Investitii la bursa

Cc: De ce eu nu investesc la BVB si alte lucruri care ma deranjeaza

, , , , , 29 comentarii

Articolul de mai jos a aparut ca si guest-post in blogul lui Adrian Soare, Succes dublu

foto:Alex Segre

BVB (Bursa de Valori Bucuresti) este varianta mioritica a lui NYSE (New York Stock Exchange). In traducere este o bursa de actiuni la care sint cotate firmele din Romania.

Fata de NYSE, BVB este o bursa liliputana. Cele doua nu se pot compara sub nici un aspect. Iata citeva date pentru a va convinge:

  • firme listate: 60 (BVB) versus 2800 (NYSE)
  • capitalizare (valoarea actiunilor) in 2007: 34 bilioane(BVB) versus 21,7 trilioane de dolari (NYSE)
  • numar de actiuni tranzactionate zilnic: 55 milioane(BVB) versus 1.6 miliarde (NYSE)
  • NYSE admite tranzactiile short (cu actiuni imprumutate, care permit cistigul si cind piata scade), BVB nu

Dupa toate standardele, BVB este o minibursa. Din acest punct de vedere, pentru un fond de investitii care vine in Romania si are in portofoliu miliarde de dolari, nu constituie o problema sa manipuleze bursa romaneasca, pentru ca are puterea financiara si experienta de a o face. Un fond de investitii are datoria fata de actionarii sai si fata de investitorii care i-au incredintat banii sa produca profit. In mod legal. Asta si face.

O alta problema, importanta din punctul meu de vedere, este numarul mic de tranzactii. Tranzactii putine, preturi mari ale intermediarilor (brokerilor). Asta face imposibila investitia speculativa.

Eu sint un speculant la bursa. Scopul meu este de a face bani. Din punctul meu de vedere, nu conteaza daca bursa merge in sus sau in jos, eu TREBUIE sa fac bani.
Sintetizind, iata motivele pentru care nu investesc la BVB:

  1. este o bursa mica, expusa manipularii de catre forte financiare care au expertiza si vointa de a produce cresteri artificiale ale preturilor, urmate de caderi dramatice
  2. este o bursa care nu permite investitia short, investitie care poate produce profit si pe caderea bursei
  3. brokerii romani au tarife mari, prohibitive pentru speculatia intraday (cumpararea unor actiuni urmata de vinzarea lor in aceiasi zi)

In concluzie, cind am inceput sa investesc la bursa, a fost la NYSE.

Pentru a afla parerea romanului mediu despre alegerea mea, o sa va povestesc o intimplare reala.

In 2001 strabateam la picior, impreuna cu sotia, cartierele din marginea Timisoarei in cautare de proprietati (case si terenuri) pentru investitie. Cind gaseam cite o proprietate in paragina, numai buna pentru fixing imobiliar, intrebam vecinii despre preturile de vinzare.

La una din case, am abordat o doamna intre doua virste. Ea ne-a spus un pret. “Cam mare”, am zis eu, privind cu un ochi critic casa in paragina. “Pai de”, raspunse femeia, “preturile s-au marit de cind cu bisnitarii de case. Cumpara case vechi, le repara si le vind mai departe.”

Fara sa vreau, am aflat ca poporul ma considera bisnitar de case.

Revenind si extrapolind, poporul ar zice despre mine ca:

  1. nu sint patriot pentru ca am hotarit sa investesc in burse din strainatate in loc sa investesc in firme romanesti la BVB
  2. sint un speculant cu singe rece, care face bani pe seama altora care pierd la bursa
  3. mai rau, tinind cont ca in momentul de fata investesc in valute, sint bisnitar de valuta
  4. prin cele de mai sus m-am vindut capitalului strain/speculantilor evrei/noii ordini mondiale

Imi asum cu stoicism statutul de investitor la bursele mondiale. Mai putin lista de mai sus.

Ce pot sa le raspund potentialilor mei critici este ca platesc impozit pe banii cistigati la bursa. Din impozitele colectate de stat de la mine merg bani spre medicamentele compensate ale parintilor lor, spre cartile pe care le primesc copii lor gratuit, in scoli, spre armata care pazeste granitele tarii, spre politistii care ne apara de infractori.

Banii cistigati de mine se cheltuie in Romania. Mi-am luat un Logan, am un televizor asamblat in Romania, platesc curent produs in Romania, consum gaz metan romanesc, investesc in imobiliare in Romania, dind de lucru muncitorilor romani din constructii.

Iar celor care sint sau vor sa devina investitori, le spun: faceti cit mai multi bani, reinvestiti-i si cheltuiti-i in Romania. De acesti bani vor beneficia concetatenii vostri, chiar daca unii dintre ei nu inteleg si nu apreciaza acest lucru.

Comentarii

comments

Standard

29 de gânduri despre „Cc: De ce eu nu investesc la BVB si alte lucruri care ma deranjeaza

  1. Pingback: BVB: mai e loc de scadere? : Succes Dublu

  2. Anne Marie Neagu zice:

    ..frumos articol!…!ma intereseaza detalii despre New York Stock Exchange..si CE AR TREBUI…sa facem sau CUM..sa ne „bagam” in afacere…Merci…
    Cu tot respectul,Anne Marie

  3. Pingback: Despre NYSE si mai mult de atit… : Succes Dublu

  4. Pingback: BVB: mai e loc de scadere? | Milionarul Mioritic ®

  5. Pingback: Despre NYSE si mai mult decit atit... | Milionarul Mioritic ®

  6. Pingback: Retrospectiva lunii februarie 2008 | Milionarul Mioritic ®

  7. Pingback: Blogul Milionarul Mioritic este obligat sa-si inceteze aparitia... | Milionarul Mioritic ®

  8. Claudia zice:

    Super post! Am inceput sa le citesc, dar nu stiu cand o sa ajung „la zi”.
    Speculezi si cu banii altora?

  9. Luca zice:

    @ Claudia

    nu, din motive bine intemeiate.
    de asemenea, conditiile in care raspund intrebarilor cititorilor sint exprimate in aceasta pagina.

    pe de alta parte, va ajut cu placere cu explicatii sau sfaturi, in orice problema in care am experienta, in masura in care imi permite timpul.

  10. George Breban zice:

    Impresionant. Da! Este unul din cele mai bune articole pe care le-am citit pe acest blog. Felicitari!

  11. Pingback: BVB: incotro? | Milionarul Mioritic ®

  12. tavy zice:

    iti pot da eu mai multe detalii despre cum te poti „baga” in afacere 🙂
    sunt broker si operez pe pietele internationale

  13. burcea andrei zice:

    articolul este unul extrem de avarat pentru toti cei care nu cred convingeti-va singurii… pe pietele de capital americane se fac in momentul de fata foarte multii banii atat din cresterea actiuniilor cat mai ales din scaderea burselor….

    In Romania suntem 22 de mil de brokerii, toti suntem in stare sa cumparam actiunea x cu 1$ si sa asteptam pana cand aceasta ajunge la 2$… insa banii adevaratii se fac din speculatia pe caderea bursei faimosul SHORT.

    Eu personal lucrez in acest domeniu insa nu la o compania sau la o banca care sa joace in Romania.

    Pentru toti cei interesatii de mai multe detalii va stau la dispozitie.

  14. vlad zice:

    BURCEA ANDREI cum gasesc optiunile astea „short” pe un site?sau cum sa ma folosesc de ele…sunt incepator

  15. vlad zice:

    sal as fi si eu interesat….poate mai putea lamuri cu cateva chestii ca acestea fiind…pe ce piete de dincolo operezi…care ii minimu contului? despre contul cu margine am inteles ca poti sa iei imprumut de la broker…dar daca pierd acei bani ce se intampla…???

  16. Luca Dezmir zice:

    Valter,

    pentru moment tranzactionez doar pe Forex.
    cand am tranzactionat actiuni, optiuni si contracte futures, am folosit E-Trade (etrade.com) si Interactive Brokers (interactivebrokers.co.uk)

  17. Luca Dezmir zice:

    din cei doi brokeri amintiti mai sus, recomand Interactive Brokers. e adevarat, necesita un capital mai mare de pornire, ultima data cand am verifica, pentru deschiderea contului era nevoie de 10.000 US$

  18. CristiC zice:

    Nu stii un broker online care permite crearea unui cont chiar daca nu esti cetatean al SUA? Vad ca etrade cere acest lucru, precum si multi altii. As fi interesat in special de un broker care sa nu aiba minim foarte ridicat (cum e cazul interactive).

  19. CristiC zice:

    Multumesc, intr-adevar nu am observat acea sectiune. Din pacate in momentul in care am incercat sa vad ce presupune deschiderea unui cont am primit mesajul:

    „Thank you for your interest in E*TRADE’s U.S. trading platform. We are currently reviewing the U.S.
    trading offering and have suspended the opening of new U.S. accounts at this time.
    E*TRADE Securities Limited”

    Am trimis un email sa vad despre ce e vorba, insa trimiterea nu a reusit cu mesajul ca adresa nu exista ([email protected] si [email protected]). Tu ai avut asemenea probleme in deschidere contului, sau ai procedat altfel?
    Eventual cunosti si alt broker bun?

  20. Ioana zice:

    interesant articol
    ce faci insa daca te-ai gandit la un venit suplimentar care sa produca bani anual, scop in care ai cumparat cateva actiuni la BRD + BCR + Unicredit + ING + SIF-uri + Electroaparataj si de ani de zile nu primesti dividende, pentru ca se reinvesteste profitul? ce faci cu actiunile respective? asta si din perspectiva preconizatei crize financiare din 2015, cand s-ar presupune ca pana atunci ar trebui sa-ti vinzi actiunile, cu ceva profit, raportat la pretul initial…
    pe de alta parte, ce faci daca ai ceva depozite in RON, iar dobanda e in scadere, dobanda de referinta BNR la fel, inflatia creste, leul se depreciaza, vine criza din 2015?
    dvs ce ati face?
    multumesc frumos de recomandari si week-end placut!
    Ioana

  21. Luca Dezmir zice:

    fiecare trebuie sa-si ia deciziile dupa informatiile pe care le are, dupa experienta sa de investitor si dupa profilul de risc personal. informatii poti sa gasesti in cursurile mele de la http://investitii.lucadezmir.com, unde poti sa-ti faci si teste de profil de investitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.