Finante personale

Cum sa supravietuim crizei economice – partea I-a

, , Lasa un comentariu

Cuprinsul seriei Cum sa supravietuim crizei economice

  1. Cum sa supravietuim crizei economice – partea I-a

Imi face placere sa va prezint primul colaborator al Milionarului Mioritic pe sectiunea de finante personale si economie, Domnul Nagy Molnar Jozseph.

Am fost contactat de dinsul in legatura cu initiativa pe care o conduce, Eco Community Transylvania. Cind mi-a prezentat varianta sa de articol pe tema supravietuirii in criza economica, nu am ezitat si i-am propus sa accepte publicarea sa in Milionar. Am primit acceptul si astfel puteti citi acest interesant articol, care va fi urmat de o continuare.

Emblema Eco Community Transylvania

Profit de aceasta situatie pentru a sublinia ca Milionarul Mioritic este deschis celor care doresc sa scrie articole pe temele blogului (finante personale, investitii la bursa si imobiliare). In continuare va invit sa cititi articolul D-lui Nagy.


Cum sa supravietuim crizei economice

Intr-o serie de articole va  vom prezenta ideiile noastre despre posibilitatea supravietuirii in timpul crizei economice.

Parerea noastra este ca indiferent ce spun economistii, politicienii, ne indreptam catre o criza economica similara , daca nu mai grava decit cea din timpul marii depresiuni. Este foarte probabil ca fenomenul globalizarii va amplifica si grabi exponential criza economica.

Printre efectele care ne vor afecta pe majoritatea dintre noi, fara a avea pretentia de a include pe toate, amintim:

  • Marirea preturilor , cresterea inflatiei
  • Cresterea somajului
  • Marirea numarului celor care nu isi vor mai putea rambursa creditele si implicit marirea numarului executarilor silite.
  • Posibila implozie a plasei de siguranta sociala.

Cei mai expusi sunt cei care locuiesc la bloc fiindca nu au nici un control asupra pretului utilitatilor. Foarte probabil va creste considerabil numarul celor care vor fi incapabili sa-si platesca cheltuielile de intretinere si implicit va creste numarul apartamentelor vandute in contul datoriilor acumulate.
In concluzie vin vremuri grele. Pentru multi chiar si supravietuirea va fi o problema.
Evolutia crizei, intensitatea ei depinde de comportarea pietei derivatelor, a carei valoare este o suma astronomica. Derivatele in fapt sunt pariuri. Pariuri la evolutia dobanzii, a cursului valutar, etc. Ce a cazut pina acuma, imprumuturile subprime, unele banci si institutii de asigurari sunt numai varful aisbergului.

Baza ei sunt derivatele. Daca cade si acest dominou atunci vom avea parte de mama tuturor crizelor, pe langa care criza din 1929 va parea doar o criza minora. De aceea consideram util sa inchegam un ghid de supravietuire. Este mult mai sanatos sa te temi de ceva decat sa te sperii.

Am impartit aceste sfaturi in supravietuire individuala si in supravietuirea in comunitate.
La nivel individual supravietuirea depinde de mai multi factori, intre acestia amintim: profesia, abilitatile, cunostintele individuale care pot fi folosite, domiciliul.

La tara, unde ai o gradina, la fel si la o casa particulara cu gradina la oras  este mai usor sa supravietuiesti crizei economice deoarece poti sa iti produci macar o parte din necesarul de alimente.  Cei mai expusi, daca raman someri, sunt cei care au calificari ce sunt foarte greu de monetizat in situatii de criza cum ar fi: brokerii, economistii, functionarii, agentii imobiliari, comisi voiajorii, etc.  Expertiza lor nu se poate valorifica intr-o depresie economica.

Dintre profesiile care prezinta un avantaj amintim depanatorii deoarece multi vor alege sa-si repare aparatura casnica, sa-si peticeasca pantofii. Abilitati utile sunt cunosterea plantelor, ciupercilor, a surselor de alimentatie si a plantelor cu uz medicinal care se gasesc in natura.

Pentru a supravietui trebuie sa ne bazam pe reducerea cheltuielilor. Eliminarea tuturor cheltuielilor care nu sunt strict necesare. Noi recomandam:

  • Reducerea consumului de energie.
  • Ar fi indicat ca cei de la orase sa-si procure macar o parte din alimente de la micii producatori agricoli, sprijinandu-se reciproc.
  • Folosirea de mijloace alternative de deplasare in locul masinilor
  • Renuntarea la cartile de credit in favoarea cartilor de debit pentru a elimina posibilitatea cheltuielilor facute peste limita sursei de venit
  • Rambursarea in avans creditului luat daca acest lucru este posibil. Nu mai luati nici un credit de nici un fel! Dobanzile pot exploda similar situatiei de la inceputul anilor nouazeci, care a produs prabusirea Caritasului. Acum traiti un Megacaritas global.
  • Cautarea nisei unde cunostintele, abilitatile d-voastra pot fi valorificate.
  • Cautarea de investitii, in cazul in care aveti resurse materiale peste nevoile curente, care prezerva valoarea economiilor.

Dintre aceste investitii posibil aducatoare de profit amintim:

  • dintre actiunile companiilor listate la bursa este foarte putin probabil sa scada valoarea actiunilor firmelor de medicamente. In timpul crizei economice numarul bolnavilor creste, din pacate. La fel vor avea mult de lucru firmele de recuperare.
  • daca aveti posibilitate cumparati aur, dar experienta arata ca se valorifica mult sub pretul pietei in cazul in care sunteti la ananghie.
  • terenuri
  • achizitionarea de imobile in situatiile de criza intotdeauna reprezinta o investitie buna.
  • cumpararea de obiecte de arta

Depinde de suma disponibila, cunostintele in domeniu, strategia personala.

Pentru a incheia prima parte intr-o nota mai optimista trebuie sa amintim ca noi suntem intr-o situatie incomparabil mai favorabila decat populatia din tarile asa-zis dezvoltate. O buna parte a populatiei poseda technicile de supravietuire dezvoltate in timpul crizelor epocii Ceausescu. O buna parte din populatie, datorita „ramanerii nostre in urma” deplinsa de mai toti economistii si finantistii, traiesc la tara si poseda cunostintele necesare pentru a-si putea asigura o buna parte din necesarul de hrana. Aceste tehnici si cunostinte s-au pierdut in occident, unde populatia este masata in orase, nu au cunostinte despre cultivarea plantelor folosite in alimentatie. Eventual cei foarte batrani isi mai amintesc de criza ce a urmat celui de al doilea raboi mondial.

In articolul urmator vom vorbi despre supravietuirea in comunitate.
Retineti! Aceste masuri sunt cele pe care noi dorim sa le luam, sau le-am luat deja. Ele sunt prezentate doar cu titlu informativ, educativ. Ele nu sint creeate ca un raspuns general aplicabil si nu implica nici o raspundere de nici un fel din partea noastra. Este la latitudinea fiecarui cititor cat si cum foloseste din aceste informatii, pe proprie raspundere.

Nagy Molnar Jozsef

Eco Comunitatea Transilvania
Departamentele de analiza economica si sociala.


Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.