Finante personale

Atacuri la Stress Test

, 9 comentarii

Cuprinsul seriei Stress Test: bancile

  1. Stress Test: bancile

In ultimele zile am inregistrat o crestere spectaculoasa a accesarilor la seria de articole dedicate bancilor.

Iata virful de trafic pe care l-am inregistrat in data de 30 ianuarie:

grafic

Mai jos aveti numarul de pagini accesate in acea zi:

accesari

Un lucru interesant este sursa traficului. Nu stiu de unde vine, pentru ca la refferer nu exista atit de multe click-uri (poate ma lamureste cineva). Eu banuiesc faptul ca traficul vine de undeva dintr-o zona off-line, radio, televiziune, intrunire unde s-a vorbit despre acest subiect.

O data cu cresterea traficului a aparut, cum era de asteptat , un numar destul de mare de comentarii. Si in trecut am inregistrat atacuri la persoana, pe alte bloguri, dar de aceasta data ele au devenit foarte virulente. Mai ales un comentariu care l-am primit la articolul despre Piraeus Bank, printre altele, nu s-a oprit pina cind nu m-a desemnat mininos, spunind ca testele sint inventate, de fapt nu am calcat in nici o agentie bancara. Intentionat am lasat acel comentariu, la care am raspuns, dar o spun public ca este prima si ultima data cind permit atacuri asupra persoanei si nu asupra opiniei persoanei.

Culmea este ca in trecut, cind in comentarii au fost atacate persoane, altele decit mine (si nu opinii), nu am permis acest lucru si am atentionat atacatorul despre intransigenta mea in privinta acestei reguli.

A, uitasem, mi s-a spus ca ar trebui sa fiu dat in judecata (tot la articolul despre Piraeus Bank)!

Trebuie sa recunosc ca au fost si pareri pertinente, cum sint cele exprimate de Bogdan, caruia ii multumesc pentru precizarile  pe care le face. Personal cred ca are tangente profesionale cu sistemul bancar, daca nu chiar face parte din el. In acest caz este unul dintre acei specialisti bancari pe care ii respect.

Tinind cont de parerile exprimate, am decis sa fac unele schimbari in aceasta serie de articole. Iata citeva dintre ele:

  • fiecare articol va fi incheiat cu un disclaimer (precizare) in care se va spune ca nu sint specialist in domeniur financiar bancar si ca tot ce se gaseste in articol sint pareri personale
  • voi scoate din articole sectiunea de la sfirsit in care fac recomandari
  • in viitoarele articole voi pune accentul la a prezenta faptele (desi nu cred ca ma pot abtine sa fac comparatii cu alte oferte…)
  • voi modera la singe orice comentariu care comite atacuri la persoana; asta inseamna ca voi sterge acel comentariu care ataca o persoana, (a mea sau dintre comentatorii la articole) chiar daca in corpul comentariului exista si observatii bune. De aceea va recomand sa fiti atenti ce scrieti, daca doriti sa va apara comentariul
  • voi face unele schimbari in modul de abordare a agentiilor, pentru ca vestea se propaga si sint sigur ca in cadrul personalului bancar incepe sa se auda ca e un nebun care vine, testeaza si apoi abereaza pe blogul lui

Voi continua sa spun care sint parerile mele personale despre anumite servicii (fie ca sint pozitive sau negative).

Ar fi interesant ca la un moment dat sa mi se interzica intrarea in anumite banci, la fel cum unii indivizi sint considerati persona non grata in cazinourile americane 🙂

Din acest punct de vedere, daca acest stress test vi se pare important sau cit de cit relevant, as avea nevoie de ajutor. Ar fi bine ca si alte persoane  sa faca stress teste pe la banci, indiferent in ce zona din tara (in continuare am in vedere reducerea numarului de stress teste in Timisoara si voi incepe cu alte orase, tinind cont ca sint obligatii care ma fac sa ma deplasez prin tara). In acest fel personalul din banci nu va putea sti daca acel client care doreste deschiderea unui cont este sau nu Luca Dezmir.

La final va invit sa raspundeti la sondajul meu (daca doriti sau nu sa continui stress testele) si sa va exprimati parerea referitor la aceasta situatie de fapt.

Doriti ca Luca Dezmir sa continue Stress Testul la banci?

Loading ... Loading ...
Precizare importanta:
Personal nu am o pregatire formala in domeniul financiar bancar  si nu activez in acest domeniu. Ca atare continutul articolelor din seria Stress Test exprima in totalitate opiniiile mele personale. Aceste pareri nu reprezinta (chiar daca par sa fie) o sugestie, indemn, recomandare privind accesarea sau neaccesarea serviciilor bancilor care sint prezente in aceste articole.
Nu am nici un fel de angajament, financiar sau de alta natura, cu nici o banca, angajament prin care sa ma oblig la promovarea unei institurii bancare sau a ofertei acesteia.
Va recomand ca in cazul in care doriti sa va deschide un cont la o banca, sa cereti parerea unei persoane care are studii de specialitate si, mai ales, sa va faceti propriul stress test, vizitind o agentie a bancii in cauza.

Comentarii

comments

Standard

9 gânduri despre „Atacuri la Stress Test

  1. Adrian zice:

    Mda…destul de pertinenta parerea lui Bogdan, dar cred ca ar trebui sa mai investe un pic limba romana…prima data data am crezut ca e de la tastatura.

    Frumos calculul pe care ni-l face, dar exista si alte banci cu oferte mai bune.

    Mie imi lipseste stilul in care ai prezentat pana acum Stress test-urile…si trebuie sa recunosc ca cel cu Raiffeisen a fost cel mai bine scris.

    Succes

  2. Radu zice:

    Singura problema care o au testele tale este faptul ca vizitezi o singura sucursala / banca, o singura data.

    La o institutzie care poate avea sute de sucursale este foarte usor sa-ti faci o impresie gresita in felul asta. Poate ca ai nimerit o sucursala cu management deficitar, sau poate tipa de la ghiseu avea o zi proasta, sunt prea multzi factori care pot interveni.

    Cred ca ar trebui sa te axezi mai mult pe serviciile oferite de banca (comisioane, credite, e-bank, etc.) decat pe analiza interactziunilor cu angajatzii.

    Serviciile sunt globale, independente de sucursala (de exemplu, dobanda la depozite pe 3 luni la lei are o valoare unica indiferent de sucursala la care te adresezi), si pot fi evaluate obiectiv. De asemenea, layout-ul bancilor tinde sa fie identic indiferent de sucursala. Daca stai in picioare la ghiseu la una din ele, potzi sa fii aproape sigur ca vei sta in picioare la aproape orice alta sucursala :).

    Daca (de exemplu), spui in articol ca BRD solicita un comision de aproape 100RON la inchiderea unui pachet banal de servicii (card, cont curent, e-bank), n-o sa poata sa te dea nimeni in judecata … pentru ca e o observatzie cat se poate de obiectiva. (PS: comisionul respectiv chiar exista – vorbesc din experientza 🙂 )

  3. Luca zice:

    Adrian,
    multumesc pentru aprecierea stilului 🙂

    cit despre validitatea sau subiectivitatea parerilor lui Bogdan, asta conteaza mai putin. el a facut efortul sa explice pe cind sefa de agentie de la banca respectiva nu s-a obosit, precizind sec: „asa e oferta”

    aceasta abordare mi se pare una de forta („asta e oferta si daca nu-ti convine n-ai decit sa pleci la alta banca”). sau poate ca n-a fost vorba de forta ci doar de lene in a-mi explica despre ce e vorba.

    vezi, poate Bogdan a facut efortul de a explica pentru ca sint Luca Dezmir pe cind respectiva doamna/domnisoara avea in fata doar un client obisnuit.

  4. Luca zice:

    Radu,

    sint perfect de acord cu tine: o vizita la o singura sucursala nu se poate compara ca validitate cu o analiza detaliata. dar stress testele nu sint analize detaliate. rolul lor este de a deschide subiectul „serviciilor bancare” nu de a realiza analize pertinente. de aceea am scos orice recomandare din articole si am scris la final acele „precizari importante”

    daca am gresit cu ceva a fost aici, cind am prezentat recomandari care au fost luate ca si judecati de valoare. am reparat aceasta greseala si am pus precizarile in articole. prezenta lor ar trebui sa ma scuteasca de orice probleme legale. ii invit pe cititorii care au studii de drept sa-mi spuna daca am dreptate iar in cazul in care nu am ii rog sa-mi sugereze un disclaimer (precizare importanta) care sa ma protejeze de eventualele probleme legale 🙂

  5. Adrian zice:

    Scuza-m Radu…dar nu iti dau dreptate.
    Tu, ca om obisnuit…daca vrei sa iti deschizi un cont la Cec bank (sa zicem) cate sucursale vizitezi?

    Hai sa fim seriosi…cine Doamne iarta-ma viziteaza 10 sucursale ca sa isi fac un CC? E ridicol.

  6. Pingback: Stress Test la final | Milionarul Mioritic ®

  7. Andrei zice:

    Salut, Luca!

    Iti scriu aceste randuri, ca raspuns la ultimul articol din seria „Stress test: bancile”, serie pe care imi pare rau ca ai hotarat sa o inchei. Ti-am inteles motivele pentru care ai decis asa. Primul contact cu domeniul „stress testului” (aplicat propriei activitati) l-am avut in urma cu vreo zece ani, pe cand aveam o franciza sub un nume foarte cunoscut. De aceea stiu cata importanta acorda unei asemenea activitati, al carei scop este imbunatatirea serviciilor, o firma care cu adevarat se respecta si isi respecta clientii. Apoi, am fost si eu in situatia de a studia piata serviciilor bancare, pentru a-mi deschide un cont si am trecut si eu prin oarece „aventuri”… Personal, cred ca reactia care a primit-o Stress testul tau denota o CRIZA DE MORALITATE a majoritatii abonatilor sau a vizitatorilor blogului, criza manifestata in special in domeniul respectului de sine si implicit al respectului acordat celorlalti semeni. Si daca acestia reprezinta un esantion al unor oameni care au pretentia (e o parere personala) ca au o educatie peste medie, atunci e cu mult mai trist. Pana cand lipsa educatiei, a valorilor morale autentice, lacomia exagerata, indiferenta, vor continua sa domine comportamentul societatii in care traim, rezultatele nu se vor modifica prea tare.
    Cu bine,
    Andrei

  8. Mihai zice:

    Salut,

    Acum ti-am descoperit articolele si, personal, le gasesc foarte bune.
    Nu pot fi decat de acord cu Andrei si cred ca ar fi interesant de vazut si alte banci (ING, Alpha Bank, BRD, CEC :), BCR, Unicredit Tiriac etc.).

    In ceea ce priveste calitatea serviciilor unei banci, aceasta ar trebui sa se reflecte in toti angajatii (absolut toti cei care lucreaza cu publicul, fara exceptie si indiferent de dispozitia personala, probleme etc.). Daca o banca nu stie sa-si formeze angajatii inseamna ca nu-si respecta clientii.

    Personal am lucrat cu ING si am fost placut surprins sa vad ca functionarii (din diferite sucursale) afisau aceasi rabdare si calm in oferirea informatiilor, precum si o atentie deosebita din momentul in care am intrat pe usa. Mentionez ca locuiesc in Bucuresti si doar aici am intrat in contact cu functionari ING.

    Desi unii au reactii complet aiurea… este dreptul oricui sa aiba o opinie, iar aceasta trebuie luata ca atare (doar o alta opinie; este si motivul pentru care fiecare alege sa citeasca un articol de blog).

    Numai bine,
    Mihai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.