In atentia mea

Citi bani produce Milionarul Mioritic?

, , 2 comentarii

Milionarul Mioritic a fost gindit initial ca o resursa gratuita de informatii privind investitiile imobiliare si la bursa. Din acest punct de vedere, cheltuielile propriu-zise sint insignifiante: cumpararea numelui de domeniu si taxa anuala de hosting. Nefiind un proiect comercial, nu necesita pomparea de fonduri pentru dezvoltare si promovare.

Ideea initiala s-a mentinut. In continuare, toate materialele de pe Milionar sint disponibile gratuit si vor continua sa fie asa. Dar odata cu dezvoltarea conceptului, am simtit nevoia sa prezint aceste informatii si pe alt canal decit cel on-line. Asa a aparut proiectul AS, care consta in distribuirea de DVD-uri gratuite in licee (si nu numai), continind materiale informative despre finantele personale. Ulterior, chiar si acest concept s-a largit, pentru ca am deschis proiectul si catre materialele dedicate dezvoltarii personale si problemelor specifice tinerilor (violenta, droguri, sarcina nedorita…).

Automat s-a pus problema financiara. Proiectul AS trebuia finantat si am incercat sa gasesc resurse financiare. Cea mai simpla: voi baga mina in buzunarul propriu 🙂

Desi aceasta solutie este ideala pentru inceput (proiectul e mic, faptul ca il finantez integral imi da libertate totala), in viitor, in cazul in care va avea succes, va trebui sa gasesc resurse alternative. In acel moment am decis sa monetizez Milionarul Mioritic.

In paralel am inceput sa tratez proiectul AS ca pe o activitate de antreprenoriat (am experienta in acest domeniu de cind construiam case pentru vinzare). Noua pentru mine a fost implicarea intr-un proiect de voluntariat (pentru ca AS se bazeaza pe voluntari) si incercarea de finantare din alte surse decit fondurile proprii de investitie (surse on-line si ulterior din vinzarea cartilor pe care le voi scrie).

Revenind, Milionarul a inceput sa fie privit ca o sursa de bani. Dar ca orice sursa de venit rezidual (pentru ca asta va fi), blogul are nevoie sa fie „pus in functiune si turat la regimul de lucru” inainte de a produce ceva.

Avantajele surselor reziduale de profit sint:
-produc bani in „regim automat” (chiar si cind dormi!)
-odata puse in functiune, ele sint capabile sa creasca in functie de gradul de folosire (pina cind ating un nivel maxim)

Ca sa fiu mai explicit, voi da ca exemplu blogul. Dupa ce ai facut designul si ai crescut blogul (in materie de trafic), e suficient sa-l monetizezi (vedeti mai jos) si va produce bani. Pe masura ce folosesti toate posibilitatile sale si atita timp cit creste traficul, automat vor creste incasarile pina la limita in care se plafoneaza (in momentul in care toate spatiile de reclame sint ocupate si toate nisele de monetizare sint atinse).

Stop. Sa revin. Citi bani produce Milionarul Mioritic?
Putini. In concordanta cu traficul pe care il are: foarte mic.

Pentru a avea o privire de ansamblu, voi defalca veniturile de cheltuieli.

Cheltuieli (de la inceputul proiectului):

1.achizitionarea numelui de domeniu: 10US$
2.hosting la Bluehost: 95,4 x 2 = 190,8 US$ (achitat pe doi ani)
3.transferul numelui de domeniu de la Automattic la Bluehost: gratuit
4.prelungirea valabilitatii numelui de domeniu pe un an: 10 US$
TOTAL: 210,8 US$

Venituri:

Program de afiliere librarie.net: 35 RON (aproximativ 16 US$)
Program de afiliere amazon.com: 0 US$
Program de afiliere Bluehost: 65 US$
Promovare seminarii si conferinte: aproximativ 111 US$

Total: 211 US$

Parte din bani nu se pot accesa: Bluehost face plati doar daca sint sume mai mari de 100 US$. Privind obiectiv acest aspect, in  momentul de fata blogul are balanta negativa. Pai unde e profitul?

Nu e. Nici nu ma asteptam sa fie.
Stop. Inapoi.

Monetizarea Milionarului Mioritic a aparut ca necesitate pentru sustinerea financiara a proiectului AS. Momentan proiectul este la inceput si il voi finanta din bani personali. Daca proiectul va avea succes, automat blogul va avea accesari (inclusiv blogul AS, pe care de asemenea vreau sa-l monetizez). Mai multe accesari, mai multi bani, disponibili pentru a produce mai multe DVD-uri pentru proiect.

Worst Case Scenario (Scenariu in caz de esec): proiectul AS nu va avea succes. Ii acord trei ani, timp in care il voi finanta din bani personali. Daca in trei ani nu creste, il abandonez.
Daca va avea succes, sper ca va produce suficienti bani din monetizarea blogurilor pentru a putea sa se sustina. In plus, ca solutie de rezerva, vor fi bani din cartile pe care le voi scrie. Dar si aici e un semn de intrebare: le va cumpara cineva?
Daca AS va avea succes, probabil ca vor fi cumparate si cartile. Daca nu are succes, oricum nu conteaza daca ma citeste cineva, pentru ca n-o sa continui proiectul.
Am considerat interesanta aceasta analiza pentru ca:
-e un exemplu  despre cum sa abordezi un proiect de antreprenoriat. Desi simplist, el contine citeva dintre elementele esentiale ale dezvoltarii si finantarii unui proiect: sursa principala de finantare, sursele secundare, sursele de rezerva, orizontul de timp acordat proiectului pentru a deveni profitabil, planul de iesire din proiect in caz de esec…
-sint unii dintre voi doritori sa-si monetizeze blogurile.

Referitor la ultimul punct, e bine sa se stie citi bani se pot face. Pentru a putea face extrapolari, puneti  suma veniturilor versus volumul de trafic pe care il are blogul.

Parerea mea personala este ca un blog nu merita monetizat decit daca are cel putin 1000 de vizitatori unici pe zi. Eu am inceput monetizarea mult mai devreme din motivele enuntate mai sus.
Daca tot vreti sa va monetizati blogul, va dau inca o sugestie: apasati pedala de acceleratie la maxim!

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Citi bani produce Milionarul Mioritic?

  1. Un blogger zice:

    Gresesti, eu am un blog pe locul 5 in Google si are cam 80-100 vizitatori unici pe zi. Folosesc AdSense si scot cam 100 $ lunar, ceea ce e chiar bine, zic eu.

    Nu voi da linkul la blog nu ca sa nu se verifice, ci fiindca mai exista cititori rau intentionati care vor incerca sa clicuiasca aiurea pe Ads-uri, iar eu nu vreau sa imi expun contul 😉 . Cel mai intelept lucru este sa nu iti publici niciodata adresa de blog.

    Apropo, blogul meu este in engleza, si ofera freebies ( lucruri pe gratis ).

  2. Luca Dezmir zice:

    felicitari, un blogger 🙂

    …dar analizele mele legate de facut bani din blogging se refera la blogurile in limba romana. explicatia ca tu faci atatia bani este data de doua elemente:
    1.blogul e scris in limba engleza
    2.(probabil) serverul tau este american

    adsense plateste mai bine in aceste cazuri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.