Finante personale

Cum sa profiti financiar de pe urma crizei mondiale

, , , 20 comentarii

Cuprinsul seriei Criza financiara mondiala

  1. Inconstienta? Nu cred…

Cuvintul criza determina in mintea celor mai multi oameni un blocaj. E un cuvint asociat cu lipsuri, saracie, somaj, penurie si suferinta.

Pentru mine, cuvintul criza e ca si curentul electric: aprinde beculete care scriu mare, cu lumina: e cazul sa profiti.

Sint sigur ca vor fi oameni care ma vor eticheta in fel si chip:

  • sacal
  • stirvar
  • profitor
  • nemilos
  • inuman

…pentru faptul ca eu doresc sa cistig financiar in timp de criza. In loc sa ma contrazic cu ei, le impartasesc metodele mele. Pentru ca orice victima a crizei poate deveni un cistigator de pe urma crizei, daca face ce trebuie.

Daca m-as apuca sa imi donez toti banii la cei care au pierdut in urma crizei, as face un bine pentru o mina de oameni.

Daca scriu cum poti sa profiti de pe urma crizei, cei care isi iau inima in dinti, incearca si reusesc sa faca bani de pe urma ei,  vor fi mai multi.

Deci, cum profiti de pe urma crizei?

Indeparteaza blocajul mental

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa iti schimbi felul in care gindesti. Sistemul capitalist ne invata, gresit, ca traim intr-o lume a resurselor limitate. Nu e momentul sa incep o discutie despre „de ce se face asta cind nu e adevarat” pentru ca, va asigur, nu e adevarat.

Se spune ca in criza:

  • economia stagneaza
  • banii sint putini
  • oamenii cheltuiesc cu  zgircenie
  • toata lumea pierde

Fiecare din afirmatiile de sus au un graunte de adevar dar pot fi demontate si intoarse pe dos.

Economia stagneaza

Adevarat si fals. Exista sectoare economice care o duc foarte bine in timp de criza iar altele care prospera in timp de criza. Trebuie doar sa vezi ce functioneaza si sa te orientezi intr-acolo. Pentru ca nevoile oamenilor nu numai ca nu dispar in criza, ele se maresc tocmai datorita crizei.

Pentru obtinerea succesului trebuie sa te ghidezi dupa citeva reguli simple:

  • alege o activitate care nu necesita capital mare de pornire
  • indeplineste o nevoie acuta; pentru asta s-ar putea sa fie nevoie sa-ti schimbi domeniul de activitate
  • fa in asa fel incit prin produsul tau sau serviciul tau oamenii sa economiseasca bani (aceasta e preocuparea lor majora in timp de criza)
  • fa in asa fel incit produsul tau sau serviciul tau sa ajute oamenii sa faca bani (vei fi adulat!)
  • livreaza la pret mic si la o calitate peste cea a concurentei
  • daca poti, livreaza gratuit si colecteaza banii indirect

Ca sa ramineti cu ceva, iata citeva domenii care vor fi candidate pentru un bun profit in timpul crizei:

  • magazine de produse ieftine (gen 38 de mii) sau de tip outlet (reduceri)
  • magazine de produse second hand
  • firme care inchiriaza masini, utilaje…
  • firme de consultanta financiara pentru persoane fizice
  • orice e legat de educatie, mai ales de educatie in domeniul business-ului si calificare/recalificare in diverse meserii
  • internet marketing, tot ce e legat de servicii ce pot fi livrate on-line
  • tot ce e legat de distractii (pentru ca oamenii vor sa uite de criza)
  • firme si sisteme care incurajeaza si promoveaza barterul de produse/servicii
  • produse si servicii pentru cei foarte bogati, care o sa continue sa fie bogati in vremuri de criza
  • tot ce e legat de pariuri legale sau alte modalitati de a face bani repede (gen Lotto, pariuri sportive…)
  • firmele de paza si protectie (deh, vremuri grele)
  • firmele de recuperari de creante
  • orice e legat de reciclare
  • produse ce realizeaza economii la curent, apa calda etc. inclusiv instalatii alternative, cu uz in gospodarie, pentru produs apa calda menajera si curent electric (in cazul in care statul va subventiona aceste ramuri)

Mai sint multe, va invit sa propuneti si voi!

Bani sint putini

Bani sint suficienti. Sint o groaza de bani care asteapta sa fie cheltuieti! Cei bogati nu isi vor pierde apetitul pentru shopping dar mai ales vor dori cu orice pret sa-si afiseze bogatia, cu atit mai tare cu cit criza va fi mai profunda.

Chiar si cei fara bani vor fi dispusi sa cheltuiasca in momentul in care beneficiile oferite de un produs/serviciu se vor inscrie intr-un domeniu care te ajuta sa faci economie sau te ajuta sa faci bani.

Oamenii sint zgirciti

Timpurile vor fi grele. Poate oamenii vor fi zgirciti in multe laturi din viata lor, dar presiunea constanta si neimplinirea generala vor produce tensiuni care se acumuleaza. La un moment dat ele vor trebui eliberate, iar cei mai multi se refugiaza in droguri legale (alcool, tutun si stimulante cum e cafeaua) si distractii, segmente care vor inregistra un avint deosebit in timp de criza.

Toata lumea pierde

Gresit! Vor exista oameni care se vor imbogati in timp de criza (cei care  activeaza in domeniile de activitate amintite in lista de mai sus si in altele, care respecta principiile pe care le-am enumerat). In plus, vor exista acei investitori care stiu cum sa profite de pe urma crizei. Ca sa nu vorbim de cei care sint arhitectii crizei (fortele din sistemul financiar care controleaza pirghiile: bancile centrale, mai bine zis grupurile de interese care controleaza bancile centrale- pentru detalii cititi articolele din seria Dincolo de bani).

Dupa cum spuneam in seria de articole dedicate manipularii valorii, aceasta tehnica este deosebit de puternica in achizitionarea bogatiei. Ea e foarte simpla si functioneaza cel mai bine in vremuri de criza: cumpara valori (mobiliare si imobiliare) cind valoarea de piata este mult sub valoarea intrinseca.

Cum se cistiga in vremuri de criza

Tot ce trebuie sa faci este sa stii ce sa cumperi, la momentul in care criza e pe terminate si se intrevede inceputul redresarii economice.

Ce cumperi? Orice lucru ce stocheaza valoarea,  a carui valoare de piata este cu mult sub nivelul valorii intrinseci si care stii ca va inregistra o crestere a valorii de piata in anii care vin. Studiaza lista urmatoare care e doar exemplicativa, fiind incompleta:

  • proprietati imobiliare
  • actiuni la firmele care vor inregistra reveniri puternice in timpul iesirii din criza (constructii, biotehnologii, tehnica avansata, produse farmaceutice, tehnologii pentru energia alternativa – vint, solara, geotermala…, industria extractiva -materii prime si petrol)
  • bijuterii, obiecte de colectie-arta, masini vechi, etc.

De unde bani?

O sursa excelenta de capital este tradingul. In vremuri de criza, caderea este de sapte ori mai rapida decit cresterea in timpul boom-ului economic. Marturie stau evenimentele de la bursa, inclusiv caderea spectaculoasa a BVB. Cei care stiu ce fac pot cistiga o groaza de bani intr-un timp foarte scurt.

Din pacate tradingul este o activitate foarte dificila, care necesita ani de antrenament si pregatire. Daca credeti ca puteti sa va apucati acum de trading pentru a profita de oportunitate, va inselati cum nu se poate mai tare. Nu veti reusi decit sa pierdeti bani, intr-un ritm care nu credeati ca este posibil. In actuala criza vor cistiga traderii care au experienta.

Cea mai la indemina sursa de bani este legata de domeniile pe care le-am enumerat mai sus in articol.

Vei putea face suficienti bani daca activezi in ele, dar in nici un caz ca angajat! Numai daca esti liber profesionist sau ai o firma vei putea sa beneficiezi de aceasta oportunitate financiara. Desigur, nu toata lumea e in stare (sau nu vrea) sa conduca o afacere.

Aici e vestea proasta. Daca esti angajat, chiar si „de top”, nu vei putea sa beneficiezi de aceasta oportunitate deosebita care este criza financiara. Ca de obicei in viata, e o greseala sa dai vina pe altii (sau pe vremuri: „De vina e criza!”) pentru ca nu ai o situatie financiara buna. Numai in cazul in care, angajat fiind, te ocupi si de investitii (la bursa sau in imobiliare) vei putea sa  „prinzi” acest tren care trece din timp in timp prin gara economiei.

Comentarii

comments

Standard

20 de gânduri despre „Cum sa profiti financiar de pe urma crizei mondiale

  1. Gabi zice:

    foarte interesant
    se ofera cineva sa incerce alaturi de mine o afacere avand ca baza de pornire tocmai acest articol?

  2. tavy zice:

    f bun articolul!!!! bv
    si e adevarat ce ai zis….si multi sunt care nu inteleg sau nu vor sa inteleaga ca poti profita de pe urma acestei crize!!!
    eu lucrez ca stockbroker si stiu cat de greu e sa-i convingi pe oameni sa investeasca acum cand au ocazia sa profite ca preturile la actiuni sunt foarte mici, cu mult sub valoarea nominala

  3. Pingback: Ce facem in timp de criza | Milionarul Mioritic ®

  4. Pingback: E criza! » Blog Archive » Sfaturi in criza

  5. juliano zice:

    ii bun articolul dar multi alti nu se risca deoarece piata imobiliara e la pamant bancile nu mai acorda credite suficiente deoarece angajatii sunt disponibilizati de la locurile de munca cea mai buna idee era sa ai vreo doua sau trai locuinte si sa le scoti la inchiriat ca sa treci de o criza financiara sau sa fii avut o firma de anvelope si accesori de masina, o spalatorie auto.

  6. catalin zice:

    ce motiv ar avea cineva care are doua sau trei locuinte sa nu le scoata la inchiriat indiferent daca este criza sau nu, juliano?

  7. Dianne zice:

    Super articol 🙂 Intr-adevar rezistenta unora de a vedea dincolo de evidentele crizei (lumea nu are bani, nu se mai dau credite etc.), este un intreg taram neexplorat 🙂
    Criza aceasta poate fi o oportunitate pentru unii si un moment de reimpartire a segmentelor de piata.
    Daca mai este cineva in cautare de parteneri de business (desi sunt si eu cam in intarziere), pot fi contactata pe [email protected].

  8. george zice:

    Poate este cam tarziu pentru comentarii

    Am intrat azi sa vad de ce nu mai primesc mail cu cele mai recente postari..si am dat peste articolul asta,

    Mi se facuse dor de articolele Tale

    intrebare este…unde pot gasi un investor pentru ideile mele de afaceri?

  9. Luca Dezmir zice:

    George, poti incerca sa te abonezi la arenabiz.ro
    acolo poti gasi o multime de stiri despre antreprenoriat si despre investitori care pompeaza bani in afaceri noi 🙂

  10. Adrian Popescu zice:

    Daca studiezi istoria financiara a oamenilor care au devenit bogati, de-a lungul timpului, vei vedea ca majoritatea au devenit bogati pe vreme de criza.
    Motivatie!

  11. elena zice:

    Ineresante articole … mai ales dupa ce am citit si cartea ,, Iesi din labirint ” mi s-a confirmat framantarea care ma apasa de ceva ani si nu stiam ce anume ma nemultumeste .si ce-mi doresc d efapt . Abia acum mi s-a clarificat faptul ca nu imi mai ,, placea sistemul ” , ca ,, cava ma nemultumea „dar nu puteam exact sa definesc ce anume . Acum am inteles . De fapt cautam acea libertate de care vorbest in carte , despre care a scris si R.Kiosaki . Mai greu este demarajul si sa-ti aduni gandurile , sa-ti faci un plan si sa pornesti la drum , pe vremuri de criza , sau nu . Ai sa razi , dar ma preocupa acest lucru , chiar daca nu mai sunt la varsta la care tu spui ca ,, trebuie sa incepi devreme” . E adevarat ca ma simt necajita ca nu mai am atat de mult timp la dispozitie ca la 20-30 de ani , dar asta nu inseamna ca nu merita macar santimentul de multumire ca-ti doresti libertatea , si mai cu seama ca poti demonstra orin puterea exemplului ca se poate si sciar sa infuientezi pe cei tineri din jurul tau , si poate sa-ti multumeasca mai tarziu ca au gasit alt drum .Imi pare rau ca nu stiu engleza , pot spune ca sufar F. mult din acest motiv .
    cu bine , elena

  12. Chiar dac? mul?i întreprinz?tori sunt speria?i de ideea de a investi în aceast? perioad?, anali?tii spun c? nu-i moment mai potrivit de a începe o afacere proprie de succes decât criza economic?.

  13. Afaceri care s-au lansat în criz? economic?

    Hewlett Packard (fondatorul companiei HP) ?i-a început afacerea într-un garaj, în timpul Marii Recesiuni din 1939, cu o investi?ie de doar 538 de dolari ?i a fost prima companie care a dep??it un venit de 100 de miliarde de dolari ?i care opereaz?, în acest moment, în peste 170 de ??ri. Burger King a început în timpul recesiunii din 1954, Microsoft, în perioada recesiunii din 1975.

  14. Dan zice:

    Eu nu cred ca in aceste vremuri nu merg pornite afaceri de pionierat gen microsoft si garajul . In schimb vad in jur lucruri care merg prost si care in sine sunt nise sigure de produs bani . Lumea e obosita si satula de tepe . Articolul e corect – necesitatile imediate sau stringente se dezvolta pe criza . Am vazut ca multi cumpara aur asa ca daca esti priceput la excrocherii cu metal – om te-ai facut….

  15. BogdanToma zice:

    Mda,foarte interesant articolu,acum suntemin 2011 aproape pe sfarsitele anului,si greul de acum incolo va fi,nu va imaginati ca a trecut recesiunea,ne vom confrunta cu o perioada mult mai neagra.
    Urmatoarele 12 luni vor confirma.
    In opinia mea,istoria de va repeta,o criza mai mare decat cea din ’30.
    Pregatiti-va de pe acum,succes!!!
    P.S.Cititi „Dr. John Paul Toffleson’s: In the Money: Depression Secrets of the Super Wealthy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.