In atentia mea

Blogul ca sursa de venit pasiv

, 20 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post pe Blogul lui Bobby Voicu – alpha beta version

Blogul tau, o sursa de venit pasiv

Motivatia care ii determina pe oameni sa porneasca un blog este variata, de la teribilism la pecuniar. Actul in sine nu presupune un efort extraordinar. Continuarea proiectului, succesului pe termen mediu si lung depinde de alti factori decit impulsul de moment. E necesara multa munca, determinare, sensibilitate la necesitatile cititorilor, un proces de imbunatatire continua.Cei 1% care, statistic vorbind, reusesc sa produca un blog de succes vor putea sa scoata si bani din aceasta activitate.
Aici vine partea interesanta. Desi nu pare, un blog este o structura ce produce un venit pasiv.

wwwCe inseamna venit pasiv?
E visul fiecaruia dintre noi!
E un venit care se obtine de pe urma unui bun, material sau de alta natura (drepturi de proprietate intelectuala, de exemplu) si care se realizeaza „de la sine”, fara contributia activa a proprietarului.

Ai putea spune ca blogul nu este un generator de venit pasiv, din moment ce, mai mult sau mai putin zilnic, trebuie sa lucrezi la el.
Depinde.
De tipul blogului. Daca blogul tau este un blog „de reactie” adica unul in care apar comentarii legate de evenimentele proaspete dintr-un domeniu al vietii, atunci nu este un generator de venit pasiv. Pentru ca in momentul in care te-ai oprit din posting, nu mai esti interesant pentru cititorii tai.

Cu totul altfel stau lucrurile cind e vorba de un blog „de continut”. Daca in blogul tau ai articole pe un anumit subiect (sa zicem programarea in java), totalitatea articolelor constituie o biblioteca, ce are valoare in sine, chiar daca nu mai creezi articole noi.
E adevarat, chiar si un blog „de continut” isi pierde in timp atractivitatea daca nu are post-uri noi. Dar sint solutii si pentru asta. Poti sa utilizezi guest-post-uri (articole scrise de altii) si, din cind in cind, sa mai postezi si tu.

Calitatea extraordinara a blogului, ca a oricarui site de internet, este ca venitul e pus pe pilot automat. Reclamele (de toate tipurile imaginabile), sistemele de recomandare, download-urile platite, orice produce bani este condus de catre un soft. Banii sint contabilizati la partenerii tai, care ii vireaza la tine in cont, din timp in timp. Nu faci decit sa-ti verifici contul.
Desigur, lucrurile nu sint chiar asa de simple. Un blog necesita, pe linga articole noi, management. Cu toate acestea, poti sa-l conduci folosind timpul eficient, utilizind doar o fractiune din timpul de 8 ore pe care ar trebui sa-l petreci la lucru, daca ai fi angajat.

Procesul poate fi dezvoltat. Poti grupa articolele in capitole, poti sa scoti o carte, in format digital sau tiparita.
Mai e brandul. Daca ai reusit sa-ti faci un nume, o imagine vandabila, poti s-o utilizezi ca sursa de venit. O solutie ar fi vinzarea de tricouri, cani, calendare, orice cumpara publicul larg.
In principiu, limita este data de imaginatia ta. Pentru ca orice creatie intelectuala, daca stii cum s-o impachetezi, genereaza, prin drepturile de proprietate intelectuala, un venit pasiv.

Comentarii

comments

Standard

20 de gânduri despre „Blogul ca sursa de venit pasiv

  1. Jules Verne zice:

    Ehehe, chestia cu canile si calendarele e tare, m-ai facut sa zimbesc. Da probabil ca pot iesi ceva bani si de acolo, daca esti un superbrand.

  2. Luca zice:

    @ Jules
    nu e vorba de romania.

    in schimb cei care au 35000 de abonati la blog vind tot felul de chestii pe site-urile lor. intre atitia abonati ai un hard core de nebuni care au o poza cu tine pe noptiera. aia cumpara si chiloti cu poza ta, numai sa ai de vinzare 🙂

  3. Lia zice:

    Imi place partea cu venitul pasiv.
    Ai promis ceva inforomatii in sensul asta. 😀 Abia astept.

    Ma intereseaza cum poate functiona chestia asta in Romania, unde situatia este cum este si escrocheria e inca in floare.

  4. Luca zice:

    @Lia

    venitul pasiv este un subiect generos.
    probabil o sa fac un ebook despre el.

    problema mea este ca sint o groaza de lucruri interesante despre care as vrea sa scriu!

    trebuie sa aveti rabdare, sa mai treceti pe la blog dar cel mai bine sa va abonati prin RSS sau prin email si sa aratati interes (a se traduce sa scrieti comentarii sau emailuri) si va veni vremea cind voi scrie.

  5. Dorin zice:

    Daca privim termenul de „venit” mai mult decat in sens strict material, si includem aici si suma informatiilor,prietenilor si opiniilor – atunci cred ca avem cu totii de castigat – atat vizitatori cat si moderator deopotriva

  6. @Dorin
    Desigur.
    Pot sa-ti spun din experienta personala.
    Blogging-ul este o modalitate excelenta de a inchega noi prietenii, de a schimba idei. E o forma foarte eficienta de retea sociala.

  7. Articolul mi se pare interesant numai ca parerea mea este ca blogurile nu intra in totalitate in categoria venit pasiv prin simplul fapt ca esenta blogului este continutul proaspat. Ceea ce inseamna ceva activitate. Pe de alta parte si eu cred ca blogul poate sa fie o unealta buna pe termen mai lung pentru construirea aparatului numit venit pasiv.

  8. Catalin Eremia zice:

    Interesant conceptul … desi cred ca este doar bomboana de pe tort.

    Ca scop primordial, cred ca blog-ul iti promoveaza produsele sau brand-ul (e folosit pentru publicitate). Astfel, timpul investit se justifica prin cresterea vanzarilor.

    Daca in plus poate deveni el insusi o sursa de venit pasiv … excelent!

    Cu siguranta este o sursa de extindere a relatiilor.

    Referitor la „chestia cu canile si calendarele”: inca nu e aplicabil in Romania , dar va fi. Cand? Poate va decide unul din cei ce citesc aceste randuri … 🙂

  9. Feri zice:

    Mi se pare ca promovarea produs/brand prin publicitate mascata sau nu asa de mascata prin bloguri constituie mai nou evaziune fiscala…asa ca atentie la aspectele legale.

  10. Horia zice:

    Venitul pasiv din proprietatea intelectuala (roialitati) este destul de mic in comparatie cu alte surse de venit pasiv cum sunt cele din proprietatile imobiliare, CFD.

  11. @feri

    ai dreptate, dar nu in senzul evaziunii fiscale (nu vad cum, dar poate ma luminezi tu) ci din punct de vedere al moralitatii. au fost cazuri de bloguri care ridicau in slavi un brand ca apoi sa se descopere ca in spatele lor era mina unei multinationale. din pacate nu stiu unde am citit despre asta si nici despre ce brand era vorba 🙁

    dar mai exista un aspect. pot sa scrii o recenzie despre un produs si sa dai link spre vinzarea acestui produs. chestia se numeste preselling. nu stiu daca trebuie sa ai specificat in blog ca esti afiliat sau nu la un program de vinzare a produsului respectiv (adica primesti bani daca se fac vinzari prin tine). iarasi nu stiu daca trebuie sa spui daca scrii un articol platit. daca publici un articol platit, scris de departamentul PR (public relations) al unei firme, atunci trebuie sa spui ca e vorba de publicitate. trebuie sa mai aprofundez 🙂

  12. @Horia

    corect.

    dar si aici e loc de discutie.
    depinde de brand. daca brandul e mare – vezi Kiyosaki 🙂 valorile reziduale pot fi foarte consistente. el primeste drepturi pina si dupa carti scrise de altii, dar care apar sub brandul lui (seria Rich Dad’s Advisors).

    marele avantaj al veniturilor pasive din drepturi intelectuale este ca investitia in realizarea lor este mica (din punct de vedere financiar). crearea lor (a cartilor, operelor de arta, etc) presupune imaginatie si talent.

  13. @Feri

    multumesc pentru link

    foarte la obiect (link pe teme de imobiliare)
    nu stiam ca te pasioneaza asa ceva 🙂

    am fost la link-ul cu pricina.
    daca am inteles bine, e vorba de agenti imobiliari care pun pe blog liste cu proprietati de vinzare pe care nu le au in portofoliu

    chestia asta se intimpla si in viata reala si e greu de tras o concluzie. cum spunea un comment la acel articol, nu e etic dar nu se stie daca poate fi considerat ilegal

    desi blogging-ul e un fenomen nou, banuiesc ca se pot aplica legile legate de copyright in domeniul publicatiilor electronice. in fond este vorba tot de o forma de electronic media.

    una e la americani alta e la noi. trebuie verificata legea romaneasca in domeniu. poate este printre cititorii milionarului mioritic un jurist care poate sa ne ajute. il invit la rampa 🙂

  14. tot ce ai scris e corect. insa mai sunt si alte metode foarte simple de a crea venit pasiv pentru absolut oricine, indiferent daca are blog sau nu… contacteaza-ma daca vrei sa-ti spun cum… e vorba de bani foarte multi daca muncesti 2 ani doar 1 ora pe zi 🙂

  15. Horia zice:

    mlm-ul sau orice alta forma de network marketing iti poate aduce venituri pasive in doua conditii:

    1. esti expert in vanzari, pornesti pe o piata virgina si lucrezi la ele 20 – 25 de ani.
    2. cand vinzi direct in alte structuri.

    Intre timp vei observa cum amicii tai au luat-o pe scurtatura, adica au inceput in primul rand cu educatia financiara.

  16. Luca zice:

    @Horia
    bine punctat!

    mlm-ul are si alte metehne; aceasta discutie mi-a dat ideea de a scrie un articol despre subiect

  17. Pingback: Cele mai populare articole ale lunii ianuarie | Milionarul Mioritic ®

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.