In atentia mea

Esti sigur pe tine: necesar dar nu suficient

, , , 9 comentarii

Aceasta intimplare este reala.

Cind am dat prima data examen pentru a intra la facultate, am fost foarte sigur ca intru. Eram printre primii din clasa dupa medie, aveam participari la olimpiade, la sesiuni de comunicari. Colegii imi dadeau sanse mari.

In acei ani, pe vremea lui ceausescu, examenul de intrare la medicina era foarte dificil. Concurenta nu scadea sub zece candidati pe un loc. Cu toate acestea, ma simteam ca si intrat.

Dupa afisarea rezultatelor a urmat socul. Eram sub linie, in prima treime a esalonului respinsilor, cu opt si vreo douazeci de sutimi. Nu stiam ce sa cred. Ma pregatisem, studiasem. Unde gresisem?
Dupa saptamini de introspectie, am ajuns la o concluzie: concurenta era mai acerba decit prevazusem, cei care aspirau la meseria de medic erau foarte bine pregatiti.

A doua incercare am abordat-o cu prudenta. Am muncit mai mult dar mi-a disparut increderea in fortele proprii. Ma indoiam ca pot depasi numarul mare de candidati. Concurenta parea, dintr-o data, de netrecut. Ca urmare am cazut din nou. Ghinionul era pe masura: eram primul candidat respins, primul „sub linie”.

Nu pot sa spun ca jubilam, dar nu eram suparat. Rezultatul nu m-a deprimat. Din contra, mi-am dat seama ca a fost o chestie aleatorie: la fel de bine puteam fi deasupra liniei. Asta m-a linistit si mi-a dat redat increderea.

Din toamna m-am angajat. Lucram ca supraveghetor de muzeu, din salar imi plateam meditatiile, locuiam la parinti. Eram tinar, necasatorit, fara obligatii. Increzator in capacitatea mea de a reusi. Munceam cu constiinciozitate, dar relaxat. Mi-am spus: chiar daca ar fi sa dau examen de zece ori, pina la urma tot voi deveni medic.

Anul urmator am intrat la facultate. Am fost primul. Cap de lista.

In viata, indiferent ce vrei sa faci, este foarte important sa fii sigur pe tine, pe capacitatea ta de a atinge telul. Trebuie sa te vezi deja in postura invingatorului. Sa fii sigur ca totul e doar o chestie de timp si de munca.

Daca aceasta atitudine este dublata de un efort constincios si eficient, nu exista nici un obstacol de neinvins. Telul este atins natural, aproape fara efort.

Cu obtinerea bogatiei e la fel. E un tel, e o stare de spirit. Nu poti deveni bogat decit dupa ce te simti bogat, decit dupa ce esti convins ca meriti sa devii bogat. Iti spun din experienta: cistigurile mele din bursa au tot crescut pina cind, la un moment dat, am inceput sa fac mai multi bani din trading decit din meseria de medic. Nu mi s-a parut extraordinar, nu am sarbatorit momentul. L-am luat ca un jalon in drumul meu spre libertate financiara, un succes intermediar, pe care il merit, ce mi se parea normal. La urma urmei, dupa ani de studiu si incercari, dupa nopti nedormite in fata calculatorului, dupa atitea eforturi … meritam sa fiu bogat.

Comentarii

comments

Standard

9 gânduri despre „Esti sigur pe tine: necesar dar nu suficient

  1. Mersi pentru incurajare. Chiar ca m-a incurajat acest articol. Sper sa ai dreptate si in legatura cu imbogatirea, pentru ca m-am decis. Vreau sa devin bogat si sunt sigur de asta. Iar vreau sa fac totul ca sa ating acest tel.

  2. Luca zice:

    @ Emil

    chestiile astea le-am citit in multe carti de dezvoltare personala, dar nu le-am inteles pe deplin decit in momentul in care mi s-au intimplat.

    de multe ori esti nevoit sa iei lucruri de-a gata si sa le testezi, uneori fara convingere. nu toate functioneaza, dar cele care ti se potrivesc iti pot aduce beneficii imense.

  3. la fel ca si Emil,am hotarit si eu sa devin bogata,mai bine zis liber financiara.cind mi-am dat seama de situatia in care sunt si in care o sa ajung privind la rudele sau cunoscuti de-ai mei mai mari,mi-am zis ca trebuie neaparat sa schimb ceva acum in viata mea p/u ca sa obtin un alt final,unul mai bun…

  4. Pingback: Retrospectiva lunii februarie 2008 | Milionarul Mioritic ®

  5. Nadia zice:

    da finalul e unul si acelas p/u toti in cazul in care te referi ca totii murim,eu insa m-am referit la finalul facultatii si al carierii,ce va fi atunci,ce voi vedea cind voi privi in urma….

  6. alina zice:

    m-am regasit intru totul in acest articol..si eu am picat anul acesta la medicina..dezamagire maxima de altfel…dar nu ma las pana nu ma vad ”admisa”pe lista.Stiu ca viata e o lupta continua de supravietuire,pacat ca unii dobandesc ceva cu foarte mult efort..

  7. Maier Victor zice:

    Daca meseria facuta cu atita truda (cea de medic) nu te-a imbogatit inseamna ca ai o problema. Adica nu esti sigur pe tine; fapt care este absolut necesar, dupa cum bine spui. Pacat ca mai dai si sfaturi …

  8. Luca Dezmir zice:

    Victor,

    e adevarat, nu m-am imbogatit din meseria mea, pentru simplul fapt ca nu poti sa fii bogat, in adevaratul sens al cuvantului, din medicina, adica din medicina practicata singular, ca liber profesionist (in Romania).
    numai daca ai angajati poti sa strangi multi bani.

    in plus, pentru a fi „bogat” din medicina, trebuie sa-ti dedici tot timpul liber meseriei, si vei sfarsi prin a-ti sacrifica viata personala si viata de familie (numai asa poti ajunge „in top”). este un sacrificiu pe care nu sunt dispus sa-l fac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.