Investitii la bursa

Meriti laude si cind pierzi si cind cistigi

, , , 7 comentarii

candid

foto: kylejones

Am mai spus-o si cu alte ocazii: ca sa fii un trader de succes ai nevoie de un set de calitati si obisnuinte mentale deosebite.

Tradingul este esentialmente diferit fata de oricare alta sursa producatoare de venit. El te obliga sa accepti pierderile ca parte integranta a jocului.

Si ce daca? In viata mai pierdem, mai cistigam, imi spui tu cu nonsalanta.

Asa e. Dar sa-ti explic: te duci la servici, muncesti cum stii mai bine. Cu toate acestea, intr-o luna cistigi cinci sute de euro, in urmatoarea doar o suta, apoi trei luni de zile iti platesti tu patronul: in medie doua sute de euro. Te mai duci la servici? Luna de luna ai fost constiincios, ai depus efort, ai facut tot ce se cere de la tine. Dar in ultimele luni ai scos bani din buzunar (in loc sa aduci bani acasa) si ai trait din rezerve. De ce te-ai duce in continuare la servici?
Renunti. Iti cauti alta slujba.
Tocmai in luna in care ti-ai dat demisia afli cit a cistigat colegul de servici care a continuat sa se prezinte la lucru: patru mii de euro. Si-a recuparat pierderile si a facut un profit frumusel.

Ai putea tine piept unui asemenea servici?

Traderii care supravietuiesc an de an pietei bursiere si-au dezvoltat un set neobisnuit de protectii contra situatiilor de pierdere. Ei reusesc sa asimileze minusurile ca parte din joc. Pierzi, cistigi, trebuie sa simti la fel: acceptare. Amindoua fac parte din joc.

Cum fac asta?

  • nu se intristeaza cind pierd, nu se bucura cind cistiga
  • nu calculeaza pierderea sau cistigul in valori monetare ci in procente. Am pierdut 5 % din cont nu patru mii de dolari.
  • nu se uita la valoare contului decit pentru a calcula citi bani sa investeasca
  • calculeaza tinta de profit in functie de piata, in pretul actiunilor sau in numar de pips la Forex, nu in valoare monetara (targetul meu e 100 de pips nu 16.000 de dolari)
  • in general nu ataseaza valorilor pe care le tranzactioneaza eticheta monetara

De ce?

Pentru ca banii inseamna vise pe care poti sa ti le indeplinesti.
Ce se intimpla daca tocmai ai pierdut contravaloarea unui concediu de 30 de zile in Bahamas, pe care il visezi de zece ani? Sau daca ai prins un stop loss cit o casa de vacanta la munte, unde ai putea sa-ti gasesti pacea interioara de cite ori vrei? Am pierdut x mii de dolari. Puteam sa-mi schimb laptop-ul si sa-mi iau un nou DSLR.

Daca gindesti astfel, zi de zi, luna de luna, vei ajunge la un punct in care firul subtire al sanatatii mentale se rupe. Un punct fara intoarcere.

N-a zis nimeni ca e usor sa fii trader.
Sotia mea respecta ce fac. Nu stie care sint ciclurile sezoniere ale bursei americane, cine este seful FED, cum se calculeaza benzile Bollingen sau cum sa stabilesti retragerile lui Fibonnacci. Dar ma urmareste zi de zi la computer, ma intreaba daca am cistigat sau am pierdut la bursa, se uita la mine atent cind ii spun.

Intr-o zi, cu intuitia geniala pe care o au toate femeile, mi-a spus cu candoare: „Tu meriti laude si cind pierzi si cind cistigi.” Atunci am realizat ca am linga mine un om deosebit, care fara sa lanseze un singur ordin la bursa, a inteles un adevar pe care multi traderi nu reusesc sa-l digere: ca trader trebuie sa imbratisezi pierderea cu aceiasi dragoste ca si cistigul. Pentru ca dupa o serie de operatii negative, s-ar putea sa vina ziua in care piata a mers in directia ta. Atunci vei face bani suficienti cit sa-ti indeplinesti un vis. Iar asta te face sa te simti bine, sa te simti implinit.

Adevaratii traderi nu-si permit luxul sa chiuie cind cistiga un milion de dolari.

Comentarii

comments

Standard

7 gânduri despre „Meriti laude si cind pierzi si cind cistigi

  1. anne marie neagu zice:

    Super tare!…aceste vorbe se aplica in viata de zi cu zi…si…cu timpul vine soarele si pe strada noastra!…sa nu uiti niciodata Luca ce om deosebit ai linga tine!…tu ai spus-o…felicitari ptr articol dar..si ptr cea de linga tine!

  2. Pingback: Investitiile la bursa: strategii in vremuri de criza financiara | Milionarul Mioritic ®

  3. Tony zice:

    Acestea sunt axiome.A fi trader inseamna,de fapt o intrecere cu tine insuti, vezi daca esti un winner sau un loser.Bineinteles ca nu ma refer la bani ci la satisfactia de a spune: Da , am avut dreptate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.