Finante personale

Stress Test: Garanti Bank

, , 16 comentarii

Cuprinsul seriei Stress Test: bancile

  1. Stress Test: bancile

Dupa experienta cu Piraeus Bank, ma cam dezumflasem. Asteptarile mele erau la nivelul asfaltului. Am hotarit sa abordez problema cit mai profesionist cu putinta: fara asteptari, doar analiza „la rece”.

Chiar linga Piraeus Bank se afla Garanti Bank. Am cotit-o 🙂 si am intrat in banca. Am salutat omul de la paza (ca de obicei) si am intrebat la ghiseul situat drept in fata, unde pot primi informatii despre deschiderea unui cont. Am fost trimis la o domnisorica tinara si simpatica (sotia mea se incrunta in acest moment, cind imi citeste articolul…).

Cu zimbet pe fata, m-a intrebat ce doresc. I-am spus ca am nevoie de informatii. Deja antrenat dupa intilnirea de gradul III de la Piraeus, mi-am inceput borboroseala.

Domnisoara mi-a raspuns ca in pliante nu sint informatiile pe care le caut eu (legate de tarife si de internet banking) dar mi le va furniza ea. A cautat prin computer, a gasit un fisier si a inceput sa-mi printeze…si sa-mi tot printeze si mi-a incarcat bratele cu hirtie.

Intre timp am discutat despre tot felul de subiecte. Am aflat ca Garanti apartine unei banci turcesti dar e de fapt sucursala din România a GarantiBank International N.V., cu sediul la Amsterdam. Mi-a povestit cum depozitele sint garantate pina la 100.000 euro (greu credibil, dar am zimbit binevoitor…). Printre altele am aflat citeva informatii foarte importante:

  • Garanti nu are retea de ATM-uri proprii. De aceea ca sa-ti scoti banii de pe card trebuie sa folosesti ATM-urile altor banci, iar acest lucru se face… atentie… cu comision zero. Foarrrrte interesant. Ulterior am vazut pe site-ul Garanti ca au si ei ATM-uri proprii… dar informatia despre comisioane e adevarata, cum puteti afla din aceasta stire
  • exista serviciu de internet banking, nu te consta nimic setarea contului, primesti gratuit un dispozitiv de generare a parolei (dispozitiv Ciframatic). Toate aceste informatii nu se gasesc pe site-ul bancii!
  • banca nu are comision de administrare a contului si nici comision de administrare a cardului de debit, atasat contului, plus zero comision la cumparaturi in strainatate si in tara!
  • taxele de transfer bancar prin internet banking sint de 1 RON pentru transferuri in RON si de 50 RON pentru cele in valuta (excelent pentru mine, cind transfer banii la brokerul meu de trading, in strainatate!)

Aceste avantaje m-au determinat sa ma gindesc serios la deschiderea unui cont la Garanti Bank.

la final, domnisoara mi-a inminat o carte de vizita si m-a asigurat ca imi sta la dispozitie pentru deschiderea unui cont, cind doresc. Si mi-a zimbit galant. Trebuie sa recunosc ca m-am simtit bine 🙂  (iarasi se incrunta nevasta-mea…).

In concluzie, multe surprize placute legate de serviciile acestei banci. Ramine sa va ginditi daca ele raspund si nevoilor voastre.

Calificative:

Ambianta: 9 (pentru faptul ca au un design interior placut si nu stai in picioare la ghiseu)
Bunavointa: 10
Informatii: 9

Avantaje deosebite: posibilitatea de a scoate bani de la orice ATM fara a plati comision (in tara), lipsa comisionului de administrare a contului, internet banking gratuit,  dispozitiv de cifrare pentru accesul contului de internet banking
Trucuri:
1. pentru ca nu implica nici un comision de mentinere a contului, faceti-va un cont de rezerva (detalii despre contul de rezerva intr-un articol viitor)
2. utilizati contul in concedii (puteti scoate bani de pe card la orice ATM fara sa platiti taxe de retragere, in tara, iar in strainatate nu aveti taxe la folosirea cardului in magazine)

Precizare importanta:
Personal nu am o pregatire formala in domeniul financiar bancar  si nu activez in acest domeniu. Ca atare continutul articolelor din seria Stress Test exprima in totalitate opiniiile mele personale. Aceste pareri nu reprezinta (chiar daca par sa fie) o sugestie, indemn, recomandare privind accesarea sau neaccesarea serviciilor bancilor care sint prezente in aceste articole.
Nu am nici un fel de angajament, financiar sau de alta natura, cu nici o banca, angajament prin care sa ma oblig la promovarea unei institurii bancare sau a ofertei acesteia.
Va recomand ca in cazul in care doriti sa va deschide un cont la o banca, sa cereti parerea unei persoane care are studii de specialitate si, mai ales, sa va faceti propriul stress test, vizitind o agentie a bancii in cauza.

Comentarii

comments

Standard

16 gânduri despre „Stress Test: Garanti Bank

  1. Simona zice:

    Dupa atata euforie si bunavointa ar trebui sa revii cu picioarele pe pamant. Asa ca propun un Stress Test la BRD 🙂 ! Astazi sunt cam rea, dar… astept testul!

  2. elena zice:

    Buna Luca! Am citit cu mare interes articolele tale legate de stresul la care esti supus in anumite banci din Romania.Eu vreau sa scriu aici despre o functionara a bancii ING-filiala Brasov pe nume Mona Muscalu(i-am citit ecusonul)si care m-a facut sa ma felicit pentru faptul de a fi apelat la serviciile acestei banci.Daca toti functionarii publici ne-ar trata macar cu 50% din amabilitatea acestei doamne stresul nostru ar scadea cu acelasi procent. Felicitari celor care angajeaza asemenea persoane.Manageri de banci,intr-o institutie ca a dumneavoastra factorul uman e enorm de important nu lasati niste fiinte indiferente sa va strice afacerile! Felicitari Luca pentru articole,mi-a facut placere sa le citesc!

  3. Pingback: Stress test: Romanian International bank | Milionarul Mioritic ®

  4. Pingback: Stress Test: Raiffeisen Bank | Milionarul Mioritic ®

  5. Bodanel zice:

    Salutare

    saptamana trecuta dupa ce am dat de blogul tau si la recomandarea unui prieten am fost sa imi fac si eu cont curent la Garanti Bank, internet banking si un card de debit la Garanti.

    Am intrat in banca, m-a intrebat un angajat dupa 2 minute ce doresc (avea pe cineva inaintea mea si ii explica ceva)insa a durat cam un sfert de ora pana s-a eliberat un angajat ca sa vorbeasca si sa ma intrebe ce doresc. Un mare plus dau si eu pentru amabilitate pentru ca desi era ora 17 (eu am ajungpe la 16:30 la ei) tipul a continuat sa imi raspunda cu amabilitate la intrebari pana la 17:30 cu toate ca se vedea pe fata lui ca era terminat de oboseala si ca ar fi vrut sa terminam mai repede. Cu o mica exceptie (nu a stiut sa imi spuna daca este posibil sa folosesc cardul lor de debit pentru plati online) a fost bine pregatit.

    Insa cu activarea internet banking-ului am avut mari probleme. Tipul mi-a dat dispozitivul si mi-a spus sa sun a doua zi dupa masa la ei in call-center pentru activarea serviciului. Am sunat a doua zi si mi s-a spus sa mai incerc ziua urmatoare. Si tot asa pana vineri cand m-am enervat si i-am spus tipei care vroia sa imi spuna sa sun din nou „domnisoara nu ma deranjeaza sa astept o saptamana dar daca nu stiti sigur ca mi se va activa maine nu ma puneti sa sun degeaba” azi dimineata am fost sunat de la call-center-ul lor si mi s-a activat serviciul.

  6. Luca zice:

    Bodanel,

    e foarte bine ca ne-ai prezentat experienta ta. in acest fel lumea poate sa-si dea seama daca cele constatate de mine sint o intimplare sau ceva obisnuit.

    problema mare la stress teste este ca nu testeaza serviciile propriu-zise, doar disponibilitatea angajatilor de a te informa asupra ofertei bancii in cauza.

  7. PENA! zice:

    Salut,

    Garanti cred ca este cea mai profesionita banca( cel putin pana acum)
    Am internet banking de la ei si intradevar au 1RON pentru interbancare lei si 50ron pentru valuta ( fara comision administrare etc) .Dispozitivul ti l dau moca si partea buna este ca daca il pierzi(eu)ti l si schimba (tot moca).Cat despre atm-uri din cate stiu au vreo 50 propii (in fiecare sucursala) si tot asa comisoanele de retragere ti le suporta tot ei ( chestie de extindere cota de piata cred).
    Si eu am sunat la call center si am avut probleme cu activarea serviciului dar am inteles ca au prea multe cereri de internet banking ( ceva de genul asta .In final l-am activat.Imi place mai mult ca cel de la Unicredit , macar are grafica simpla si mai usor de utilizat
    Deci BRAVOOOO GARANTI BANK!!!!!

  8. Pingback: Cu cardul la plimbare | Milionarul Mioritic ®

  9. Anova zice:

    M-am interesat azi la Garanti Bank, si la cardul de debit persoane fizice toate comisioanele sunt 0. (transfer bancar, retrageri numerar, operatiuni prin internet banking, administrare cont, etc.)

    Am depus cerere pt card 🙂

  10. Pingback: Bancile: sursa de servicii gratuite | Milionarul Mioritic ®

  11. Mihai zice:

    Ma intereseaza si pe mine.
    Intrebarea e, merge cardul lor pe Internet, in special la Paypal?
    (fac anumite plati lunar si anual, si le fac prin paypal.)

    Chestia asta cu comision 0 la bancomat, este stabila?
    Ma gandesc sa nu fie vreo promotie care sa se duca si apoi sa fim nevoiti sa platim pentru extragerile la bancomat.

    Daca aveti aceste detalii va rog sa le impartasiti.
    Stima

  12. Luca Dezmir zice:

    Mihai,

    cardul lor nu merge cu Paypal, cel putin asa stiu eu, adica nu poti extrage bani de la paypal pe card.
    la data la care scriu acest comentariu (octombrie 2010) inca au comision zero.

  13. Mihai zice:

    Dar invers merge? Pe mine nu ma intereseaza sa extrag bani din Paypal. Eu fac exclusiv plati!
    Multumesc pentru raspunsul tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.