Finante personale, In atentia mea

Sondaj: Un credit este pentru mine…

, , 26 comentarii

Nu pentru mine… pentru tine!

Vreau sa stiu care este motivatia care te determina sa iei un credit de la banca.
Institutia creditului bancar s-a dezvoltat exploziv in Romania ultimilor ani. O data cu acest proces apar oportunitati dar si pericole deosebite pentru clientii bancilor, adica pentru voi. La propunerea cititorilor voi scrie o serie de articole despre credite, avind titlul : Creditul bancar, intre pericol si oportunitate.

Pentru a prefata aceasta serie pe care o voi incepe de indata ce imi voi termina documentarea, am lansat acest sondaj pe care va invit sa-l completati. Este foarte important pentru ca imi da posibilitatea sa vad care este perceptia si motivatia romanului legata de credite.

Sondajul anterior a fost mutat la pagina de sondaje.

Comentarii

comments

Standard

26 de gânduri despre „Sondaj: Un credit este pentru mine…

  1. Jules Verne zice:

    Crezi ca romanul are alte motive de a lua credite decit restul lumii? Eu zic ca nu, romanul fiind la fel de prost (sau de destept) ca alte natii de pe glob.Toate optiunile propuse de tine sunt valabile, as vota da nu prea merg la vot in general.

  2. Feri zice:

    Pai eu nu vreau sa astept, daca am nevoie de ceva , il iau si ma folosesc de „obect” in timp ce il platesc, n-am chef sa sufar in tacere pana strang bani, ce rost are ?

    A, e mai scump ? Pai atata costa ca eu sa nu stau frustrat, merita toti banii ne-frustrarea mea ! 😛

    Totusi, am luat extrem de rar credite.

  3. ALI zice:

    Eu am luat credit pana acum de doua ori, in urma cu 12 ani pentru masina de spalat si in urma cu 4 ani pentru autoturism.
    Nu sunt adepta creditului decat daca este platit de altcineva, cum spune Kiosaky. As lua un credit pentru o investitie dar nu pentru o achizitie. Diferenta dintre ele fiind ca investitia poate sa aduca bani, achizitia ii consuma.
    Motivul pentru care as lua un credit ar fi sa fac o investitie care are sanse mari sa imi aduca profit. Sau sa imi cumpar ceva care sa ma ajute foarte mult in munca mea.
    Poate pentru a achizitiona ceva care sa-mi imbunatateasca imaginea… desi m-as gandi foarte bine inainte.
    Eu recomand cunostintelor mele sa se gandeasca bine inainte de a face un credit.

  4. godefroy zice:

    salut,
    inteleg ca nu te intereseaza cei care nu vor sau nu isi permit sa ia credite

    in acest caz, eu as mai adauga optiunea „o curiozitate” – desi poate ar putea fi inglobata in optiunea 2 sau 3 – asta a fost motivatia mea (pe care o regret pana in ziua de azi) 🙂

  5. Luca zice:

    @ godefroy

    nu pot spune ca nu ma intereseaza dar nu se incadreaza in subiect.

    subiectul este creditul. dar e o idee interesanta: ce fac cei care nu pot sau nu vor sa ia credite. multumesc, s-a notat!

  6. George Breban zice:

    Nu am luat credite, si nici nu imi doresc sa trebuiasca sa iau un credit pentru a face o anumita investitie.
    Un credit, dupa parerea mea, nu este un caz fericit.
    Am dat credite, am deschis conturi de economisire-creditare catorva zeci de clienti, insa niciodata nu i-am invidiat pentru banii pe care urmau sa ii primeasca credit.
    De ce este creditul un caz nefericit?
    Pentru simplul motiv ca rambursezi mai mult decat 100% din cat ai primit. Practic din asta traieste banca. Si anume din dobanda. Inteleg perfect ca trebuie sa existe o motivatie atat de partea creditorului (dobanda), cat si de partea clientului (timpul economisit), insa, personal as opta pentru varianta unui credit, doar in conditiile in care ar trebuii sa rambursez mai putin de 100%. Evident, acest lucru este imposibil, insa acel credit poate fi amortizat in timp, printr-o investitie, care in final sa ma aduca pe mine clientul la concluzia: nu doar ca acel credit l-a platit investitia, ci am iesit si cu niste bani in plus.

  7. Feri zice:

    Nu rambursezi mai mult decat ai „primit”.

    Nu „primesti” nimic.Inchiriezi bani, dobanda reprezinta pretul banilor inchiriati de la banca.

  8. george48 zice:

    Daca ai o activitate productiva sau o societate comerciala, un imprumut de multe ori este ca un balon de oxigen pentru afacerea ta care duce catre independenta financiara daca ti-ai facut bine temele.
    Multe cazuri de succes se pot citi aici:
    http://www.express-finance.ro/ro/clients.php
    Pe o perioada de 3 luni se poate obtine un credit de pana la 5000 de euro cu dobanda 0% din care se retin cei 6% comision la primirea banilor sau( In cazul creditului Short-Term, dobanda este 0%, iar comisionul retinut din credit este de 6% din suma aprobata indiferent de nivelul acesteia.)
    Mai multe detalii gasiti aici:
    http://www.express-finance.ro/ro/ef_short_term.php
    Un produs interesant de creditare are o Banca islamica din Londra de care o sa putem beneficia si noi posibil in curand daca vom avem un plan de afaceri credibil cand vom solicita creditul.
    Pe termen scurt in aceste conditii ca sa-ti salvezi afacerea poti incerca un astfel de credit dar pe termen lung nu este recomandat.
    Inca nu am gasit o alta sursa de creditare in afara celor de la Vanguard in cazul investitiilor la bursa.
    Pentru mine tot economisirea ramane cea mai buna solutie.
    Scuze daca am deviat prea mult de la subiect.

  9. nadia zice:

    nu am luat credit pina acum si sper sa nu fie nevoie sa i-au vreodata….desi nu neg ca pe viitor poate voi avea nevoie totusi sa i-au daca imi ivoi deschide vreo afacere,ceva…
    p.s:p/u mine creditul inseamna bani in plus aruncati pe vint…..

  10. Csaba Molnar zice:

    sunt ofiter de credite, voi cei care ati scris mai sus presupun ca aveti o sitatie financiara decenta (binenteles si asta e relativ) dar voi habar nu aveti ce fac cei care nu au posibilitatea de a citi acest blog, atate drame cat am vazut pana acum ex. client cu salar 400 RON (lucreaza intr-o fabrica de 5000 de angajati si lucreaza 200 ore pe saptamana) ia un credit pt a opera fica, alt ex. pensionar pensie 200ron credit pe 5 ani pt o canapea si bucatarie in valoare de 2000 ron nici nu va zic cat ii rata… am avut si cate situatii hazli cand clientula luat un credit de 4000 ron pt ca sa aiba bani acasa in cazul in care va avea nevoie, nu am inteles de ce :)… alti iau credit ca sa deschide un depozit :)… am avut de lucru cu oameni din patura de jos … kiyosaki si ei? niciodata… si asta e trist… 50% din clienti banci i-au credite sa aiba ce pune pe masa… stiu ce spun

  11. mariusp02 zice:

    Daca creditul returneaza cu 20% mai mult este ok. Pana la urma capitalul strain este totusi cel mai ieftin mod de creditare a unei afaceri.

  12. Lia zice:

    Uneori e bine sa iei anumite tipuri de credit, daca ai acoperire si te ajuta rata inflatiei. 😉

    pt genul de oameni amintiti de Csaba Molnar, ar trebui sa existe un program separat de microcreditare & consultanta similar cu cele care exista in anumite regiuni in curs de dezvoltare. (India de pilda) -care nu trebuie sa tina neaparat de banci ci de sectorul societatii civile.
    Mai e pana sa vad asta si la noi.

  13. Luca zice:

    @ Csaba Molnar

    punctul tau de vedere e extraordinar de important si mi-a dat o noua imagine asupra datelor sondajului. pina una alta, cititorii Milionarului sint oameni preocupati de aspectele finantelor personale si, daca au acces la internet, pooseda un anumit statut financiar

  14. George Breban zice:

    @ Lia

    Consider ca atat in India cat si in alte tari in care se pune mare accent pe consilierea clientului cu scopul de a-l aduce iar la linia de plutire, initiativa a venit de la OAMENI si se indreapta catre OAMENI.
    In Romania exista in momentul de fata cativa brokeri de credite si servicii financiare, consultanta, si asa mai departe. Avantajul pe care i-l are clientul in momentul in care ia un credit prin broker este acela ca i se gaseste o solutie prin care sa ramburseze cat mai putin in plus fata de creditul pe care l-a luat. Practic, consultantul de la broker este un fel de croitor, ce ia masurile si comanda materialul ce se potriveste clientului, pe cand ofiterul de credite „vinde” cateva modele de uniforma de o aceasi marime.

  15. Geo zice:

    Nu vreu sa contrazic pe cineva dar consider ca este total gresit sa nu accepti creditul. Si eu cu cativa ani in urma gandeam la fel dar in Romania nu merg lucrurile asa. Problema este ce faci cu creditul daca il folosesti pt o investitie merita tot efortul si toata dobanda insa daca-l foloseti pt mofturi personale atunci exista o problema. Pana acum am luat de 2 ori bani din banca si nu regret prima data in 2006 am facut credit pt a-mi cumpara un apartament care acum valoreaza dublu, iard a 2-a oara anul trecut pt a-mi cumpara un teren care de asemenea valoraza dublu cel putin. Concluzia este ca daca te intalnesti cu o opotunitate si nu poti sa o achiti cu banii tai merita sa apelezi la o banca sau IFN pata ca altfel pierzi mau mult.

  16. Lia zice:

    @ George Breban
    Chiar in drumul meu zilnic trec pe langa o astfel de firma de brokeri de credite. Dar pentru oamenii sarmani mai la indemana sunt escrocii, oameni fara scrupule… cunosc si niste cazuri…nu mai insist aici.
    @ Geo
    bine punctat primul comentariu!

  17. George Breban zice:

    @Geo

    Da, intr-adevar, asa este, iei un credit atunci cand ai de castigat de pe urma lui, nu atunci cand ai de pierdut. Diferenta putem spune ca o face gandirea rationala, iar confuzia, gandirea de moment sau sentimentala.

    Atunci cand vad ca este cea mai buna oferta de pe piata, cea pe care pot sa o ofer eu unui client, si daca acesta este nehotarat, recunosc ca incerc sa i-l determin sa ia o decizie cu ajutorul gandirii de moment, sau prin filtrul sufletului (imaginati-va cat de fericiti vor fi sotia si copiii dvs. cand vor vedea noua casa). Unii vor spune: „dar nu e bine…. e oarecum imoral”. S-ar putea sa fie, insa trebuie sa recunoastem, daca nu o fac eu, o face un ofiter de credite care stiu ca nu are o oferta prea buna. In plus, trebuie sa recunoastem, pentru multe persoane gandire rationala inseamna: „mda…. foarte buna oferta… ma mai gandesc.” 😀

  18. Pingback: Biblioteca Secreta a fost accesata de peste o mie de ori | Milionarul Mioritic ®

  19. Pingback: Credite versus trading | Milionarul Mioritic ®

  20. Lazar Eugenia zice:

    Cum spunea cineva mai sus, un broker, spre deosebire de banca, te ajuta sa iei cea mai buna decizie in alegerea creditului si ofera, pe langa consultanta: economie de timp, intocmirea dosarelor de credit, timp redus de obtinere a creditului, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.