Finante personale

Cc: Cum sa incepi

3 comentarii

Cuprinsul seriei Cum sa faci bani inca din adolescenta

  1. Cc: Cum sa faci bani inca din adolescenta: Introducere

Acest articol a aparut ca si guest post in site-ul dedicat dezvoltarii personale pentru adolescenti, Avantaj la start Online

Orice lucru are un inceput. Primii pasi sunt deosebit de importanti.

A porni pe drumul care te duce spre independenta financiara inseamna a incepe o ucenicie. Si ca orice ucenicie, ea presupune mai multe lucruri:

  • trebuie sa inveti ‘meseria’
  • vei avea pozitia cea mai mica in cadrul organizatiei (cu toate dezavantajele care sunt legate de aceasta situatie)
  • vei incepe cu lucrurile simple, de baza
  • de multe ori ucenicia se face pe gratis, doar pentru ‘casa si masa’ sau pe bani putini

Nu se poate alfel. Sistemul uceniciei este folosit de cand oamenii au inventat mestesugurile, indiferent care au fost acestea iar institutia uceniciei s-a perpetuat pana in zilele noastre, luand forme variate dar mentinandu-si rolul. Chiar si in firmele cele mai mari, daca te angajezi ca incepator vei fi nevoit s-o iei ‘de jos’, pentru a cunoaste organizarea firmei si activitatea pe care o vei desfasura.

ym3

In cazul nostru vorbim despre ucenicia legata de castigarea banilor. Inceputul ei inseamna ca va trebui sa te angajezi ‘la patron’. Acest lucru este important din mai multe motive:

  • vei cunoaste din experienta personala ce inseamna sa fii angajat
  • vei privi avantajele acestui statut (castig relativ stabil, lipsa unor responsabilitati majore legate de asigurarea supravietuirii firmei, comoditatea de a face ce ti se spune, etc.)
  • vei cunoaste dezavantajele (vei avea un sef, va trebui sa faci ce-ti spune seful chiar daca nu-ti convine, salariul este insuficient pentru nevoiele tale, cea mai mare parte a valorii pe care o produce munca ta va fi preluata de patron si de stat iar tie iti va ramane  doar o mica parte, sub forma de salariu, etc.)

Sa fii angajat e nashpa, cum spun adolescentii. Cel mai nasol este ca trebuie sa asculti de ordine si ca mare parte din munca ta va ajunge sub forma de bani in buzunarul patronului si al statului. Stiu ca nu ti se pare normal dar acestea sunt regulile dupa care functioneaza societatea de azi.

Oricum, pentru dezvoltarea ta viitoare, a incepe prin a fi angajat este un lucru necesar pentru ca:

  • pe viitor, atunci cand (poate) vei fi patron, vei stii ce inseamna a fi angajat si ce trebuie sa-i pretinzi unui angajat
  • vei putea sa-ti castigi primii bani care iti vor asigura o prima felie de independenta financiara

yw6

A fi angajat este cel mai simplu mod de a face bani. Iti recomand sa te angajezi de indata ce poti, adica dupa 16 ani, conform legii. Poti incepe prin a munci in timpul vacantelor, in job-uri adecvate varstei si pregatirii tale.  Iti recomand sa citesti un articol pe aceasta tema, ‘Cum putem castiga bani, scris de Mirela Bojin. Acolo vei gasi informatii detaliate despre cadrul legal si despre cum sa-ti alegi un serviciu.

Trebuie sa fii foarte atent referitor la schimbarile din viata ta care vor apare in urma faptului ca te-ai angajat:

  • sub nici o forma nu trebuie sa neglijezi scoala; trebuie sa gasesti un echilibru intre a munci pentru bani si timpul alocat invataturii; de aceea sa lucrezi doar in vacante cand esti elev si cu jumatate de norma daca esti student
  • aparitia unui castig financiar iti va da posibilitatea sa cheltui acei bani; acest lucru este un avantaj si o capcana in acelasi timp pentru ca vei fi tentat sa-ti cheltui toti banii pe lucruri care ti se par importante dar nu sunt decat o moda de moment (haine, gadgeturi). Nu spun sa nu-ti cumperi nimic, dar este esential sa economisesti bani pentru a-ti deschide o firma sau pentru a incepe sa investesti. Cu cat vei aloca o parte mai mare din salariu pentru telul tau de a deveni independent financiar, cu atat vei scurta timpul in care vei avea banii pe care ti-i doresti
  • a fi angajat creeaza o stare de comoditate, de amorteala: stii ca daca vei munci vei avea suficienti bani pentru a supravietui si vei fii tentat sa faci tocmai acest lucru: sa supravietuiesti. Ca atare te vei departa de telul initial, acela de a avea suficienti bani pentru a-ti indeplini orice dorinta pe care ai putea s-o ai.

Pentru nimic in lume nu trebuie sa te abati de la telul tau, care trebuie sa fie independenta si mai apoi libertatea financiara. Te asigur ca, in ciuda a ce auzi de la parinti, de la prieteni sau de la scoala, a fi angajat nu iti aduce suficienti bani pentru a deveni cu adevarat independent financiar. Sunt alte metode de a face bani, metode pe care le vei cunoaste in capitolele viitoare.

Ca atare, a fi angajat este doar primul pas spre o viata fara grija banilor dar trebuie sa fii atent pentru a nu ramane blocat in acest prim pas. Majoritatea oamenilor raman aici pentru ca asa au fost invatati, pentru ca li se spune: ‘ fa in asa fel incat sa ai un salariu mare iar asta iti va rezolva toate problemele’. Tu trebuie sa fii mai destept decat ei si sa mergi mai departe, intr-un teritoriu plin de aventuri, surprize, esecuri si succese rasunatoare, munca, efort si bucurii, care in final te va duce spre telul pe care ar trebui sa-l aiba toti oamenii: de a avea bani in cantitati suficiente, fara sa fie nevoiti sa munceasca pentru ei.

Stiu ca pare o poveste, o promisiune fara suport, dar te provoc sa citesti capitolele urmatoare, pentru ca vei cunoaste planul care iti va permite obtinerea independentei financiare. In momentul in care vei aplica acest plan, la un moment dat vei incepe sa faci bani. Atunci vei putea abandona serviciul pentru ca vei castiga mai multi bani aplicand planul,  cu un efort mai mic din partea ta. In final, atunci cand planul va functiona la capacitate maxima, va fi nevoie din partea ta doar de un mic efort de management: banii vor veni ‘singuri’ la tine, pentru ca ai creeat un sistem care produce bani.

Comentarii

comments

Standard

3 gânduri despre „Cc: Cum sa incepi

  1. Elena zice:

    Suna foarte interesant si inspirational, dar am o mica intrebare:
    „”Pentru nimic in lume nu trebuie sa te abati de la telul tau, care trebuie sa fie independenta si mai apoi libertatea financiara”
    Stiu ca poate dura multi ani ca sa ajungem la independenta financiara…intrebarea mea este:daca imi refuz toate ” mofturile” pe motiv ca astept sa devin independenta, e foarte posibil ca asdolescenta, tineretea si a doua tinerete sa treaca .. o sa ma trezesc pe la 30 si ceva de ani ca nu am facut nicio chestie din ce fac oamenii normali in tineretea lor, ca nu am fost intr un club, etc, si ca nu mai da bine sa ajungi prin cluburi spre 40 de ani doar ca nu ai avut sansa sa te duci mai devreme..

    si daca incerc sa balansez toate chestiile, atunci e clar ca nu mai economisesc nimic, ca nu stiu ce calificare si ce serviciu ” de jumatate de norma” sa aiba un student care sa i aduca atatia bani pentru distractii si economisire.

    ce ne-ati recomanda in situatia asta?

  2. Luca Dezmir zice:

    daca pleci de la ideea ca „nu se poate”, atunci… nu se poate.
    nu am spus ca sa renunti la distractie, nu am spus ca trebuie sa economisesti TOT ce castigi.

    atat ca trebuie sa faci lucrurile cu cap. din pacate, generatia de azi crede ca „a te distra” inseamna sa petreci intr-un club de fitze, in care intarea costa 300 de lei iar un suc 50 de lei. daca asta e ideea ta de distractie, sigur nu mai apuci sa economisesti.

    poti faci chefuri in camin (mama, la ce chefuri am fost eu in studentie!), poti merge in excursii cu cortul, sa mananci conserve aduse de acasa (ce amintiri faine imi aduc aceste cuvinte!) si te poti distra enorm.
    e important sa nu legi ideea de distractie de bani si de „spartul in figuri” pe la mall sau prin discoteci.

  3. adrian zice:

    A fi angajat e un pas pe care e necesar sa il faci in viata , e un mod de a INVATA , a capata EXPERIENTA , a face GRESELI din care sa inveti iarasi ,si cel mai important e ca cineva te supravegheaza si te indruma spre a fi mai bun in ceea ce faci( asta in cazuri fericite ).
    Scopul e sa inveti cum sa eviti capcanele si sa capeti experienta pentru ceea ce vrei sa faci in viitor pentru tine.
    E mai bine sa experimentezi din postura de angajat decat pe propria piele ca patron macar stii ca ai acel baston numit slujba pe care sa te sprijini cand cazi ( e inevitabil cand esti fara experienta ).
    Asteptativa sa esuati in prima faza, asteptativa sa gresiti si cel mai important invatati din greseli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.