Finante personale

Stress Test: Piraeus Bank

, 31 comentarii

Cuprinsul seriei Stress Test: bancile

  1. Stress Test: bancile

Inainte de a fi investitor sint si eu om, ca tine. Am preconceptiile si slabiciunile mele, care mi-o iau inaintea ratiunii. Nu pot decit sa sper ca inteligenta vine din urma si are ultimul cuvint!

Asteptarile mele legate de Piraeus Bank isi au radicinile in:

  • relatia mea excelenta cu Alpha Bank (actuala mea banca de prima utilitate)
  • simpatia mea fata de greci; dintre natiile pe care le-am cunoscut, alaturi de greci si de irlandezi m-am simtit cel mai bine.
  • trebuie sa recunosc, imi place sigla bancii 🙂

Acestea fiind spuse, am intrat in banca intr-un spirit pozitiv. Care s-a topit pe masura ce timpul trecea.

Am intrat, am salutat gardianul de la usa (asta fac de fiecare data cind intru in orice banca si va sfatuiesc s-o faceti si voi, pentru ca acest personaj este mult mai important decit credeti: de multe ori am aflat informatii deosebit de „grele” de la acest angajat aparent marunt!). M-am indreptat spre ceea ce parea „biroul de informatii”. I-am spus tinarului de la pult ca doresc informatii despre deschiderea unui cont. M-a trimis la o masa. Domnisoara de la masa respectiva, dupa ce i-am spus ce vreau, m-a trimis la alta masa. Destul de dubios, cei de la informatii nu stiau… ce sa informeze.

M-am asezat in fata unei doamne trecute de prima tinerete si am asteptat sa termine cu activitatea ce o avea. Si am asteptat. N-am primit nimic de genul „Ma scuzati putin…”, pur si simplu si-a continuat treaba de parca nici nu existam. Intr-un tirziu m-a intrebat „de sanatate”.

Pentru ca era prima banca pe lista de „stress test”, mi-a trebuit ceva timp pina mi-am structurat discursul: din pacate nu venisem cu nimic pregatit. Printre pauze si bilbiieli i-am spus ca as dori sa deschid un cont si am nevoie de informatii despre tipurile de conturi. S-a uitat la mine ca la un retardat care nu stia ce vorbeste. Probabil chiar asa aratam 🙂

-Pai spuneti-mi ce tip de cont doriti si eu va dau informatii.
-Doamna, eu nu stiu nimic despre banca Dvs., am raspuns incercind sa fiu cit mai amabil. Tocmai de aceea am venit, pentru informatii. Puteti sa-mi dati o oferta? Un pliant?
-Pai va dau ceva, si mi-a intins o foaie cu o lista de tipuri de conturi si depozite.
M-am uitat peste lista. Am intrebat:
-Mai multe detalii nu aveti?
Mi-a spus cite ceva despre carduri.
-Despre tarifele la servicii? Despre internet banking?
S-a uitat ciudat la mine. Am continuat:
-Poate aveti o adresa de web unde gasesc aceste informatii…
-Da’ ce credeti Dvs., ca eu am timp sa ma dau pe net si sa vizitez site-ul bancii?!

Am ramas socat, cu gura cascata. Nu stiam ce sa mai spun. Am zimbit timp, am luat hirtia cu oferta si am ingaimat un „multumesc” voalat, in timp ce ma ridicam de pe scaun. Lucrurile erau clare: nu avea rost sa mai insist.

Probabil ca dezamagirea mea a fost dublata de asteptarile pe care le aveam. Un lucru era clar: nu imi voi face un cont la Piraeus Bank.

Calificative:

Ambianta: 9 (pentru faptul ca au un design interior placut si nu stai in picioare la ghiseu)
Bunavointa: 6
Informatii: 6

Avantaje deosebite: nu

Post Scriptum

Poate credeti ca acord prea mare importanta aspectelor exterioare. Pentru mine e important pentru ca si eu, in profesiunea mea, lucrez cu colaboratori: imi aleg colaboratorii in functie de standardele mele. Daca standardele bancii sint atit de joase in alegerea personalului inseamna ca pentru ei clientul nu conteaza. Punct.

Precizare importanta:
Personal nu am o pregatire formala in domeniul financiar bancar  si nu activez in acest domeniu. Ca atare continutul articolelor din seria Stress Test exprima in totalitate opiniiile mele personale. Aceste pareri nu reprezinta (chiar daca par sa fie) o sugestie, indemn, recomandare privind accesarea sau neaccesarea serviciilor bancilor care sint prezente in aceste articole.
Nu am nici un fel de angajament, financiar sau de alta natura, cu nici o banca, angajament prin care sa ma oblig la promovarea unei institurii bancare sau a ofertei acesteia.
Va recomand ca in cazul in care doriti sa va deschide un cont la o banca, sa cereti parerea unei persoane care are studii de specialitate si, mai ales, sa va faceti propriul stress test, vizitind o agentie a bancii in cauza.

Comentarii

comments

Standard

31 de gânduri despre „Stress Test: Piraeus Bank

  1. Luca zice:

    pentru un stress test in stilul articolelor, ar trebui sa ma duc in alt oras decit in timisoara, pentru ca aici am fost pe la toate agentiile .
    dar i-am stresat eu tare chiar acum vreo trei zile, o sa aflati detaliile intr-un articol viitor. era haios, la un moment dat roiau trei functionare in jurul meu 🙂 si s-au purtat super ok cu mine.

    subliniere importanta! alphabank nu ma plateste pentru ce spun. cu toate ca mi-ar place s-o faca 🙂

  2. Ela zice:

    Urmaresc cu deosebit interes articolele din aceasta serie.
    Din experienta familiei noastre cu mai multe banci, din pacate pot sa afirm cu tarie ca nu prea ii intereseaza calitatea serviciilor oferite, cat cantitatea lor.
    Desi orice persoana care se respecta, clar ca nu mai calca intr-un loc in care a fost prost servit, se pare ca asta este politica bancilor din Romania (la majoritatea).
    Se asteapta sa vanda cat mai mult, nu-i intereseaza ca angajatii lor au o slaba pregatire, sau chiar nu cunosc produsele pe care ar trebui sa le vanda.

  3. andrei zice:

    Cam asa stau lucrurile cu Piraeus bank. Afara-i vopsit gardu’…. Vara asta mi-am deschis si eu cont la ei (deh, dobanzi mari si comision 0 la Internet banking!). Noroc ca le vizitasem pagina de net inainte, ca stiam mai multe decat functionara de la birou (acelasi stil: prea ocupata cu alte telefoane decat clientul din fata ei, privind mereu pe deasupra mea, ca si cum ea avea treaba si eu o retineam, informatii insuficiente etc.) Dar cand am luat-o tare si a vazut ca stiu mai multe decat ea si ca o intreb chestii mai profesionale (comisioane, facilitati de Internet banking etc.) a devenit mai atenta si si-a mai chemat un coleg.
    Alte doua neajunsuri:
    1) pt Internet banking iti trebe de fiecare data dispozitivul Token (care, bineinteles, ca nu a mers la prima conectare si a fost nevoie de telefoane la serviciul tehnic din Bucuresti)
    2)nu ai optiunea crearii/lichidarii de depozite.
    Plus inca o nelamurire legata si de alte banci din Romania: nu mi-au acceptat ca document de identificare permisul de conducere („Cu acesta conduceti, nu va legitimati!”, mi-a replicat o tanti de la BCC cand i-am zis ca tot guvernul Romaniei mi-a dat si acel act). Se pare ca nu e considerat document oficial, desi are CNP si poza si e eliberat de autoritati.

  4. Luca zice:

    multumesc Andrei pentru o informatie interesanta, legata de internet banking. eu nu am ajuns la ea pentru ca nu se gasea in hirtia care mi-a dat-o doamna aceia, care era foarte scumpa la informatii 🙂

    cit despre carnetul de sofer, in SUA te poti legitima cu el (daca esti localnic), la noi doar buletinul si pasaportul. dar nu-ti fa probleme, vine documentul unic de identificare, o sa aibe stocate tot felul de informatii (si daca ai gena alcoolismului!), plus ca iti identifica pozitia dupa chip-ul pe care il are. big brother nu doarme, doar are o mica criza de hemoroizi acum, cu bancile astea care falimenteaza in serie 🙂

  5. titanium.fla zice:

    dar internet bankingul asa functioneaza, cu un Token la fiecare conectare, altfel risti sa iti pierzi banii la fiecare conectare, nu vad care e problema.

  6. Luca zice:

    nu la toate bancile.

    de exemplu la alphabank e prin logare obisnuita, cu user si parola. care nu e asa de sigura ca si cea cu token.

  7. titanium.fla zice:

    da, numai ca se zicea ca token ar fi un neajuns, eu asa am inteles, ori nu mi se pare ca e un neajuns, ci o chestie buna in prevenirea fraudelor

  8. andrei zice:

    Si la BRD si BT, de ex, tot prin logare obisnuita functioneaza. Plus la neste „umile” banci din lumea capitalista (de ex Citibank).

  9. andrei zice:

    …si inca ceva: cand am zis comision 0 la Internet bankingul de la Piraeus, ma refeream la comisionul de administrare. pentru ca in rest exista comisioane pentru operatiuni (transferuri etc.).

  10. Luca zice:

    bine ca mi-ai spus, am scos completarea ulterioara (comision de administrare zero la internet banking au si alte banci…)

  11. Leo ;) zice:

    Asa am patit la Raiffaisen. Acceasi poveste. Voiam sa imi fac un cont: doua cozi, asteptat in picioare si functionare care ma priveau de parca ar fi avut un metru mai mult inaltime.

    cat despre big brother, unde putem scapa de el?

  12. Pingback: Criza financiara mondiala: primele victime in Romania? | Milionarul Mioritic ®

  13. Pingback: Stress Test: Garanti Bank | Milionarul Mioritic ®

  14. ALI zice:

    Draga Luca, eu cred ca trebuia sa iei atitudine si tu. Adica si noi, clientii, trebuie sa facem ceva sa schimbam acest lucru. In momentul cand angajatul nu isi indeplineste atributiile de serviciu pentru care a fost asezat acolo, sau le indeplineste in defavoarea companiei care ii plateste salariul, cineva trebuie sa stie. Si acesta este in primul rand seful direct. Daca mergeai la seful de agentie sa ii spui ca ai nevoie de informatii si ca de la ghiseu dna X a spus ce a spus dar ca tu nu esti edificat.
    In Bucuresti e si mai ”bine” decat la Timisoara: unii sefi de agentie sunt la fel ca angajatii, deci nu ai ce rezolva nici cu ei. De obicei nu imi pierd timpul cu ”reclamatii” insa uneori sunt necesare. Parerea mea este ca ”omul sfinteste locul” si ca depinde in primul rand de angajat si apoi de banca daca clientul ramane sa plateasca un serviciu sau nu.
    As putea scrie un ebook pe tema bancilor dar nu stiu daca as rezolva ceva. E bine ca stim noi sa ne informam si aceasta e cel mai important.

  15. Pingback: Stress test: Romanian International bank | Milionarul Mioritic ®

  16. Pingback: Stress Test: Millenium Bank | Milionarul Mioritic ®

  17. Paul zice:

    Poate ar fi util sa spui si orasul/filiala in care ai fost.

    Foarte util 😀 mai ales ca testul este destul de subiectiv.

  18. Luca zice:

    Paul,
    orice lucru pe care il facem in viata contine un grad mai mic sau (de obicei) mai mare de subiectivitate 🙂
    …mai ales cind e vorba sa-ti exprimi o parere despre un serviciu pe care l-ai primit de la o firma.

    toate stress testurile sint facute la filialele din timisoara ale bancilor respective. nu vreau sa dau mai multe detalii pentru a nu fi cu adevarat subiectiv 😀

  19. Ionuta zice:

    Eu cred ca nu poti sa cataloghezi o banca numai pe baza unei experiente singulare care dureaza 10-15 minute. Persoanele cele mai avizate sa isi dea cu parerea sunt cele care efectiv lucreaza cu aceste banci si au experimentat mai multe pe propria piele. Multe produse care par foarte atractive pe hartie s-au putea sa fie de fapt dezavantajoase cand ajungi sa le folosesti efectiv. Iar calitatea personalului bancii nu este uniforma la nici o banca. Depine peste cine ai norocul sa dai.
    Sunt de aocrd cu Ali ca si clientii ar trebui sa ia atitudine atunci cand nu sunt serviti corespunzator. Din pacate cunosc multe cazuri in care clientii au fost pagubiti serios de catre banca si totusi nu au luat atitudine si au continuat colaborarea cu acea banca doar datorita obisnuitei si a reticientei la schimbare.

  20. Luca zice:

    Ionuta,

    poti sa cataloghezi orice dupa un contact minim cu acel ceva, chiar daca e vorba de trei secunde. ai auzit de expresia „prima impresie”?

    trebuie sa facem o delimitare clara intre pareri si judecati de valoare.
    pareri poate sa aiba oricine. articolele din seria stress test exprima pareri.
    judecati de valoare pot sa aiba cei pregatiti in domeniu respectiv, care au experienta.

  21. Ella zice:

    Luca,
    Prin fapul ca ti-ai ales sa realizeri un site pe teme finaciare sau pe oricare alta tema ar fi, ti-ai asumat asa zisa titulatura de informator de opinie, citind cateva lucruri despre tine am sperat la pretentia de a informa cu putin profesionalism si obiectivitate dar se pare ca acestea lipsesc cu desavarsire, cel putin in acest caz. Tind sa cred ca asa zisul rond pe care pretinzi ca l-ai facut nici macar nu s-a efectuat si asta din doau motive: daca era asa mentionai sucursala/agentia la care te-ai prezentat iar in al doilea rand chiar nu cred ca un ofiter bancar sa se comporte in halul descris de tine avand in vedere concurenta bancara pe piata timiseana si in plus datorita lipsei, mai mici sau mai mari, de lichiditati a anumitor banci sa poata sa-si permita sa piarda asa usor vreu client. Iar daca intradevar era asa datoria ta era sa i te adresezi directorului de agentie/sucursala iar daca nici acolo nu gaseai intelegere puteai sa i te adresezi directorul regional sau directorului pe tara, sa nu mai spun de protectia consumatorului, in asa fel incat sa rezolvi problema pe caz, iar persoana vinovata sa fie sanctionata. Asa nu ai facut, cu rea intentie bineinteles, decat sa arunci cu noroi in niste oameni, si sunt destui care lucreaza in acest sistem bancar, oameni responsabili si profesionisti. Nu fac lobby pt. nicio banca din Timisoara, din tara sau de oriunde s-ar afla dar nici atitudinea de care dai tu dovada nu ma poate lasa indiferenta. Experienta mea bancara este mai vasta decat a ta, in sensul ca lucrez aproape zilnic cu Alpha Bank si Piraeus Bank din Timisoara, si nu doar cu o sucursala sau o agentie, si pot sa spun ca am fost multumita de la inceput, iar cand spre exemplu Piraeus Bank a fost desemnata banca anului pe 2008 nu m-a surprins si tot asa cand asa dipretuitul online banking a fost desemnat in martie 2008 cel mai bun serviciu de online din tara, sa nu mai spun de site-urile ambelor banci care sunt usor de urmarit. Sunt convinsa ca aceste banci nu reprezinta perfectiunea intruchipata, in toate domeniile sunt oameni si oameni, dar nu inteleg de ce trebuie sa generalizezi si sa dai dovada de impartialitate, iar daca nu poti fi obiectiv tine-ti parerile pt. tine. PS. Daca-mi amintesc bine prin 1995 gramatica limbii romane a suferit cateva modificari, spre exemplu sint a devenit sunt si alte cateva pe care cu siguranta le vei descoperii si singur avand in vedere faptul ca te exprimi zilnic prin scris, nu de alta dar e rusinos sa ne permitem sa dam sfaturi cand nici macar nu incercam sa scriem pe cat posibil corect. Iar dupa ce te-ai pus la punct cu modificarile suferite de gramatica limbii romane ai putea sa faci un stress test pacientilor care merg la stomatolog , domeniu din care faci patre , care are un pret afisat si alt pret il practica , sa nu spun de materialele pe le folosesc, care nici macar nu au auzit ce inseamna un chitantier( evaziune fiscala, pe gustul site-ului). De serviciile unei banci ne putem scuti dar de stomatolog mai greu.

  22. Ionuta zice:

    Din pacate de multe ori „prima impresie” poate fi gresita si total irelevanta despre esenta lucrurilor. Dar din cate observ eu tu nu ti-ai propus sa analizezi obiectiv toate aceste banci si serviciile pe care le ofera, te-ai limitat doar la invelisul superficial al unei simple prime impresii.
    In aceste conditii nu inteleg de ce ti-ai permis sa faci recomandari de genul: „nu va faceti cont”. Decizia de a-ti face cont la o banca, de a cumpara un serviciu, indiferent daca este de natura bancara sau de alta natura trebuie sa se bazeze pe analiza a mai multi factori obiectivi, nu numai pe o „prima impresie”.

  23. Gabi zice:

    Eu in locul acelor banci te-as da in judecata … si sa te vad cum dovedesti ca asa a fost, si poate data viitoare cand mai faci asemenea investigatii o faci cu mai mult profesionalism luand in calcul, cel putin, mai multe sucursale sau agentii.

  24. Luca zice:

    Gabi,

    este dreptul bancilor sa ma dea in judecata, daca ele considera ca merita. dar nu cred ca le va face bine la imagine. pentru ca in fond, nu sint decit un (posibil) client care incearca sa vada care dintre banci imi face o impresie mai buna.

    daca o banca este dispusa sa faca acest lucru (sa suprime vocile care isi spun parerea despre calitatea serviciilor lor) atunci ar trebui sa dea in judecata o groaza de bloguri unde se critica serviciile bancare. ar fi o risipa de energie si o pata pentru imaginea lor 🙂

  25. Luca zice:

    Ionuta,
    sint perfect de acord cu tine!

    cind vrei sa achizitionezi un produs sau un serviciu, trebuie sa iei in considerare mai multe pareri! te duci pe blog la Luca Dezmir si vezi ce zice el, te duci pe site-uri care se ocupa de aceste probleme (sint o multime de site-uri despre credite, in limba romana), te duci sa-ti faci propriul stress test (sau vizita, cum vrei sa-i spui …) la banca respectiva, pui toate informatiile cap la cap si te decizi.

    tu chiar crezi ca vine lumea la milionarul mioritic, citeste articolul si dupa aceea nu-si mai face cont la banca x? ai o parere prea buna despre milionarul mioritic 🙂

  26. Luca zice:

    Ella,

    comentariul tau ar fi trebuit sa nu apara, pentru ca el incalca una din regulile de bun simt la care eu tin foarte mult: aceea de a nu ataca persoana care isi exprima o opinie ci de a te referi numai la opinia persoanei.

    este prima si ultima data cind permit asa ceva. personal iti recomand ca pe viitor sa cauti alte bloguri in care sa-i faci mincinosi pe cei care isi exprima public parerile, despre un lucru sau altul.

    cit despre faptul ca nu specific in articole exact care sint agentiile la care am facut stress testul, cauza este foarte clara. nu doresc sa fac nici un fel de rau personalului care lucreaza in acea agentie. spre deosebire de tine care vrei ca „sa rezolvi problema pe caz, iar persoana vinovata sa fie sanctionata” eu doresc sa aduc in discutie aceste elemente negative pentru ca ele sa fie remediate.

    la restul acuzatiilor nici nu ma obosesc sa raspund 🙂

  27. Pingback: Atacuri la Stress Test | Milionarul Mioritic ®

  28. akos zice:

    frumos articol…

    exact asa am patit la BCR. dupa opinia mea depinde foarte mult de noroc. nu cred ca exista banca in romania care sa aiba toti angajatii pregatiti.

    desigur la pireus aveam si eu laitmotivul „pai” dar in rest s-au comportat foarte frumos cu mine. la internet banking nici o problema,.. toleranta maxima cand nu platesti dobanda,…

    agemta chiar ma suna din cand in cand sa platesc dobanda ca vine scadenta.

    la prima intalnire am citit totul despre contul care m-iam deschis, deci absolut totul, si la prima vizita, doar de curiozitate, am lasat ca femeia sa-mi explice totul. eram impresionat. a explicat totul corect, inafara de taxa de administrare anuala (care oricum nu e mult).

    m-au sunat frumos cand s-a deschis contul, si iarasi cand era gata cardul, si iarasi cand am primit pachetul pt. internet.

    inainte de asta am umblat 1 saptamana la BRD ca dupa aia sami dau seama ca nu pot sami descopere contul. ultima data eram cu shefu (care lucra cu banca respectiva), si a durat 30s ca sa afla, si am intrebat de ce nu au facut asta cu o sapt in urma. nu au raspus nimic.

    nu au ce raspunde, au pierdut o firma multinationala cu asta (ne-am trecut la BP e mai rigid acolo, dar e rapid). de atunci nu mai am vazut cucoana la acel birou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.