Finante personale

Cc: Metode practice de evidenta a veniturilor si cheltuielilor

, , 9 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Evidenta banilor este esentiala, dupa cum aminteam in Bazele finantelor personale. Pentru a contrala activ fluxul de monetar in primul rind trebuie sa poti avea in fata ochilor, la orice moment, situatia exacta a intrarilor (banii pe care ii cistigi sau, in cazul finantelor familiei, sursele de venit ale acesteia) si a iesirilor (cel mai adesea prin cheltuieli sau-foarte important) banii economisiti (vezi articolul despre managementul cheltuielilor) si cei investiti.

De-a lungul timpului am testat mai multe variante de evidenta, de la cele tinute pe hirtie la cele exclusiv digitale sau combinatii ale celor doua. Iata descrierea lor:

1.Evidenta pe hirtie

Este cea ma simpla si mai ieftina dintre toate variantele. Si aici exista doua sub-variante:

A. tine toate bonurile, chitantele si facturile si un caiet cu centralizarile cheltuielilor

Exista mai multe variante de stocare:

  • in dosare plic sau cu sina
  • in plicuri A5 sau A4
  • in cutii
  • in folii transparente

Acestea se pot organiza pe luni si apoi pe ani.

Avantajul metodei este dat de exactitatea sa. In orice moment poti stii unde ai cumparat un anumit obiect si in ce moment al zilei. De asemenea poti accesa bonuri si facturi in cazul in care ai nevoie de ele pentru probleme de garantie.

Dezavantajul este ca aceste hirtii ocupa spatiu.

B. Noteaza cheltuielile si tine evidenta centralizata (subtotaluri si totaluri pe categorii) intr-un caiet.

E o metoda mai compacta (elimini existenta bonurilor, facturilor si chitantelor) dar necesita timp pentru a transcriere.

Metodele „pe hirtie” pot fi atractive pentru faptul ca sint ieftine si nu necesita tehnica sofisticata. De aceea ele sint populare in rindul persoanelor peste 40 de ani, dar nici asta nu e o regula.

2. Metodele 100% digitale

Si aici sint variante:

1.PDA sau telefon mobil

Odata cu miniaturizarea extrema a tehnicii de calcul a aparut posibilitatea de a digitaliza pe loc informatia. La inceput PDA-urile au facut furori dar in momentul de fata smart phone-urile au au egalat si chiar depasit capabilitatile PDA-urilor.

Ele pot gazdui cu usurinta fisiere excel cu evidenta cheltuielilor (ai un asemenea model in Bazele finantelor personale, derivat din cel pe care il folosesc eu), pe care la nevoie le pot transfera pe desktop pentru prelucrare ulterioara sau stocare. Mai ales aparatele ce prezinta tastatura incorporata sint usor de folosit la introducerea datelor.

Acum citiva ani, cind aveam un PDA, imi tineam pe el evidenta cheltuielilor. Mi se parea trendy (de fapt ma dadeam mare): plateam la casa dupa care deschideam PDA-ul si notam cheltuiala. Asta a tinut pina cind mi-a trecut imfatuarea si mi-am dat seama ca nu are rost sa fac parada: era mult prea greu sa folosesti PDA-ul de fiecare data cind cumperi ceva.

Sigur, pentru unii acest lucru nu prezinta un impediment. Prefera s-o faca „din mers” iar acasa sa se ocupe de altceva.

2.scanarea bonurilor, facturilor si chitantelor

Pentru fanii hard core ai lumii digitale, scanarea este o solutie. Poti sa memorezi intreaga informatie, o poti printa la nevoie si toate acestea cu economie de spatiu.  Sint avantaje de necontestat dar volumul de munca este mare.

3.folosirea preponderenta a unei carti de credit/debit

Daca nu sinteti paranoici si nu va e teama de Big Brother, puteti opta pentru evidenta cheltuielilor pe cartea de credit. Este facila: nu trebuie sa scrii nimic, ai factura detaliata a cardului care iti spune cu exactitate unde, cind si ce ai cumparat. Aceasta metoda este foarte populara in lumea occidentala dar are un mare dezavantaj in Romania: iti restrictioneaza locurile unde poti cumpara. Iar de multe ori, cele mai bune afaceri le faci la piata. In plus sint multi comercianti care refuza din diferite motive (s-a stricat aparatura, tocmai am ramas fara banda pentru chitanta) folosirea aparaturii de citire a cardurilor.

3.Metode mixte

Imbina cele doua metode anterioare. Sint o multime de variante:

  • cu sau fara mentinerea tuturor bonurilor
  • cu mentinerea doar a bonurilor pentru produsele cu garantie, pe durata garantiei
  • cu sau fara evidenta digitala detaliata a tuturor cheltuielilor

Metoda mea

Dupa incercarea mai multor variante, m-am oprit la urmatoarea combinatie:

  • tin toate bonurile, chitantele si facturile pina acasa, unde le stochez intr-o cutie speciala
  • la sfirsitul lunii completez fisierul excel cu veniturile si cheltuielile dar numai in scopul centralizarii lor (nu scriu detaliat ce inseamna fiecare pozitie)
  • retin bonurile, facturile si chitantele pentru produsele cu garantie intr-un dosar specializat

Avantajul acestei metode este ca necesita cea mai putina munca (da, sint lenes!) dar furnizeaza datele esentiale (evidenta centralizata a cheltuielilor, pe categorii si subcategorii)

Anual, fac o centralizare a cheltuielilor lunare, analizez , fac prognoze si bugetari pentru anul care vine (de obicei in zilele dinaintea revelionului, daca nu sint plecat de acasa).

Indiferent de tipul de evidenta care va satisface, va recomand un lucru: obisnuiti-va sa solicitati si sa tineti bonurile de casa si facturile (cu chitante) pe care le primiti. Le aduceti acasa si le puteti prelucra, fie zilnic, fie la un interval pe care il considerati potrivit. Chiar si in cazul in care sinteti fan impatimit al cartii de credit, vor exista locuri unde nu puteti plati cu acesta, deci e necesar sa pastrati bonuri.

Varianta de a digitaliza pe loc e greoaie si de multe ori imposibila ;m-as distra copios sa va vad scriind intrari in PDA sau telefonul mobil, ce trei plase atirnind in mina stinga si cu pepenele verde sub bratul drept 🙂

Tu cum faci? Daca nu iti tii evidenta veniturilor si cheltuielilor, acest articol este un bun reper pentru a te informa si a incepe. Iti spun din experienta: cel mai greu e sa incepi. Acum, dupa ani si ani de tinere a evidentelor, nici nu pot sa-mi dau seama cum am putut trai fara sa stiu cu exactitate care este situatia mea financiara.

Daca nu controlezi banii, te vor controla ei pe tine!

Comentarii

comments

Standard

9 gânduri despre „Cc: Metode practice de evidenta a veniturilor si cheltuielilor

  1. titaniu.fla zice:

    eu sunt mai empiric poate, dar mi-am format reflexul sa tin minte intr-o zi tot ce cumpar, practic in timpul unei zile cand iau ceva, fac o suma cu ce am mai luat inainte :)) , daca ce cumpar e dintr-o categorie diferita cu ce am mai luat in ziua aia, fac o noua coloana in minte :)) mi-a fost greu la inceput da e interesant creieru ca poate la un moment dat fara probleme sa retina tot, haios nu ?

  2. Luca zice:

    ba da, dar eu sint cam paranoic, vreau sa am datele despre buget pe computerul meu. in plus, chiar si acolo, fisierele sint parolate 🙂

  3. Radu zice:

    Eu imi notez intr-un excel la sfarsitul zilei cheltuielile. La sfarsitul lunii fac o statistica pe categorii (mancare, entertainment, benzina … etc.)

    Cu bonurile nu am o politica clara, de multe ori le pastrez pana la sfarsitul zilei, ca sa nu uit ce-am cumparat, alteori notez totul din memorie.

    Dezavantajul este ca uneori uit ce-am cumparat, sau suma exacta platita, caz in care fac o aproximare. Nu mi se pare relevant sa fac calculul la virgula, ci sa am o idee generala.

    Cu PDA-ul am incercat si eu … m-am lasat repede 🙂 E prea multa bataie de cap.

  4. Eu procedez cam in acelasi mod cum procedezi tu. In sensul ca-mi pastrez toate bonurile, pe categorii si am un excel, si el pe categorii, cu mai toate achizitiile din ultimii 3 ani. Si cand fac cate un compte-rendu singura concluzie la care ajung este ca am cheltuit enorm. 🙂 Dar, intr-adevar, este o componenta a felului meu de a fi sa am o astfel de evidenta si m-as simti ca fara acceleratie gravitationala fara ea.

  5. Pingback: Unelte pentru evidenta cheltuielilor: Twitter | Milionarul Mioritic ®

  6. Pingback: Aplicatii online: evidenta bugetului personal | Milionarul Mioritic ®

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.