este Louis de Brouwer, doctor in medicina, specialist in biologie moleculara si ecologie.

In continuare voi da alte surse, care sunt legate in vreun fel sau altul de medici inclusiv  specialisti in imunologie si boli infectionase:

  • lista de articole scrise de medici despre problema vaccinarii (link)
  • alta lista care contine articole scrise de medici referitoare la pericolele legate de vaccinare (link)
  • Medical Voices, site web scris de medici pentru a informa medicii despre subiectul „vaccinuri”, are o sectiune interesanta de carti despre acest subiect (link)
  • Think Twice Global Vaccine Institute (link) care vinde o carte foarte interesanta (Vaccine Safety Manual for Concerned Families and Health Practitioner Guide to Immunization Risks & Protection), recomandata de medici (link)
  • Asociatia Americana a Medicilor si Chirurgilor, care se opune vaccinarii obligatorii in SUA (link), subliniez importanta acestui link deoarece el coincide cu pozitia mea in problema vaccinarii (nu ma opun vaccinarii ca tratament medical ci numai obligativitatii vaccinarii si tentativelor organismelor statului de a face vaccinarea fara acordul parintilor)
  • Nacional Vaccine Information Center, cea mai mare organizatie nonprofit din SUA care militeaza pentru o decizie informata privind  vaccinarea copiilor, organizatie care a redactat impreuna cu Congresul American, Legea privind leziunile produse copiilor prin vaccinare (1986) si care organizeaza frecvent congrese ale specialistilor (neurologi pediatri, epidemiologi, neuroimunologi, bacteriologi, etc.) pentru a estima riscurile care apar in cadrul vaccinarilor (link)

…si multe altele.

In articolul anterior aparut in empower.ro am fost acuzat intr-un comentariu, de un cititor revoltat,  ca as promova o atitudine anti-vaccin folosind „surse discutabile”.  Il invit pe acel cititor si pe toti cei care cred cu ardoare ca vaccinurile reprezinta o alternativa preferabila, chiar daca au efecte secundare, sa polemizeze cu medicii sau organizatiile enumerate de mine mai sus, pentru ca eu ma retrag.

Marele public se afla intr-o situatie nefericita: este bombardat constant pe canalele media de informatii dintr-o singura sursa, care este evident partinica si are clare interese financiare. Pe de alta parte exista vocea aproape neauzita a specialistilor care se pronunta pentru o decizie informata, specialisti care nu ajung in presa scrisa, la TV sau la radio. Pentru marele public acestia nu exista, deoarece nu sunt ‘invizibili’ pe canalele media.

Dupa cum vedeti, ambele tabere, atat cea PRO cat si cea CONTRA contin specialisti din toate domeniile medicale, atata doar ca una dintre tabere (cea PRO) are acces preferential la canalele media, mai ales TV, pe cand cealalta tabara (cea CONTRA) nu poate fi auzita decat prin internet, (inca) singurul canal media care poate informa impartial.

Sunteti CONTRA?

In final, asa cum am spus la inceputul articolului, in cazul in care, dupa ce v-ati informat temeinic, veti considera ca nu doriti sa permiteti vaccinarea copilului Dvs., va propun o declaratie pe care puteti s-o printati si s-o completati. O puteti descarca de aici.

Dupa ce ati completat-o, trebuie sa:

  1. lasati o copie medicului scolar si sa cereti inscrierea in registrul de consultatie sau in registrul de vaccinare a optiunii Dvs., aceea ca refuzati vaccinarea copilului cu vaccinul respectiv
  2. lasati o copie la directiunea scolii, la registratura, care este obligata sa va dea pentru acest act un numar de inregistrare, care este dovada ca scoala a fost notificata de decizia Dvs.
  3. lasati o copie copilului, pentru cazul special in care acesta este vizitat de o echipa de imunizare de la Ministerul Sanatatii, in timpul programului scolar, fara prezenta medicului scolar
  4. instruiti copilul sa refuze orice vaccinare sau administrare de picaturi sau pastile si sa arate declaratia pe care i-ati dat-o (pentru ca anumite vaccinuri se administreaza sub forma de picaturi sau pastile)
  5. daca cunoasteti data vaccinarii, pentru siguranta maxima tineti copilul acasa, pe motiv de boala (gripa), caz in care vaccinarea este contraindicata

Inca o data, va recomand sa luati o decizie informata si sa stiti ca este dreptul Dvs. de a refuza vaccinarea copilului, in cazul in care considerati ca acest lucru este in interesul sanatatii sale.

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Cc: Vaccinarea, intre DA si NU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.