Cartea care imbogateste, In atentia mea

Cc: Ramit Sethi sau finante personale pentru americanul obisnuit

, 6 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Acum aproape doi, cind am inceput sa scriu in Milionarul Mioritic, unul dintre blogurile pe care la urmaream era cel a lui Ramit Sethi. Proaspat absolvent la Harvard, a avut o idee geniala cind si-a numit blogul I Will Teach You To Be Rich (Te voi invata sa devii bogat). Un titlu excelent, care m-a atras de la inceput. Dar dupa aproape o luna am incetat sa il mai citesc, pentru ca informatiile nu ma satisfaceau: aproape nimic original, aceleasi idei pe care le intilnesti peste tot pe net.

iwtytbr

Acum citeva zile m-am intilnit din nou cu Ramit, intr-o conjunctura interesanta: un interviu (mai bine zis o inregistrare video comuna) cu Tim Ferriss, un antreprenor (parerea mea) genial, a carui carte tocmai o citesc. Inregistrarea a avut un subiect interesant, referindu-se la faptul ca un intreprinzator are o rata foarte mare de esecuri in planurile de afaceri, dar insistenta si faptul ca vine in permanenta cu idei noi ii asigura avantajul de a gasi, in final, cel putin citeva solutii care ii pot aduce milioane de dolari. O strategie interesanta, pe care v-o recomand din experienta personala. Ca sa fiu mai exact, am in spate o groaza de  proiecte care au esuat, multe dintre ele chiar inainte de a fi lansate. Pe de alta parte, din umbra multelor esecuri se ridica initiativele (pe care personal le consider) reusite.

Revenind la Ramit, de curiozitate am inceput sa caut sa vad ce mai face.  Am observat ca are zeci de inregistrari video pe youtube, blogul ii merge bine si tocmai i-a iesit  cartea care are acelasi titlu ca si blogul. Care se vinde bine, din moment ce e pe lista de bestselleruri in New York Times si the Wall Street Journal.

Intre timp Ramit a aparut la TV in retele de ‘mare rezonanta’ ca ABC si CNBC.

M-am intrebat de unde vine succesul lui Ramit. Raspunsul pare sa fie destul de simplu:

  • se adreseaza americanului obisnuit
  • cartea lui a aparut intr-un moment prielnic, in plina criza financiara.

Am aruncat un ochi peste ideile pe care le propaga si mi-am dat seama ca acesta este doar inceputul succesului, deoarece baza cititorilor lui este deosebit de larga:

  • se adreseaza indeosebi angajatilor
  • insista pe economisire, tendinta care apare tot mai pregnant in statisticile financiare americane
  • stimuleaza cresterea veniturilor prin gasirea unor slujbe mai bune sau negocierea unui salar cit mai avantajos
  • sugereaza sisteme de reducere a cheltuielilor (alt subiect foarte popular astazi)
  • aminteste de investitii dar nu insista, din moment ce bursa a inregistrat scaderi foarte mari in timpul crizei, deci este un subiect sensibil pentru americani

In esenta ideile lui sint valabile dar ma indoiesc ca ii va face bogati pe americanii care le aplica. Nu poti sa te imbogatesti economisind 1000 de dolari pe luna (Ramit are si o intrecere -challange- cu acest titlu). Poti, prin aceasta tehnica, sa aduni 12 x 1000 = 12.ooo de dolari pe an adica 240 de mii de dolari in 20 de ani.  Dar acesti bani vor insemna mai nimic dupa aceasta perioada de economisire, la viteza cu care se devalorizeaza dolarul.

Trebuie sa subliniez o mare calitate pe care o are Ramit:  stie sa se marketeze. Desi ideile sale nu sint originale, modul in care le ambaleaza este incitant si inedit. Chiar si noul sau program de economisire, sub forma de newsletter platit, are un titlu la fel de inspirat ca si blogul: strategia lui Scrooge (vezi aici cine e Ebenezer Scrooge).  Noi, bloggerii, avem multe de invatat de la Ramit, iar unul dintre lucruri este faptul ca un titlu inspirat vinde bine marfa.

Sint sigur ca Ramit va continua sa urce in preferintele americanilor, pentru ca ofera solutii simple la o problema stringenta: cum sa scapi de povara financiara.  Tehnicile lui,  eficiente la nivel mic, vor produce rezultate imediate dar nu cred ca sint in stare sa aduca bogatia pe care o promite titlul cartii.

Dar acest lucru nu ar trebui sa ma preocupe prea mult. In fond, daca informatiile lui ajuta americanul obisnuit (nu as indrazni sa spun ‘de rind’) sa aiba finante personale mai sanatoase, e un lucru bun si trebuie aplaudat. Iar daca Ramit se imbogateste in cadrul acestui proces, cu atit mai bine!. Noi toti vom avea un exemplu suplimentar pe care putem sa-l studiem, pentru a gasi acele ingrediente *secrete* care ne ajuta sa ne atingem independenta si, de ce nu, libertatea financiara.

🙂

Comentarii

comments

Standard

6 gânduri despre „Cc: Ramit Sethi sau finante personale pentru americanul obisnuit

  1. Jules Verne zice:

    Oare ce e mai bine, sa nu mergi deloc la servici pentru ca salariul potentzial e prea mic, sau sa mergi si sa ai la sfirsitul anului o suma oarecare in loc de 0? La fel e si cu economisirea, daca dupa un an ai 12k dolari, e o realizare, mai ales pentru cineva care n-a facut acest lucru niciodata. Pina una alta, in timp ce te gindesti la posibile afaceri si alte metode de imbogatzire, e bine sa si economisesti.Desigur, cind vei fi bogat, suma va parea derizorie, dar nu asta e chestia, ci mentalitatea, vointza de a aduna niste bani. Deasemenea , exista si posibilitatea de a nu deveni bogat niciodata(o posibilitate foarte redusa, minuscula…) si atunci cei 12k vor fi foarte bine venitzi. Ani de zile am economisit pina sa fac si eu o miscare, ceva. Si ghici cu ce bani? Jumate din ei din economii.

  2. andrei zice:

    În sfâr?it au ?i americanii o „Carte Ro?ie”, dup? modelul Mao. P.S. Dac? tot au dat buzna s-o cumpere, poate chiar o vor citi 🙂

  3. Concediaza-ti seful! zice:

    hmmm, un subiect conex temei pe care o tratez in cartea la care lucrez acum si cred ca voi cita cateva paragrafe din Ramit

    multumesc 🙂

  4. avenirv zice:

    deci intrebarea este foarte simpla: daca el este atat de bun incat sa dea sfaturi altora cum sa ajunga milionari DE CE NU este el milionar ?
    raspunsul este foarte simplu: va deveni milionar deoarece fraierii care nu pun prima intrebare ii vor cumpara cartea sau vor apela la serviciile lui ca sa faca milioane, numai ca milioanele le va face R.
    daca observati sfaturile sunt aceleasi pe care le gandeste fiecare: sa economisesti, sa cauti un serviciu mai bine platit, etc. asa cum s-a spus este pt angajati. deci R admite ca ceea ce propaganda america prezinta drept caracteristica esentiala a sistemului, adica spiritul intreprizator, este tot o legenda atata timp cat zdrobitoarea majoritate a americanilor sunt angajati la stapan.
    numai ca R este un smeker mai mare, el vinde looserilor informatii vechi de cateva mii de ani.

  5. Luca Dezmir zice:

    Avenirv,

    Ramit are cateva tehnici de finante personale foarte interesante. faptul ca ai lasat acest comentariu inseamna ca nu l-ai studiat pe Ramit si nu i-ai citit cartea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.