Finante personale

Cc: Decizie de criza: SRL sau PFA?

, , Lasa un comentariu

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Conform ordonantei de urgenta a guvernului (O.U.G) nr.34 din 2009, s-a introdus impozitul forfetar pentru firmele care au ca forma de organizare societatea cu raspundere limitata (S.R.L.). Aceasta decizie, care a determinat reactii puternice inca de la anuntarea ei inainte de aprobare, a produs un val de suspendari si de inchideri ale firmelor. Varful a fost inregistrat in luna aprilie 2009, cand peste 14.000 de firme si-au suspendat sau incetat oficial activitatea. Comparat cu aceiasi perioada a anului trecut s-au inregistrat de 13 ori mai multe cereri de inchidere a firmelor (sursa).

Pentru multe din persoanele care detineau firme, acestea reprezentau unica sursa de venit. Ca atare, o parte din fostii patroni sau reorientat, continuandu-si activitatea sub forma de organizare a PFA (persoana fizica autorizata). Exista multe avantaje:

  • contabilitate mult mai simpla
  • mai putine controale fiscale
  • nu e necesar sa ai angajat un contabil pentru a realiza contabilitatea
  • o anumita flexibilitate in decontari

Cu cat activitatea pe care o desfasori este mai simpla si nu necesita prezenta unor angajati, ci numai a unor colaboratori, cu atat este mai indicata forma de organizare de tip PFA. In plus, un PFA poate colabora foarte usor cu o firma, care prefera sa aiba acest gen de colaboratori pentru ca nu se mai incurca cu plata obligatiilor datorate statului (sanatate, pensii, somaj, etc.)

Fiind mult mai ieftin sa intretii o forma de organizare de tip PFA, este o alternativa fiabila pentru situatia de criza economica pe care o parcurgem. Dar cel mai mare avantaj il reprezinta faptul ca nu trebuie sa platesti acest nepopular impozit forfetar. La un PFA se face diferenta intre venituri si cheltuieli iar profitul este impozitat anual, dupa care an de an se fac corecturile necesare.

Pentru cei care doresc sa foloseasca acest mod de organizare, procedura de infiintare este relativ ieftina si rapida. Puteti afla detalii in acest articol, in aceasta prezentare , formularele de infiintare pot fi luate de aici iar tarifele, conform legii, se gasesc aici.

Completare ulterioara

La sugestia unor cititori, completez articolul cu un aspect foarte important: raspunderea in caz de faliment.

SRL

-raspunderea asociatilor se face numai cu patrimoniul societatii

-raspunderea administratorului in caz de faliment poate fi raspundere civila contractuala sau raspundere civila delictuala (sursa). Deci atentie pentru patronii care sunt si administratori ai propriei afaceri, caz foarte intalnit la noi.  De asemenea va recomand un interesant articol pe aceasta tema.

PFA

-in caz de faliment, PFA raspunde si cu averea personala (cititi acest articol pentru o comparatie intre PFA si SRL)

Sunt aspecte importante, care trebuie luate in considerare.

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.