In atentia mea

De ce Milionarul Mioritic e gratuit

18 comentarii

Ca o tema obsesiva, revenind iara si iara, apare ideea pe care o intilnesc in comentariile si emailurile voastre:

  • „Sunt pentru prima oara pe situl tau si sunt usor impresionat…nu am vazut nici addsense:-? si ma tot gandeam din ce oare o castiga omul asta :))”
  • „nimeni nu te apreciaza la justa valoare, decat daca plateste ptr.asta. Deci nu sunt de acord cu gratuitatile!”
  • ” Foarte interesant ca nu incerci sa obtii bani din aceasta activitate”
  • „apreciez faptul ca iti dedici parte din timplul liber scrierii pe blog, fara a cere nimic in schimb”

Sint foarte constient de capcana in care as putea sa cad: lumea are tendinta sa creada ca tot ce este gratuit nu este de valoare. Pentru ce ar da cineva pe gratis un lucru in urma caruia ar putea sa obtina beneficii? Ce il determina sa faca acest lucru, care pare a fi impotriva firii?

Mai ales in Romania, unde te intilnesti la tot pasul cu oameni care vor „sa-ti dea teapa” pentru a cistiga un banut dupa tine, unde tot ce e gratuit e suspectat a fi ori truc ieftin de marketing, ori o shmekerie ce ascunde o intentie nedeclarata.

Trebuie sa va spun, cu mina pe inima, ca va inteleg. Poate mai bine decit credeti. Sint constient de acest tipic de gindire pe care l-ati mostenit de la parinti, pe care l-ati dobindit in contact cu viata de multe ori cinica, orientata spre pecuniar. Tocmai de aceea incerc sa va explic mai pe indelete ce ma face sa adopt aceasta pozitie in legatura cu materialele din Milionarul Mioritic.

Ma bucur ca cel putin unii dintre voi percepeti informatiile pe care le gasiti pe blog ca fiind valoroase. Chiar daca nu toti isi dau seama, faptul ca eu selectez teorii de finante personale din multitudinea informatiilor prezente pe internet sau in carti va economiseste o groaza de timp, timp pe care ar fi trebuit sa-l consumati citind si sortind munti de informatii ce stau la dispozitia oricui.

Eu am testat tot ce va prezint in ebook-urile pe care le gasiti in Biblioteca Secreta. Sint tehnici care au trecut examenul realitatii; mai mult, examenul realitatii romanesti, ceea ce e important pentru voi.

Probabil din cauza perceptiei voastre asupra valorii materialelor rezulta acuitatea cu care aveti senzatia ca nu intelegeti de ce dau gratuit aceste carti.

Desi sinteti convinsi ca gestul meu este neobisnuit, acest lucru este departe de adevar. Trebuie doar sa va uitati cu atentie in jur si veti vedea un fenomen care creste in amploare si va deveni obisnuinta in anii urmatori: gasesti tot mai multa valoare intelectuala disponibila gratuit.

Voi da doar doua exemple din zona software: sistemul de operare Linux si programul Open Office. Doua elemente gratuite de o valoare si o calitate incontestabila. Contrapartida: sistemul de operare windows si microsoft office. Ce om (sau oameni) in toate mintile ar oferi asemenea solutii software fara a cere bani? Si totusi le gasesti. Dar lumea prefera in continuare sa plateasca pentru ceva similar, doar din cauza perceptiei ca „ce-i gratuit nu-i de valoare”.

Gratuitatea in domeniul intelectual devine norma, devine obisnuinta. Au aparut inclusiv standarde de definire si protectie, cum este GPL pentru software si Creative Commons pentru materialele scrise (licenta sub care se inscrie si Milionarul Mioritic). Gasesti tot mai multe personalitati din toate domeniile culturii si stiintei care isi pun la dispozitie gratuit roadele muncii lor catre publicul mondial. Trebuie sa fii orb sa nu vezi asta. De ce m-as impotrivi acestei mega-tendinte?

La urma am lasat optiunea personala.
Viata este un echilibru intre a primi si a darui. Asa functioneaza lumea in care traim. Eu am avut norocul sa primesc idei si concepte care mi-au schimbat radical viata si m-au propulsat pe drumul spre libertatea financiara. Am ajuns sa realizez lucruri pe care nu le credeam posibile. Simt o nevoie acuta sa dau altora cunostintele primite si dezvoltatea de mine, ca o multumire pentru tot ce am reusit sa acumulez, pentru lucrurile bune care mi s-au intimplat de cind mi-am schimbat modul in care privesc viata. Pentru cei care nu au avut un succes rasunator in viata, aceste cuvinte par lipsite de continut, de rezonanta. Cu toate acestea, sint sigur ca printre voi sint oameni care ma inteleg.

Dupa cum am spus intr-un articol anterior, vor exista proiecte legate de educatia financiara care imi vor aduce beneficii financiare. O parte din cistiguri vor fi redirectionate catre Milionarul Mioritic sau vor servi pentru a finanta alte proiecte de educare a tineretului. Ce e important sa intelegeti este faptul ca in spatele acestor servicii sau produse pe bani vor sta intotdeauna elemente de teorie sau de practica ce vor fi prezentate gratuit in Milionarul Mioritic.

Poate asa va veti da seama ca ce va ofer este reflectarea puterii mele de a intelege lumea financiara, este rodul experientei mele in domeniu. Cu parti bune, cu limitarile inerente. Va ofer ce am mai bun. Cititi, alegeti, folositi. Dar va rog sa nu cadeti in greseala de a considera ca ce gasiti in Milionarul Mioritic este lucru lipsit de valoare pentru ca este gratuit.

Comentarii

comments

Standard

18 gânduri despre „De ce Milionarul Mioritic e gratuit

  1. ALI zice:

    Eu te inteleg foarte bine pentru ca si eu sunt la fel. Ma bucura sa ajut cu experienta mea. Desi am intalnit multi care au respis puternic oferta mea de ajutor m-am bucurat ca au fost si cativa care au inteles cat de important este sa inveti din experienta altora si sa aprecieze sfaturile primite la valoarea lor.
    Concluzia mea: doar cei care stiu sa aprecieze merita!

  2. Ovidiu Miron zice:

    Ai facut foarte bine ca ai scris un asemenea articol.

    In Marketing exista pretul psihologic. Adica nu cumparam fiindca ni se pare prea ieftin. Cand e gratis…iti dai seama :).

  3. Lia zice:

    Ce spunea un mentor de-al meu, era ceva de genul:

    Iti spun toate lucrurile astea fara sa iti cer nimic tocmai findca si mie, la randul meu, mi-a spus [un mentor] aceste lucruri fara sa imi ceara nimic. La randul lui, si el a fost ajutat de catre altcineva fara sa ii ceara vreaun ban…

    La randul tau, va trebui ca si tu sa dai mai departe aceste lucruri cui merita, fara sa ceri vreun ban, atunci cand vei intalni reusita. Sa ii ceri numai sa dea aceste lucruri mai departe.

  4. Feri zice:

    Si eu fac chestii care imi plac fara sa cer bani pentru ele…hmmm,insa adevarul e ca asta ar insemna sa-mi cer bani mie insumi ! 😛

  5. CSABA MOLNAR zice:

    O SA FIU UN PIC FILOZOFIC SI PRACTIC: CINE NU FOLOSESTE IDEILE DE PE BLOGUL TAU NU I SE PARE DE VALOARE DAR CINE LE FRUCTIFICA … AR FI INTERESENT DACA AR EXISTA O SECTIUNE UNDE OAMENI CARE AU FRUCTIFICAT IDEILE SA SCRIE CAT AU CASTIGAT DIN ELE. SUMELE ADUNATE AR DA VALOAREA BLOGULUI. 🙂 BINENTELES CA AR FI GREU DE VERIFICAT ADEVARUL LOR LEGAT DE SUME… IDEI?

  6. Luca zice:

    @ CSABA MOLNAR

    mersi de propunere!
    eu sint pentru. daca se doreste, fac o pagina. da’ cred ca e prea devreme, am pornit blogul doar din octombrie anul trecut 🙂

  7. Doresc sa va felicit pentru initiativa dumneavoastra, materialele si articolele sunt de un real folos pentru mine, mai ales in planul dezvoltarii personale. De cateva zile incoace citesc cu mare interes acest blog si am descopeit o serie de idei care m-au mai „luminat” la minte. Incerc sa le fructific, dupa cum spunea si domnul Molnar. Mai ales acest articol, care sintetizeaza in mod exceptional demersurile educative actuale pe Internet si care mi-a relevat adevaratul scop pe care ar trebui sa il am atunci cand scriu si public continut pe Internet. In definitiv, toate aceste idei de dezvoltare alcatuiesc o educatie pe care o consider mult mai necesara decat cea dobandita in cadrul scolii. Inca o data felicitari si mult succes in continuare.

  8. mArius zice:

    Linux si Open Office sunt gratis doar pentru utilizare domestica.
    Pentru utilizare in afaceri, trebuie sa platesti.

  9. Gabos Denes zice:

    mArius gresesti in ceace priveste linux si open office. Pot fi folosite si in scop comercial, dar nu ai dreptul de a le vinde. Daca vrei poti sa le modifici si sa le dai mai departe cu modificarile tale cu conditia sa le dai tot cu aceasi licenta cu care le-ai primit (GPL), adica tot gratuit. Poti sa-l multiplici sa-l distribui in cate copii vrei tu.

  10. Ralk zice:

    Este foarte adevarat ca oamenii reactioneaza ciudat cand li se ofera ceva gratuit sau la un pret cu mult sub medie. Activez in domeniul imobiliar si am observat destul de des ca atunci cand le ofer clientilor mei o solutie locativa la un pret cu mult sub cel al pietei acestia sunt foarte sceptici, unii refuzand categoric propunerea. Pe de alta parte se plang mereu de „pretul nejustificat cerut de proprietar”. Din pacate asa e lumea in care traim.

  11. mihaila alexandru zice:

    AS DORII SAVA CUNOSC PERSONAL ,E F INTERESANT ACEST SITE ,AS VREA SA DISCUTAM UNDEVA LA UN BIROU ,AM FACUT AUNUMITE GRESELI PE FOREX IAR ACUM CAUT PE CINEVA CU EXPERINTA DEOARECE NU MA MAI DESCURC , DACA PUTETI SA-MI LASATI UN NR DE TEL …….ASTEPT

  12. Luca zice:

    alexandru,
    dupa cum am scris in sectiunea Atentie, nu fac coaching, adica nu dau consultanta personala, unu la unu. in schimb iti raspund cu placere la intrebari prin email si te pot directiona spre resurse de trading care sa te ajute sa rezolvi problemele tale de trading

  13. cosmin trif zice:

    Ceau,

    Pana la urma cele mai pretioase lucruri in viata sunt gratis 🙂

    Iar cu banii nu se poate cumpara chiar orice. De pilda: sanatatea, dragostea etc.

    Aerul, un „lucru” fantastic, nu? este free 100%

    Dincolo de filosofie, felicitari ptr blog !

  14. cristian zice:

    daca toata lumea ar gandi k tine am trai intr-o alta lume…informatiile sunt cele mai valoroase…analizarea acceptarea si impartirea lor e secretul spre reusita si cunoastere…informatii care vin de la cunoscatori experimentati si nu din gura gloatei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.