Finante personale

Cc: Citi bani vrei sa faci?

, , , 3 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul destinat dezvoltarii personale, empower.ro

Imi amintesc de seara in care am vazut pentru prima data filmul The Secret. Unul dintre invitatii care apareau in acest documentar, spunea ca aplica metoda vizualizarii in momentul in care dorea sa obtina un loc de parcare intr-o zona aglomerata. Mi-am zis, pe moment: ‘Asta e o chestie simpla, pe care as putea sa o incerc, sa vad daca functioneaza!’

Desigur, am ramas cu mult mai mult de atit din acest film intr-adevar deosebit. Asta nu m-a facut sa-mi schimb hotarirea. Chiar din ziua urmatoare am inceput sa aplic metoda. In Timisoara, mai ales in zona centrala, problema locurilor de parcare este cronica. Cu greu gasesti o zona unde sa-ti lasi masina. Ca atare, orice idee care sa-mi aduca o solutie la aceasta problema merita incercata. Aveam ceva de facut in centru si am pornit de acasa incercind sa-mi imaginez cum ajung la destinatie si cum in fata magazinului unde trebuia sa opresc se afla un loc de parcare liber. Tot timpul drumului m-am gindit la acest scenariu si am asteptat nerabdator sa vad ce se va intimpla. Cind am intrat pe strada cu pricina, am inceput sa caut un loc liber. Nu departe de magazin se afla minunea: un spatiu cit sa parchez, la o ora in care in mod obisnuit nu gaseai un loc sa pui o bicicleta.

Am intrat, am oprit motorul. Un zimbet mare, aiurit, imi lumina fata. Dupa o vreme, cind a trecut bucuria ‘victoriei’, mi-am dat seama ca putea fi o intimplare, o coincidenta. Poate aveam norocul incepatorului. Trebuia sa mai incerc.

In zilele urmatoare, de fiecare data cind plecam in oras, vizualizam un loc de parcare cit mai aproape de destinatie. In marea majoritate a cazurilor gaseam unul. Erau situatii in care toate locurile erau blocate. In acest caz faceam o tura cu masina iar la intoarcere gaseam un loc liber.

Indiferent daca ma credeti sau nu, acesta este adevarul. Iar explicatia este mult mai simpla decit ce isi imagineaza lumea. Nu e vorba de puteri psihice, de capacitati paranormale, de modificarea universului in functie de intentia mea. E pur si simplu un proces de alegere constienta. Ca sa intelegeti o sa va explic printr-un exemplu.

Sa zicem ca vrei un loc de parcare cit mai aproape de destinatia ta, intr-un oras aglomerat. Daca nu esti fixat pe obtinerea acelui loc, cu orice pret, se pot intimpla urmatoarele doua scenarii:

  • inainte de a ajunge la locul ‘perfect’, vezi o zona libera unde poti sa parchezi. E adevarat, e mai departe de destinatie dar, hei, e liber si, cum zice poporul, ‘nu da vrabia din mina pentru cioara de pe gard’, asa ca parchezi
  • ajungi la destinatie dar toate locurile sint ocupate. Esti hotarit sa dai un tur pentru a incerca din nou. Pe o strada invecinata vezi un loc liber si parchezi acolo, conform modului de gindire prezentat anterior

In ambele cazuri, ai pierdut ‘locul perfect’ doar pentru ca tu ai decis ca acel loc este prea greu de gasit. In acel moment, universul s-a pliat dupa dorinta ta, nu pentru ca ai puteri paranormale, ci pur si simplu pentru ca tu ai abandonat telul initial (gasirea unui loc de parcare linga destinatie).

Cu banii se intimpla la fel. Ai vrea sa ai bani, multi bani. Esti hotarit sa ii obtii. Iti faci un plan, actionezi. Lucrurile incep sa mearga bine dar, la un moment dat, ai o problema. Te blochezi, nu obtii ceea ce vrei. Atunci, intr-o cedare de moment, cedare care va deveni obisnuinta, iti spui ca suma de bani pe care ai fi dorit s-o cistigi lunar este prea mare. Tocmai ai primit o oferta la jumatate din valoarea ei si te hotarasti s-o accepti, pentru ca, nu-i asa, ‘vrabia din mina…’ In acel moment universul (tau) s-a mulat dupa decizia pe care ai luat-o, si-a inchis portile si a lasat doar o trecere libera: 1/2 din tinta. Ghinion? Conspiratie impotriva ta?

Nici vorba. Doar tu esti de vina, tu esti cel care a conspirat. Ai luat o decizie care ti-a limitat variantele.

Veti spune: sa-ti stabilesti o suma de bani pe care vrei sa o cistigi nu e de ajuns! Banii nu vin numai pentru ca tu stii citi vrei sa ai.

Foarte adevarat. Pentru a ajunge la un tel, trebuie mai mult decit atit:

  1. sa stii exact cit vrei. Daca spui ‘vreau multi bani’, nu ajunge. Ce inseamna ‘multi’? o mie? doua? zece mii de euro pe luna? Multi fata de ce? E foarte important sa ai o suma clara in minte si o limita de timp in care vrei s-o obtii.
  2. sa stii cum o vei obtine. Un plan e extrem de important. Telul tau: ‘sa fac un profit de cinci mii de euro lunar din afacerea mea care se ocupa cu cresterea ciupercilor Pleurotus.’ Suma e clara, modalitatea de atingere fixata. Nu-ti ramine decit…
  3. sa actionezi. Apuca-te de lucru. Pune la punct afacerea, fa-o sa functioneze.
  4. nu te lasa oprit de probleme si esecuri. N-ai ajuns la suma dorita in perioada de timp care ti-ai propus-o? Nu-i nimic, mai ‘fa o tura prin imprejurimi’ (modifica ceva la planul de afaceri, pentru a-l imbunatati) pina cind ‘se elibereaza un loc de parcare’ (apare o oportunitate de afaceri care iti va creste profitul).

Cu alte cuvinte, nu renunta la telul tau. In momentul in care te multumesti cu putin, ti-ai inchis drumul spre succes, spre telul fixat initial.

Aici e una din piedicile cele mai importante pe care le intilnim in viata. Stiu, e greu sa-ti reafirmi telul de fiecare data cind viata nu-ti da ceea ce vrei. E greu sa pornesti din nou cind problemele te tintuiesc. Dar nu exista alta cale spre succes.

Revin cu intrebarea din titlu: citi bani vrei sa faci? Scrie pe o hirtie, fa-ti un plan, urmeaza planul, ajusteaza-l din mers. La un moment dat Universul se va plictisi sa-ti puna piedici si vei ajunge la destinatie. Dar pentru asta e nevoie sa fii incapatinat.

Comentarii

comments

Standard

3 gânduri despre „Cc: Citi bani vrei sa faci?

  1. Cristi zice:

    Perfect adevarat… Deabia astept sa cumpar cartea scrisa de tine. 🙂
    P.S. De acum ma gandesc de 2 ori cand vreau sa renunt la un lucru .

    Mult succes Luca,

    Cristi

  2. Pingback: uberVU - social comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.