Investitii la bursa

Nimic nou sub soare

, , 21 comentarii

Incep prin a-i multumi Isei pentru aceasta informatie.

Este vorba de seminarul Advance Trading Strategies care va avea loc in Bucuresti. Isa m-a intrebat despre el si i-am promis ca o sa studiez oferta. Ce am aflat …a fost o surpriza pentru mine. Nu ma asteptam sa intilnesc acest fenomen atit de repede in Romania.

In anii de inceput am batut netul in lung si in lat pentru a ma informa in legatura cu tradingul. Am inceput un curs cu un investitor din Italia care a venit in Romania (din pacate nu mai vine) si am continuat cu o pasiune. In acei ani am cautat avid parerile traderilor in legatura cu seminarii si cursuri de trading. Toti spuneau, in esenta, acelasi lucru: trebuie sa fii foarte atent la oferte.

Sint o multime de cursuri in lume, cursuri scumpe, de mii de euro, tinute in week-end in orase pompoase (Londra, New York), prezentate de personaje mai mult sau mai putin cunoscute, care se autointituleaza in fel si chip si isi declineaza o experienta de decenii in trading. Cei care urmeaza aceste cursuri sint atrasi de marketing si mai ales de pretul foarte mare. E aceiasi capcana in care cade multa lume: daca are curajul sa ceara atita, trebuie sa fie ceva foarte bun/de calitate!

Ce spun acesti traderi dupa ce urmeaza seminariile? Ca nu au aflat nimic esential, nimic genial. Informatii colportate de ici, de colo, ambalate frumos, informatii pe care le gasesti pe internet daca stii unde sa cauti. Si eu pot sa va recomand o sursa: cursul gratuit a lui Mark McRae, care de multe ori m-a suprins prin calitatea materialelor pe care le ofera for free. Calitate exceptionala.

Uite ca se intimpla si in Romania. E vorba despre cursul amintit in titlul acestui articol. Iata doua elemente esentiale cu care voi incepe analiza:

Pretul seminarului: intre 699 si 799 euro
Durata seminarului: 9.30 – 18.30 (inclusiv pauze de cafea, gustari, lunch)

Pe larg, de ce consider ca acest pret este ENORM:

  • seminarul este prea scurt pentru pretul cerut. Conform organizatorului:
    durata seminarului: 18.30-9.30 = 9 ore
    1 pauza de cafea – 30 minute
    1 pauza pentru gustare – 30 minute
    1 pauza de lunch: minim 1 ora
    30min + 30 min + 1 ora = 2 ore pauze
    9 ore – 2 ore = 7 ore
    ca sa va faceti o idee, 2 zile pline de seminar (de la 9.00 la 19.30 cu 1,5 ore pauze) cu mentorul meu , pret actualizat 440 euro
  • prea multe teme atinse in prea putin timp (14 teme, dintre care doua cu 7 si respectiv 8 subpuncte). deci in medie 30 minute pe tema… nu inteleg cum poti expune in 30 de minute o tema complexa cum e Asset Allocation
  • ce cauta teme de nivel de incepator intr-un seminar de advance trading (trading avansat)?
    -cum sa-ti alegi brokerul si platforma de trading (ati citit in Milionar recenzii despre brokeri si platforme, GRATUIT)
    -cit capital sa investesti (am atins si acest subiect, chiar in ultimul articol din „Primii pasi in trading”)
    -unde sa gasesti stiri (o sa fie un articol in „Primii pasi in trading”)
    -cum sa alegi instrumentul financiar ce ti se potriveste – am promis nu demult ca scriu un asemenea articol in Milionar
  • ce cauta teme de nivel mediu intr-un seminar de avansati ?
    -cum sa-ti stabilesti profitul si pierderea la un trade …hilar
    -cit de mare sa fie suma investita per trade (position)

Ce nu mi-a placut:

  • ca a trebuit sa caut in lung si in lat site-ul pentru a gasi informatiile esentiale care trebuiau gasite intr-un singur loc (pret, durata cursului, localizare, continutul seminarului)
  • pentru ca nu se specifica cine tine seminarul
  • pentru ca se fac afirmatii gratuite de genul „This is the most advance trading seminar on the market” (Acesta este cel mai avansat seminar de pe piata…nici nu ma obosesc sa comentez …la ce piata se refera? …daca acesta este cel mai avansat, ce se poate spune despre seminariile tinute de monstrii sacrii ai tradingului, ca Larry Williams?…)
  • alte afirmatii fara suport („how to construct… a trading strategy that always works” – cum sa construiesti o strategie care functioneaza intotdeauna… nici nu vreau sa calific o asemena afirmatie, pentru ca m-as lansa in aprecieri prea dure)

Cine e in spatele acestui proiect?

Florin Zgunea, despre care am aflat dintr-un articol ca a fost si in spatele seminarului co-organizat impreuna cu Vanguard, pe care l-am recenzat intr-un alt articol din Milionar (ne intilnim din nou si probabil ne vom mai intilni 🙂 ).

Ce am eu cu D-l Zgunea?

Nimic personal. Sintem, cum zice americanul, „a free country” (o tara libera) deci D-l Zgunea poate sa ceara oricit de mult pe un seminar tinut de dinsul.

Pe de alta parte, si eu am dreptul sa-mi spun o parere sincera despre seminariile sale, chiar si numai judecind dupa durata, pret si cuprins.

In loc de concluzie

Cum am facut si la articolul despre seminarul tinut de Vanguard, intr-un alt articol voi da link-uri catre resurse gratuite de pe net care trateaza subiectele abordate de seminarul D-lui Zgunea. De asemenea ii invit pe cei care vor participa la seminar sa-si spuna o parere despre eveniment, in cadrul Milionarului Mioritic.

Comentarii

comments

Standard

21 de gânduri despre „Nimic nou sub soare

  1. ALI zice:

    Cred ca iti dai seama ca cei care citesc c e ai scris aici se vor gandi bine inainte de a (mai) merge la acest seminar.
    Eu personal aveam aceeasi parere: daca ceva e scump ai sansa sa gasesti ceva de calitate. De multe ori ma ghidez dupa pret dar de acum voi incerca sa apreciez altfel lucrurile.

  2. lavinia zice:

    „ca sa va faceti o idee, 2 zile pline de seminar (de la 9.00 la 19.30 cu 1,5 ore pauze) cu mentorul meu , pret actualizat 440 euro”
    ne poti impartasi si noua cine este mentorul tau?:-)multumim

  3. lavinia zice:

    bineinteles ca ne intereseaza!!! :-)dupa cum ai zis e greu sa stii sa alegi si „trebuie sa fii foarte atent la oferte”.pana la urma cred ca fiecare trebuie sa se ghideze la inceput dupa cineva, sa aiba un mentor si se pare ca mentorul tau te-a ajutat foarte mult si ai luat-o pe calea cea buna.pentru noi cel mai buna exemplu sunt informatiile utile pe care ni le dai prin posturile de zi cu zi si pe care le asteptam cu interes in continuare. o zi buna!deci…

  4. Luca zice:

    din pacate nu mai tine cursuri in romania pentru ca nu am fost foarte multi doritori de cursuri. it’s all about money.
    daca s-ar stringe, sa zicem 50+ cursanti, probabil ar fi interesat.
    daca exista interes pentru asa ceva, as putea vorbi cu el.

    depinde numai de voi… eu sint dispus sa va ajut…mai vrea cineva?

  5. lavinia zice:

    sper ca nu insist prea mult dar un link ceva ne-ar fi de mare folos (to see what it is all about).poate unii dintre noi au posibilitatea sa mearga la fata locului pentru cursurile respective daca nu se arata pe aici 50+ doritori…mersi oricum!

  6. ALI zice:

    subscriu la interes, suntem 2 pana acum…:)
    dar spune-ne unde tine cursuri acum, poate chiar suntem mai aproape decat crezi

  7. Luca zice:

    treaba e mai complicata, in sensul ca preda in italiana, germana (si engleza numai in londra, hawaii, etc. pe unde are cursuri cu prezenta multinationala), in romania a predat in engleza…

  8. Luca zice:

    daca se string 10 persoane interesate ii dau un email sa intreb care e numarul minim de persoane pentru a veni in romania. pe bune!

  9. ALI zice:

    Am intrat pe cursul lui Mark McRae, este extraordinar! Pentru un incepator este nemaipomenit. De ceva vreme imi pierd rabdarea repede dar acum am stat si am citit lectia cu pivot point pana la sfarsit. Am inteles foarte bine ce a explicat, mai putin la sfarsit unde voi reciti maine…
    Multumesc inca o data, merita! Este un curs foarte bun, mai ai asemenea?

  10. Luca zice:

    in seria „primii pasi in trading” va fi un articol dedicat in intregime resurselor gratuite de pe net din care poti invata trading.

    iti pot spune ca sint si resurse pentru profesionisti, forumuri si bloguri ale celor care se ocupa cu cercetarea si dezvoltarea de metode de trading. daca te intereseaza, pot sa-ti dau si din astea 🙂

  11. Isa zice:

    Poate stiti, poate nu:

    Start-Up-Seminar gratuit:
    Cum se tranzactioneaza pe pietele globale
    http://www.vanguard.ro/site/educatie/sem_start.aspx

    Acelasi: Start-Up Seminar Video – pe Internet si DVD
    http://www.vanguard.ro/site/produse/content.aspx?produs=forex&pagina=startup_video

    Sau completati un formular si primiti DVD-ul.

    Oricum, e gratis. Si, asa cum s-a mai scris, e mai simplu de urmarit un filmulet decat de citit o carte :).

    Dar tot sunt curioasa ce parere ai, Luca, despre seminarul acesta.

  12. Luca zice:

    Isa, esti o comorara!

    in general, orice este gratuit este binevenit. chiar daca nu e de calitate deosebita, e posibil sa „scape” ceva important din care poti sa inveti. daca nu altceva, repeti ce stii deja, se fixeaza mai bine.
    asa ca luati (DVD-ul), participati (la seminarii) si downloadati (daca e de downloadat)!

    o sa ma inscriu si eu 🙂 sub pseudonim (ca precis nu mi-l trimit dupa ce i-am forfecat 😀 ) si o sa fac o recenzie pe milionar.

    ce apreciez eu la Vanguard este ca fac. cum fac, asta discutam noi, dar fac si e bine. atita timp cit ai de unde alege, e ok. cine stie, o sa ajunga sa faca mai bine ca mine si ma parasiti 🙁

  13. Isa zice:

    Am mai gasit un articol care contine si resurse bibliografice:

    [url=http://209.85.135.104/search?q=cache:mwTh2tQnR_MJ:www.bloombiz.ro/piete_de_capital/castigul-pe-bursa-are-ca-ingredient-studiul-serios+%22Castigul+pe+bursa+are+ca+ingredient+studiul+serios%22&hl=ro&ct=clnk&cd=1&gl=ro]Castigul pe bursa are ca ingredient studiul serios[/url]

    Si inca doua articole care par interesante:

    [url=http://www.bloombiz.ro/piete_de_capital/este-un-sistem-de-investitii-in-actiuni-profitabil-]Este un sistem de investitii in actiuni profitabil ?[/url]

    [url=http://www.bloombiz.ro/piete_de_capital/istoria-unui-trader-de-succes-sau-forexul-este-viata-mea]Istoria unui trader de succes sau forexul este viata mea[/url]

  14. Luca zice:

    ce e pe DVD se poate viziona si on-line.
    mergeti la al doilea link dat de Isa

    cit de curind o sa fac o recenzie…

  15. Isa zice:

    Am mai gasit un articol care contine multe resurse bibliografice:

    Castigul pe bursa are ca ingredient studiul serios
    http://www.bloombiz.ro/piete_de_capital/castigul-pe-bursa-are-ca-ingredient-studiul-serios

    Si inca doua articole, care nu au link-uri, dar par destul de interesante:
    http://www.bloombiz.ro/piete_de_capital/este-un-sistem-de-investitii-in-actiuni-profitabil-

    http://www.bloombiz.ro/piete_de_capital/istoria-unui-trader-de-succes-sau-forexul-este-viata-mea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.